Jaká je nová kuchařka Dity P.? Krásná. Stejně jako ta první.
Ditu jsem znala ještě v dobách, kdy vaření a jídlo vůbec nebylo cool. Farmářské trhy neexistovaly, Dita dělala šéfredaktorku Apetitu a já jsem strašně ráda četla její úvodníky. To mi mohlo být tak 15, chodila jsem na gympl a byla trapná, že místo Bravíčka nosím do školy časopisy o vaření. Když jsem potom o pár let později zakládala blog, chvíli jsem ho chtěla pojmenovat Deník Terezy S., ale potom mi tak nějak přišlo, že musím vymyslet něco svého. Dita sama o sobě říká, že jí prostě jen baví vařit, že není žádná šéfkuchařka nebo znalkyně, a to je mi na ní víc než cokoliv jiného sympatické. Stejné jako ona jsou i její recepty, jídla, která každý uvaříme doma, na nic si nehrají, ale ve finále se všichni oblizují a chtějí přidat.
Bála jsem se, že druhý díl kuchařky mě zklame. Obecně nemám ráda, když skvělé věci, filmy, knihy mají nějaké druhé díly. Naštěstí ale i pokračování v tomhle případě stojí za to! Fotky jsou krásné, jak už to tak u Dity bývá, recepty použitelné a fungující, suroviny dostupné. Od první až do poslední stránky je cítit ta šílená spousta práce, kterou do knihy někdo musel vložit.
Knihu mi doručilo knikupectví Martinus minulý pátek do práce, před námi byl deštivý víkend a nákup nové sedačky v IKEA. Čas jak stvořený na to vlézt si pod deku, dát si šálek teplého čaje a začíst se do příběhu.
Pokud kuchařku ještě nemáte, běžte si ji koupit, podpoříte tak někoho, kdo měl tu sílu a odhodlání, že na vlastní pěst vybudoval silnou osobní značku a dal světu dvě vizuálně krásné kuchařky, které mezi ostatními rozhodně nezaniknou, ba naopak vyčnívají z šedivého průměru a nudy.
Se slevou si můžete pořídit knížku tady
Se slevou si můžete pořídit knížku tady
„… Říkám si, že buchta na plech je jediná stálice, která se táhne mým životem. Babičce úče s dědou už je hodně let, a buchtu už jim vozím já. Ale kdykoliv za nimi přijedu, mají sami pro sebe upečenou svojí olejovku. Už skoro nevaří, jen tu buchtu na plech musí mít. Pečou ji každý pátek, babička s dědou spolu. Děda babičku odhání, že to zvládne sám, ona se nenechá a buchta se jim i v hádkách vždycky povede. A tak se nad ní potkáváme a já si vždycky vybavím strejku Zdeňka, kterej mě v Humpolci vzal poprvé na diskotéku, kde mě podloudně zlil sotva jsem chodila, a když jsme se vrátili ve dvě ráno k babičce a dědovi domů, vytáhli jsme čerstvě upečenou švestkovou buchtu, půlku jí do sebe naházeli, a v tu chvíli strejka Zdenda pronesl legendární hlášku: “Ditko, ty jsi taková pěkná česká buchta - totálně na plech.”
A já jsem podle Dity P. uvařila hráškový krém, byl perfektní, plný másla a intenzivní chuti. S Dity osobním svolením přidávám i recept.
Ingredience pro 4 osoby:
2 lžíce másla
4 šalotky nakrájené najemno
800 ml drůbežího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
600 g mraženého nebo čerstvého hrášku
200 g crème fraîche
2 lžíce nastouhané citronové kůry
čerstvá bazalka a hrachové výhonky k podávání
olivový olej na ozdobu
bageta nebo rohlík na minitoustíky
Postup:
1. V kastrolu rozpustím máslo a opeču na něm šalotky dosklovita. Pak přiliju horký vávar, osolím, opepřím a nechám na mírném plameni vařit 2 minuty. Sundám z plotny a nechám trochu vychladnout.
2. V dalším kastrolu přivedu vodu k varu, přidám hrášek a vařím 2 - 3 minuty. Hned sliju, propláchnu pod studenou vodou a přendám do ledové vody, aby se zastavil var a hrášek zůstal krásně hráškově zelený.
3. Polovinu vývaru a všechen hrášek dám do mixéru a mixuju dohladka. Pomalu přilévám i zbývající vývar a mixuju, až dosáhnu konzistence, která se mi líbí.
4. Ohřeju, osolím, opepřím, ozdobím crème fraîche promíchaným s citronovou kůrou, bazalkou a hrachovými výhonky, pokapu olivovým olejem a podávám s minitoustíky.
Já už se na ni tak těším! Z prvního dílu jsme byla unešená. Přesně jak píšete, překrásné fotky, vynikající a dostupné jidlo. Vše co jsme z ní vyzkoušela bylo hned pryč. Prostě bomba. Mám ji objednanou z netu a už se nemůžu dočkat až mi ji pošťačka doručí.
OdpovědětVymazatAť se vám daří. Denisa:-)
Knihu jsem si koupila hned v den, kdy vyšla a domů jsem skoro běžela, abych ji mohla co nejdřív otevřít. Ditiny kuchařky jsou úžasné.
OdpovědětVymazatZítra se chystám, že si vyberu některý salát a až nebude takové horko, tak se pustím do něčeho složitějšího.
Dostala jsem ji ke Dni dětí!! A až dnes jsem ji vybalila z igelitu a kochám se jí a listuju.... :)
OdpovědětVymazattu buchtu miluju ♥ a polévku bych si taky dala mňam
OdpovědětVymazatDíky za info! V poledne jsem přečetla, o dvě hodiny později už si ji blaženě nesla domů :-) ps: poslední dobou nedám ránu bez plátěnky pro cupcake lovers ;-)
OdpovědětVymazatV pondělí mi přišla i s krásným věnováním :-) Musím ti dát za pravdu, že je stejně krásná a osobitá jako první díl. Já už jsem vyzkoušela salát se sýrem a chystám se na květák v parmazánovém těstíčku.
OdpovědětVymazatDitu P. mám hrozně ráda :) její recepty mě ještě nikdy nezklamaly.
OdpovědětVymazatDita je super. Sám jsem ji na blog dal a to na bramborový salát který připravuje jistě s umem a šarmem.
OdpovědětVymazatPrvní kuchařku jsem si koupila a bavila mne svým pojetím, něco jsem z ní i uvařila... druhý díl jsem jen prolistovala a nelákal mne. Ani trochu. Možná to není chyba té kuchařky, jen jsem možná v mezičase už koupila a přečetla příiš mnoho knih o vaření v různých jazycích a už vidím, jak se všechno opakuje, že už mne je těžké ohromit. :-)
OdpovědětVymazat