Miluju bazalkové pesto, v jednoduchosti je síla! Někdy sklidím svou květináčovou bazalku, udělám si pesto a k tomu si koupím na trhu čerstvou pastu. A když chci strávit celý den v kuchyni, vytáhnu náš strojek na těstoviny, který mi zakoupili loni moji chápaví rodiče v období, kdy jsem si usmyslela, že bez svých domácích těstovin nemůžu žít (přešlo mě to brzy), a udělám si těstoviny domácí. I když musím se přiznat, svou pastu ještě nemám vyvedenou úpně k dokonalosti, stále na ní pracuji.
To supermarketové pesto taky není k zahození, ale znáte to, nejlépe chutná to, co si sami uděláte doma. Myslím, že k té bazalkové variantě zkusím ještě někdy vyrobit verzi z domácích sušených rajčat.
Dobrý parmezán nutností!
Ingredience na dvě porce:
Svazek čerstvé bazalky - když se lístky otrhají, měla by jich být jedná plná a jedna poloviční hrst
Půl většího nebo jeden malý stroužek česneku
Lžíce posekaných vlašských ořechů - originálně mají být piniové, ale já mám ráda vlašáky
1 lžíce parmezánu
5 lžic kvalitního olivového oleje
Sůl
Postup:
Pokud máte mixér, vše dejte do nádoby mixéru dobře rozmixujte. Já mixér nemám, tak dám vše do hrnečku a mixuju tyčákem. Zabere to chvilku času, ale výsledek stojí za to!
Pokud by se vám pesto zdálo moc husté, jednoduše přidejte ještě kapku oleje. Nezapomeňte dobře osolit.
Podávejte ke kvalitním těstovinám, posypte parmezánem, zapíjejte skleničkou bílého.
Poznámka pod čarou:
Občas přidám ještě trochu rukoly, pesto má potom zajímavější chuť. Do úplně originálního pesta mají přijít piniové oříšky, které vlastně nejsou oříšky - jsou to semena borovice. Já je nemám moc ráda, nejen proto, že klamou :), a tak do pesta dávám vlašáky, zkoušela jsem to i s lístkovými.
Až v sobě po minulém týdnu sesbírám chuť na těstoviny, tak vyzkouším. Každopádně mě štve, že čerstvá bazalka u nás nikdy nevydrží a vždy ji napadne nějaká potvora (vlastně všechny bylinky).
OdpovědětVymazat