středa 10. října 2012

Tarte au citron meringuée

Je mi dvaadvacet a poprvé za celý můj život jsem dostala důvěru upéct moučník na hromadnou rodinnou oslavu narozenin, svátků a 50. výročí svatby. Byla to velká akce, taková ta, jak máte pocit, že večer vás musí odvézt se žlučníkem do nemocnice, kolik jste toho snědli. Jídla bylo rozplánováno tolik, že můj moučník byl jakýsi vedlejší chod, ale i přesto je to zodpovědnost! Zadání znělo „upeč něco na plech“. Nicméně já jako foodlover jsem se rozhodla, že to pojmu stylově, vykašlu se na plech a udělám dva krásné koláče. Tarte au citron nebo méně honosně citronový koláč jsem pekla už několikrát a vždycky mi chutnal. Navíc jsem na něj asi před týdnem narazila mezi Můstkem a Václavákem v Au Gourmand a jeden kousek stál 80 Kč, takže jsem si řekla, že si za tu cenu udělám raději celý koláč. Tarte au citron meringuée je francouzský koláč, má citronovou náplň a krásnou sněhovou čepici, které se říká meringuée. V původním receptu se dává do náplně kukuřičný škrob, v tomto receptu se tam dává místo škrobu vanilkový pudink, funkci splní a navíc koláč hezky ochutí vanilkou. Osobně nejsem ten typ, co se rád vychvaluje, ale tady prostě musím podotknout, že koláč byl skvělý a měl obrovský úspěch!



Recept se ke mně dostal přes mou sestru, respektive pochází od maminky její kamarádky Kláry a ta maminka s ním údajně slaví vždycky velký úspěch právě na rodinných oslavách. Teď už vím proč! Klára má mimochodem skvělý blog nejen o jídle a recept na její citroňák a teď už rozhodně i můj citroňák :) najdete i přímo u ní na http://sweetandsaltycz.wordpress.com/.

Těsto:

100 g změklého másla
200 g hladké mouky
špetku soli
1 žloutek
2 lžíce studené vody

Náplň:


300 ml studené vody
4 lžíce cukru krupice
50 g másla
1 pudinkový prášek vanilkový
1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho velkého citronu

Sněhová čepice:

3 bílky
špetku soli
3 lžíce cukru moučka

Změklé máslo, hladkou mouku, 1 žloutek, špetku soli a 2 lžíce studené vody zpracujte v hladké těsto. Těsto dejte odpočinout na 2 hodiny do lednice. Těsto vyndejte z lednice, nechte trochu povolit a vyválejte, namotejte ho na váleček a přeneste ho do koláčové formy. Přebytky těsta okrájejte nožem. Korpus pečte 15 – 20 minut na 180° C.




Mezitím si připravte náplň. V hrnci smíchejte všechny přísady na krém, metličkou pěkně prošlehejte a přiveďte k varu. Míchejte, dokud hmota nezhoustne, to trvá jen chviličku, asi 2 minuty. Krém nalijte na upečený korpus. Ušlehejte elektrickým šlehačem 3 bílky se špetkou soli, postupně zašlehávejte cukr moučka. Bílky musí být opravdu dobře ušlehané, když se obrátí mísa, nesmí se vylít. Ušlehané bílky navrstvěte na krém a lžíci udělejte dortu hezký povrch. Pečte 10 minut na 180°C. Po upečení se sněhová čepice se nesmí ani hnout, když se s dortem zatřese. Při závěrečném pečení buďte opatrní, bílky s cukrem velice rychle tmavnou.





14 komentářů:

  1. Mňam, sbíhají se mi sliny jen to čtu, takže určitě vyzkouším a děkuji za tip na super recept :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem objevila váš blog a jsem nadšená. MIluju vše cetronové, tak na koláč hned jdu :) Anet

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, dneska jsem upekla koláč, právě jsem ho vyndala z trouby, tak jsem na to zvědavá :) Ale už ten citronový krém - lahůdka :)
    Blog jsem "objevila" včera, díky odkazu, co dala kamarádka na stránky. Pekla jsem i mřížkový koláč, ten už vychladl, půjdu ochutnat. Ráda vyzkouším další dorty, recepty vypadají jednoduše a navíc levně. Jen možná trochu pracnější, ale konkrétně citeronový koláč mi přijde prací srovnatelný s Míša řezy, které mám taky moc ráda :)
    Díky moc za skvělé recepty!

    OdpovědětVymazat
  4. Dlouho se dívám po nějaké opravdu výjimečném citronovém koláči. Tento vypadá opravdu skvostně :) Už jen podle názvu a ta čepice z bílků je dokonalá. Zítra ho hned peču :) M.

    OdpovědětVymazat
  5. Náhodou jsem narazila na tento blog při hledání cheesecake, ale tenhle citronový mě zaujal víc!! Ještě dnes vyzkouším - bude to úžasný relax od psaní diplomky :))) Děkuji za zajímavé recepty.

    OdpovědětVymazat
  6. Ve čtvrtek sem pekla cheesecake a po dvou dnech hned citronový koláč..fotky vypadají skvěle, nedá se odolat. Díky, skvělé a lákavé recepty :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, jsem začátečník, opravdový začátečník, a chtěla bych se zeptat na přípravu krému. Uvaří se puding z 300ml vody a sáčku pudinkového prášku, nechá se schládnout, přimíchá máslo, vanilkový cukr, 2 žloutky a citronová šťáva. Chápu to dobře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, je to trochu jinak. Do kastrůlku dáte pudinkový prášek, cukr, máslo, žloutky, citronovou šťávu, vodu a přivedete k varu, uvaříte tak krém. T.

      Vymazat
    2. Aha, takhle jednoduše..! Moc děkuji za radu!:)

      Vymazat
  8. Včera jsem tento koláč vyzkoušela a citrónový krém je úžasný. :) Ale jakou konzistenci by měl mít sníh nahoře? Čekala jsem tuhou suchou pěnu, ale vršek je pořád takový vlhký. I když jsem to dala ještě na cca 15 minut dosušit do trouby na nižší teplotu. Nebo je to takhle správně?

    OdpovědětVymazat
  9. Teď jsem ochutnala a je báječný! :)) To těsto hlavně, musím si ho napsat jako univerzální! :)

    OdpovědětVymazat
  10. a jak ho dostat z kulaté formy na dortový podnos????!!!! BOJÍM se, že se mi zlomí.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, můžu se zeptat jak velkou formu používáte?
    Mám doma formu s průměrem 27 cm a zdá se mi velká.

    OdpovědětVymazat