Následující recept se hodí
převážně k obdobím, kdy babiččin skleník produkuje tolik zeleniny, že
řecký salát ani lečo už nemůžu vidět. Čerstvé domácí papriky a rajčata, úplně
to vybízí k rajské omáčce, plněným paprikám a domácímu knedlíku. Knedlík
jím obvykle tak dvakrát až třikrát do roka, nepatří k mým nejoblíbenějším
přílohám, ale pravdou zůstává, že rajská je jedno z těch jídel, ke kterým
se prostě sedí.
Postup je zdlouhavější, je třeba
si vyhradit asi tak 2 hodinky, rychlejší jedinci možná méně. Výsledek ale stojí
za to.
Hrnečkové knedlíky:
4 vejce
500 g hrubé mouky
5 rohlíků
500 ml mléka
Sůl
Pažitka nebo petrželka
Máslo na vymazání hrnečků
Nejdříve si nakrájíte rohlíky,
pokud chystáte hodně nóbl oběd, část kostiček si můžete opéct na másle. Do mísy
nalijete mléko, přidáte 4 žloutky, osolíte a promícháte, potom do tekutiny
přidáte rohlíky, mouku a petrželku, popř. pažitku, znovu mícháte. Vedle si
ušleháte 4 bílky, které nakonec opatrně zapracujete do směsi. Těsto vystačí asi
na 6 hrnečků. Hrnečky si dobře vymažete
máslem, naplníte asi do 2/3, napasujete do vhodného hrnce, s vodou
opatrně, v žádném případě by se neměla dostat do hrnečků, měla by sahat
maximálně do jedné poloviny hrnečků. Vaříte půl hodiny, necháte chvilku
vychladnout, okraj objedete nožem a vyklopíte.
Plněné papriky:
4 papriky
400 g mletého masa / 400 g uzeného tofu
1 vejce
1 lžíce strouhanky
Sůl, pepř
Do mletého masa přidáte 1 vejce,
lžíci strouhanky, osolíte a opepříte a vytvoříte si směs.
Paprikám odkrojíte vršky,
vypreparujete zrníčka, opláchnete a hezky je osušíte. Naplníte je směsí z
mletého masa, dáte do pekáčku a na 180 °C je zakryté pečete cca. 30
minut.
Dělala jsem i verzi pro
vegetariány, nadrobno nakrájené uzené tofu smícháte s vejcem a strouhankou,
ve zbytku postupujete stejně.
Omáčka:
10 rajčat – oloupaná a na kousky pokrájená
1 malý rajský protlak
1 cibule
Cca. 1 litr vody nebo vývaru
Kousek másla a trochu oleje
1 lžíce hladké mouky
Bobkový list
Nové koření
Celý pepř
Tymián
Sůl a cukr
Perník na vaření, ocet – volitelné
Nejdříve si uděláte jíšku – na
kousku másla a lžíci oleje opečete 1 cibuli, přihodíte lžíci mouky a
orestujete. Zalijete trochou vody nebo vývaru, rozšleháte metličkou, postupně
přidáte zbytek tekutiny. Přidáte všechno koření, sůl, na kousky nakrájená
oloupaná rajčata a 1 protlak, vaříte spolu, než se rajčata trochu nerozvaří.
Potom vyndáte bobkový list, nové koření a pepř, rozmixujete tyčovým mixérem,
osladíte, dosolíte, přidáte tymián, kdo chce, „dooctuje“. Komu se zdá omáčka
moc řídká, zahustí ještě trošku perníkem.
to je mazec!
OdpovědětVymazatmiluju plněné papriky, dávám si je ted s rýží, ale mohla bych to obden :-)
OdpovědětVymazatDnes jsem vařila a povedlo se! Moc děkuji za recept ;-)
OdpovědětVymazat