Záludná je jen příprava kvásku, když jí zvládnete, nejhorší
máte za sebou.
Ingredience:
Na těsto:
70 g rozpuštěného másla
400 g polohrubé mouky
150 ml mléka
1 vejce
půl kostky droždí = cca. 20 g
2 lžíce cukru
1 lžíce mouky
špetka soli
Na náplň:
mletá skořice
máslo, cca. 70 g
moučkový cukr
Na potření:
1 vejce
Do hrnečku nalijete cca. 50 ml vlažného mléka, přidejte
droždí, 2 lžíce cukru a 1 lžíci mouky, jemně zamíchejte, přikryjte utěrkou a
nechte vzejít na teplém místě. Že jste s kváskem úspěšní, poznáte asi po
10 minutách, kdy by se vám skoro neměl vejít do hrnečku.
U sušeného droždí postupujte podle návodu na obalu droždí.
Smíchejte mouku s hotovým kváskem, rozpuštěným máslem, zbytkem
mléka, vejcem a solí. Vše dobře propracujte, těsto se nesmí lepit na prsty.
Když je těsto moc řídké, přidejte s rozumem mouku tak, aby mělo hezkou
konzistenci, která se vám nelepí na prsty. Hroudu těsta dejte do mísy, přikryjte
utěrkou a v teple nechte kynout cca. 40 minut až hodinu. V klidu si
můžete jít zaběhat tak jako já, a až se vrátíte, těsto budete mít vykynuté, rozdělte
si ho na 2 půlky a na pomoučněném vále vyválejte z každé obdélník. V hrnečku
si nechte rozpustit máslo, každý obdélník potřete jemně máslem, posypete
moučkovým cukrem a skořicí podle chuti. Potírejte a plňte přiměřeně, protože
náplň ze šneků hrozně ráda vytéká! Obdélníky těsta stočte do rolád a nakrájejte
na cca. 2 cm plátky.
Šneky rozložte na plech vyložený pečícím papírem, dávejte
pozor, aby bylo na plechu dost místa, protože šneky v teple hodně nabudou.
Potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 15 minut vykynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca. 10 – 15 minut,
podle typu trouby. Při pečení raději kontrolujte, ať šneky nespálíte.
Jezte hned, jak šneky vyndáte z trouby a zapíjejte
hrnečkem Granka, protože to chutnají nejlépe!
Otestoval jsem a je to parádní recept. Jen jsem zbytečně šetřil s náplní. Dal jsem jí tolik: https://www.dropbox.com/sh/te6s4f5xlm1h9yf/wqRkqvAxFM?m#f:02.jpg a myslím že by to sneslo klidně třikrát tolik. Nu, alespoň se mám pro příště v čem polepšit.
OdpovědětVymazatNa kolik to vyjde šneků? :)
OdpovědětVymazatKáťo, abych se přiznala, já si to netroufnu takhle odhadnout. Hodně záleží na tom, jak šneky uděláte velké. Tipuji že já jich z jedné várky udělám asi 20 nebo ještě o kousek víc.
VymazatOpět skvělá sladká dobrota, ideální ke kafíčku, jsou křehké, výborné a nejraději je mám teplé :-)děkuji Terezko. Simča
OdpovědětVymazatHezký den, přesně tak, teplé, to je největší požitek :)
OdpovědětVymazat