úterý 6. listopadu 2012

Domácí Tiramisu

Já osobně nejsem velký milovník krémových dezertů s piškoty, v dětství jsem bytostně nenáviděla ten studený dort z kulatých piškotů prokládaný jogurtem a kompotovanými mandarinkami jak se dával chladit na noc do ledničky (znáte ho taky?), ale když jednou za čas narazím v obchodě na mascarpone a k tomu si představím Markovu radost nad domácím tiramisu, nemůžu prostě jinak. U přípravy tiramisu je třeba dodržet dvě základní poučky - zaprvé nebát se syrových vajec a zadruhé připlatit si za opravdové mascarpone a podlouhlé piškoty Savoiardi. Ve finále se Vám oboje odvděčí perfektním dezertem, který předčí kdejakou "spatlaninu" z pomazánkového másla, šlehačky a Opavia piškotů, kterou se nám snaží předkládat s čokoládovám nápisem "Tiramisu" většina českých kaváren a restaurací. Navíc dnes koupíte ve většině supermarketů 250g mascarpone zhruba za třicet korun, což mi přijde fér.


Ingredience:


500 g mascarpone
3 vejce
1 balení Savoiardi (podlouhlé piškoty)
5 lžic cukru moučka
2 lžíce Amaretta
malý šálek černé kávy
holandské kakao



Postup:


Oddělíme žloutky od bílků, bílky dáme stranou a chvíli šleháme metličkou žloutky a lžíci cukru, potom přidáme mascarpone  a zbytek cukru. Vše mícháme metličkou tak dlouho, než v krému nejsou hrudky. Vyšleháme si sníh z bílků a opatrně přidáme ke směsi.

Do hlubokého talíře si nalijeme kávu a Amaretto, piškoty namáčíme do tekutiny, ne moc, aby se nám příliš nepromočily, ale zase ne málo, abychom je neměli tvrdé. Stačí je dobře namočit jen z jedné strany. Piškoty skládáme do připravené nádoby, na první vrstvu piškotů naneseme jednu polovinu připraveného krému. Celý postup opakujeme, na krém navrstvíme další várku piškotů - ale ty dáme kolmo k těm spodním, navrch přijde zbylá část krému. Vše necháme v lednici uležet tak 5 hodin. Hotové Tiramisu posypeme před podávání kakaem.

Můj tip:


Základem všeho je pořádně promíchat žloutky s mascarpone, to dělejte poctivě metličkou, protože kdybyste směs vyšlehali elektrickým šlehačem, mohl by se Vám krém srazit.

Pokud nemáte Amaretto, zřejmě se nic nestane, když si vypomůžete dvěma lžícemi jiného alkoholu podobného typu.



5 komentářů:

  1. taťka koupil mascarpone a tiramisu si poručil, takže moc díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. perfektne, dnes som ho urobila dakujem velmi za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. super recept, povedené tiramisu....jen naše tiramisu má díky žloutkům spíše žlutavou barvu než takhle bílou jako máte na fotkách :-D Blanka

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda bych Tiramisu vyzkoušela, jen bych se ráda zeptala do jak velké formy se tak vejde? Předem díky M.

    OdpovědětVymazat