středa 21. listopadu 2012

Mřížkový linecký koláč

Dneska na mě definitivně přišla zimní nálada, mimo to, že jsem slavnostě zakoupila první vánoční dárek, jsem navíc už přejabkovaná, přehruškovaná, dokonce i předýňovaná. Zkrátka s ubývajícími Celsiovými stupni ubývá i moje chuť na podzimní suroviny. Najednou bych pořád jedla maso, chuť na čerstvou zeleninu je tatam, doma nám voní skořice s hřebíčkem a já servíruju v pořádných sklenicích svařák. Zavřete-li u nás v obýváku oči, připadáte si jako ve Vídni na adventním trhu. Prostě kompletní smíření se zimou! Tomu odpovídá i můj dnešní recept, linecký koláč provoní váš byt vanilkou, využijete vaši letní produkci džemu a můžete to brát jako generálku na pečení vánočního lineckého cukroví.

Ingredience:


175 g hladké mouky
90 g másla
75 g cukru moučka
50 g předem upražených a najemno nasekaných mandlích
Na špičku nože kypřícího prášku
1 vejce
Půl lžíce citronové šťávy
Citronová kůra na provonění těsta
Jeden vanilkový cukr nebo půl vyškrábaného vanilkového lusku
Sklenička vaší oblíbené zavařeniny (lepší je ostřejší, třeba rybízová nebo malinová)

Postup:


Všechny suroviny na těsto dejte do větší mísy, máslo nesmí být úplně tvrdé ani příliš změklé. Vařečkou si nejdřív vše trošku zpracujte, především vejce, potom si směs vysypejte na vál a vytvořte hladké těsto. Těsto zabalte do kuchyňské folie a dejte na hodinu do lednic odležet. 

Těsto vyndejte z lednice a oddělte od něj asi jednu čtvrtinu, zbytek těsta si přendejte na vál a vyválejte na tvar kulaté koláčové formy, těsto si při vyvalováni podsypávejte cukrem moučka, ne moukou, ta způsobuje, že je těsto po upečení tvrdé a dělají se na něm malé stroupky. Válečkem těsto přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy a prsty upravte. Navrstvěte zavařeninu a na konec si vyválejte ze zbytku těsta mřížky. Nejlepší je si vyválet dva delší pláty a velkým nožem rozkrájet užší souměrné proužky. Z odkrojků uplácejte nový bochánek telsta a udellejte nové mřížky. Mřížky na koláč pokládejte vždy od středu.

Koláč pečte v předehřát troubě na 180 C asi 25 minut.

7 komentářů:

  1. Koláč je výborný, pekla jsem a doslova se po něm zaprášilo:))
    Jen jsem se chtěla zeptat na rozměry formy, měla jsem problémy s množstvím těsta a pro příště si musím dávku trošku poupravit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, to bych tu formu musela změřit, ale mám tu úplně standardní koláčovou formu z IKEA a vychází mi to tam normálně, ale třeba máte větší formu nebo to těsto válíte tlustější.

      Vymazat
    2. Tak teď nevím, kde se stala chyba, protože mám taky formu z IKEA:))), ale možná jen z mé nezkušenosti, takový typ koláče jsem dělala prvně... Moc děkuju za odpověď:)

      Vymazat
    3. Tak třeba těsto válíte silnější nebo spotřebujete víc těsta na ty mřížky :) Zkuste navršit ingredience o polovinu, místo celého druhého vejce přidat jen žloutek a myslím, že byste měla mít dostatek.

      Vymazat
  2. Dělala jsem ho včera a je parádní! už teď nezbyl ani kousíček :-))) Děkuji za recept:)

    OdpovědětVymazat