Máme doma na zahradě hrušeň, tudíž již několik týdnů jezdím
do Prahy vybavená hruškama. V různých ročních obdobích vozím vlakem vždy
něco jiného - švestky, mrkve, cukety, rajčata, houby, papriky, nicméně teď na
podzim jsou hrušky ještě spolu s dýní na pořadu dne. Osobně mám několik
způsobů “hruškového využití“, jako příznivec sladkoslaných chutí mám nejradši
kombinaci pečená hruška + modrý sýr. V současné době vede zřejmě salát
s modrým sýrem, ořechy, pečenou hruškou a vinaigrette zálivkou, ale teď mě
z podobného soudku napadá ještě můj zapomenutý slaný listový koláč
s červenou cibulí, pečenou hruškou a modrým sýrem, to byl jeden rok
skutečně trhák. :) O slaném využití
hrušek bude ale řeč jindy, dneska hrušky na sladko… Listovala jsem časopisy,
prošla internet, ale nikde jsem nenašla recept na hruškový koláč
s čokoládou tak, jak bych si ho představovala. Nechala jsem se u každého
receptu trochu inspirovat a udělala si vlastní. Tady je…
Na těsto:
150 g hladké mouky100 g másla
50 g cukru moučka
Půl sáčku vanilkového cukru
1 žloutek
Trochu citronové kůry a šťávy
Na náplň:
4 hrušky1 lžíce cukru
Voda
12 piškotů
90 g cukru moučka
2 lžíce holanského kakaa
Tabulka hořké čokolády
2 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce mouky
Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do lednice cca. na půl hodiny.
Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat.
Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca. 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky.
Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) si necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce si smícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C cca. 30 – 35 minut. Na talíři koláč hezky ladí s lžící sladké zakysané smetany.
Your photographs are very good. So good, I would love to make your chocolate pear pie
OdpovědětVymazatI am pleased :) Thanks a lot!
VymazatTak koláč byl skvělý, už je skoro snědený :)) Nevím jestli to tak má být, ale nebyl ani moc sladký (ale nemám váhu, takže veškeré ingredience byly tak "od oka" :) Už mám rozmyslenou vlastní verzi s třešněmi. Myslím,že si od Vás budu půjčovat recepty častěji :)
OdpovědětVymazatPůjčujte si, jak je libo! :)
VymazatZítra se na něj chystám :) budeme mít grilovací párty, takže koláč bude jako sladká tečka na závěr.
OdpovědětVymazatTak ať se podaří a chutná! :)
VymazatUrčitě nebude vadit, když použiji špaldovou hladkou mouku, že ne?
VymazatPozdě ale přece :) určitě nebude...
VymazatKoláč byl výborný :) Dělala jsem ho pro přítele a moc ho chválil :)) Čokoládová náplň připomínala brownies.
OdpovědětVymazatKoláč byl výborný :) Pekla jsem ho pro přítele a moc ho chválil :)) Čokoládová náplň trochu připomíná brownies.
OdpovědětVymazatÚžasnost! Skvělá kombinace chutí a přesně jak píše Silly - není vůbec přeslazený, což je skvělé. Napadlo mě, že bych příště třeba mohla zkusit celozrnnou mouku, co myslíte? :-)
OdpovědětVymazatUrčitě zkuste, část nahraďte celozrnnou a větší část dejte špaldovou, mělo by to fungovat :)
VymazatÚžasnost! Prostě perfektní kombinace chutí a navíc - přesně jak píše Silly - vůbec není přeslazený, což oceňuju.. Napadlo mě, že ho příště zkusím z celozrnné mouky, třeba to půjde :-)
OdpovědětVymazatMinimálně špaldovou můžete bez obav použít, a když ji ještě trochu nakombinujete s celozrnnou, neměl by být problém :)
VymazatDo třetice všeho dobrého, teda ve vašem případě spíš nejlepšího. :)
OdpovědětVymazatMňamka!
Nevadí, když dám ten koláč na noc chladit do ledničky? Bude pořád stejně dobrý? :)
OdpovědětVymazatMyslíte koláč nebo jen těsto?
VymazatMyslím celý hotový koláč.
VymazatMyslím, že když ho vyndáte dostatečně dopředu před servírováním, aby stihl dojít pokojové teploty, mělo by být vše v pořádku :)
VymazatDobrý den, chtěla jsem se zeptat jakou velikost formy jste použila a jestli by se dal koláč péct eventuálně také v remosce? Vypadá opravdu nádherně :) Děkuji
OdpovědětVymazatVýborný, dělala jsem ho dceři k narozeninám. Krásné fotky! A ty tofu placičky taky skvělé! Těším se na další nápady. P.
OdpovědětVymazatVýborný, dělala jsem ho už několikrát a vždycky měl úspěch!
OdpovědětVymazatDneska jsem tento koláč dělala,protože jsem měla hroznou chuť na čokoládu a máme letos bohatou úrodu hrušek.Musím říct,že je naprosto úžasný,chutě jsou vyvážené.Jen jsem dělala z dvojité dávky pro formu cca 24 cm.Děkuji za tento recept!
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, že vám chutnal!
VymazatAhoj, už jsem od tebe vařila, pekla a smažila pár receptů a vše dopadlo výborně. (A to nevidíš, ten seznam, na který se chystám:).
OdpovědětVymazatTenhle koláč mě naprosto dostal, vypadá úžasně! Chtěla bych se tě zeptat, pokud místo hrušek dám švestky, tak už je nemusím vařit? Děkuji ti moc za radu. Iva B.
Hezký den Ivo, moc děkuji za hezký komentář :) Myslím, že švestky nepotřebujou vařit, jsou měkké, kdežto hrušky docela tvrdé. T.
VymazatDobrý den, nejdou mi zobrazit fotky, chtěla bych se zeptat, v jaké formě koláč péct? dortové, nebo stačí nižší?
OdpovědětVymazatdíky za odpověď
Hezký den, pracuji na novém blogu, který by měl být venku do konce listopadu a vyřeší mj. problém s fotkami. Forma raději vyšší - dortová. TB
VymazatDobry den, chtela jsem se zeptat, jestli lze nahradit cukr, popripade kolik a ceho. Partner na nej ma alergii, ale kolac je jinak bajecny, tak bych ho rada upekla. Je nejaka alternativa?
OdpovědětVymazatHezký den, jde o to, na jaký cukr má partner alergii, sám o sobě je už třeba c hruškách. Ale jestli jde jen o ten přidaný - "bílý", tak určitě jde. Hrušky bych na začátek povařila bez cukru jen se skořicí, hřebíčkem a třeba dalším kořením a plátkem citronu. Pokud jsou dostatečné sladké, sladit je už potom do náplně nemusíte, použijte hořkou čokoládu bez cukru. No a do těsta ho prostě nedávejte, uděláte klasické křehké, dejte 150 g mouky, 100 g másla a 4 lžíce vody. Tereza
Vymazat