Ingredience:
175 g hladké mouky
90 g másla
75 g cukru moučka
50 g předem upražených a najemno nasekaných mandlích
Na špičku nože kypřícího prášku
1 vejce
Půl lžíce citronové šťávy
Citronová kůra na provonění těsta
Jeden vanilkový cukr nebo půl vyškrábaného vanilkového lusku
Sklenička vaší oblíbené zavařeniny (lepší je ostřejší, třeba rybízová nebo malinová)
Postup:
Všechny suroviny na těsto dejte do větší mísy, máslo nesmí být úplně tvrdé ani příliš změklé. Vařečkou si nejdřív vše trošku zpracujte, především vejce, potom si směs vysypejte na vál a vytvořte hladké těsto. Těsto zabalte do kuchyňské folie a dejte na hodinu do lednic odležet.
Těsto vyndejte z lednice a oddělte od něj asi jednu čtvrtinu, zbytek těsta si přendejte na vál a vyválejte na tvar kulaté koláčové formy, těsto si při vyvalováni podsypávejte cukrem moučka, ne moukou, ta způsobuje, že je těsto po upečení tvrdé a dělají se na něm malé stroupky. Válečkem těsto přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy a prsty upravte. Navrstvěte zavařeninu a na konec si vyválejte ze zbytku těsta mřížky. Nejlepší je si vyválet dva delší pláty a velkým nožem rozkrájet užší souměrné proužky. Z odkrojků uplácejte nový bochánek telsta a udellejte nové mřížky. Mřížky na koláč pokládejte vždy od středu.
Koláč pečte v předehřát troubě na 180 C asi 25 minut.
Koláč je výborný, pekla jsem a doslova se po něm zaprášilo:))
OdpovědětVymazatJen jsem se chtěla zeptat na rozměry formy, měla jsem problémy s množstvím těsta a pro příště si musím dávku trošku poupravit:)
Terko, to bych tu formu musela změřit, ale mám tu úplně standardní koláčovou formu z IKEA a vychází mi to tam normálně, ale třeba máte větší formu nebo to těsto válíte tlustější.
VymazatTak teď nevím, kde se stala chyba, protože mám taky formu z IKEA:))), ale možná jen z mé nezkušenosti, takový typ koláče jsem dělala prvně... Moc děkuju za odpověď:)
VymazatTak třeba těsto válíte silnější nebo spotřebujete víc těsta na ty mřížky :) Zkuste navršit ingredience o polovinu, místo celého druhého vejce přidat jen žloutek a myslím, že byste měla mít dostatek.
VymazatDěkuji za rady:)
OdpovědětVymazatDělala jsem ho včera a je parádní! už teď nezbyl ani kousíček :-))) Děkuji za recept:)
OdpovědětVymazatSuper, jsem ráda, že se daří! :)
Vymazat