O tom, jak jsem přijala výzvu od Pivovarů Lobkowicz, jsem psala minule. Tohle je pokračování mého pivního putování.
Soutěž s Pivovary Lobkowicz o vstupenku na Prague Food Festival a mulitpack Kolekce pivních znalců
Protože Pivovary Lobkowicz jsou hrdým partnerem kulinářského svátku Prague Food Festival, laskavě věnovaly do soutěže na mém blogu jednu vstupenku na Prague Food Festival a multipack Kolekce pivních znalců. Podmínky soutěže jsou úplně jednoduché. Napište mi, co byste s pivem z produkce pivovarů Lobkowicz z multipacku Kolekce pivních znalců uvařili vy, jaké jsou vaše oblíbené recepty s pivem. Soutěž o vstupenku běží do zítřka 29.5. do 13:00. Pokud nevyhrajete vstupenku, nebuďte smutní, pořád můžete ve druhém kole soutěže vyhrát multipack, protože soutěž o něj běží až do neděle 31.5. do 13:00. Svoje nejoblíbenjší recepty s pivem a nápady, jak byste pivo z Piovarů Lobkowicz při vaření využili vy společně s Vaším jménem, příjmením a emeailovým spojením na vás, mi napište do komentářů tady pod článek nebo na facebook pod odkaz na tento článek. Nejoriginálněší odpovědi vyberu podle svého nejlepšího svědomí já. Pokud vstupenku vyhrajete, můžete si vybrat termín, ve kterém chcete festival navštívit a já vám ji potom elektornicky pošlu na email.
A teď už další z pivních receptů, který jsem nakonec pro Pivovary Lobkowicz vymyslela. Tenhle štrůdl dělala moje babička, ale s jakýmsi bílým ztuženým tukem. Vyměnila jsem ztužený tuk za staré dobré máslo a po letech tak objevila těsto na štrůdl, které je rychlé, krásně pružné a moc dobré.
Štrůdl z pivního těsta
A teď už další z pivních receptů, který jsem nakonec pro Pivovary Lobkowicz vymyslela. Tenhle štrůdl dělala moje babička, ale s jakýmsi bílým ztuženým tukem. Vyměnila jsem ztužený tuk za staré dobré máslo a po letech tak objevila těsto na štrůdl, které je rychlé, krásně pružné a moc dobré.
Ingredience na 2 záviny:
500 g hladké mouky
250 ml piva Velen z Pivovaru Černá Hora
150 g rozpuštěného másla
špetka soli
kilo nastrouhaných jablek
2 hrsti borůvek
skořice
třtinový cukr podle chuti
1 vejce na potření
Postup:
1. Z hladké mouky, piva, másla a soli vypracujeme těsto – hněteme ho tak dlouho, až se přestane lepit. Pokud by těsto nedrželo při sobě, přidáme ještě 2 lžíce másla. Hotové těsto je pružné a nelepí. Poté ho zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout.
2. Mezitím si připravíme náplň. Těsto rozdělíme na dvě části a z každé na pomoučněném válu vyválíme tenký plát. Navrch posypeme jablky, borůvkami, třtinovým cukrem a skořicí, zabalíme. Na vrchu závinu můžeme nožem udělat ár zářezů, potřeme vajíčkem a pečeme při 180 °C dozlatova, asi 35 minut.
A pokud Vás zajímá i můj poslední recept, líčka na černém pivě akořenové zelenině, která můžete odkrajvat vidličkou, pro recept se mrkněte na stránky Lobkowicz PREMIUM.
Asi to bude znít divně, ale pivo mi moc nejede...ale buřty na pivě s cibulkou a rajčaty, to je prosím něco! A k tomu křupavý chléb nebo bageta!
OdpovědětVymazatMým oblíbeným receptem jsou grilovaná vepřová žebírka marinovaná v černém pivu, medu, oleji s kořením a chilli, tabascem a podávaná se salátem colleslaw.
OdpovědětVymazatJa si pivem varim moc rada ! Dekuji za krasnou soutez ! Jako nejoblibenejsi me napada cokoladovy dort s tmavym pivem - tedy je recept :
OdpovědětVymazat300g masla
150 ml cerneho piva
250 g hladke (prosate mouky)
2 lzicky jedle sody
100 g holadskeho kakaa
375 g cukru krystal
3 bio vajicka
1 lzicka vanilkoveho extraktu
150 ml creme fraiche
200 g bile cokolady
125 g masla (pokojova teplota)
225 g kremoveho syru
225 g cukru moucka
Troubu si predehreji na 180 stupnu, vymazu si maslem formu o prumeru 23 cm s odnimatelnym dnem a vylozim pecicim papirem. Maslo si rozehreju na panvi, pridam kakao a pivo a rozmicham. Stahnu z ohne a necham vychladnout.
Ve velke mise spojim dohromady mouku, jedlou sodu, cukr. Pridam vychladlou smes, vajicka, creme fraiche a vanilkovy extrakt. Naleji opatrne do formy a pecu cca 1 hodinu nebo dokud neni zapichnuta spejle sucha. Zatim co se mi pece korpus, pripravim si krem - Ve vodni lazni si rozpustim nalamanou bilou cokoladu , necham vychladnout cca 10 minut. V robotu si spojim dohromady syr a maslo a vysleham do peny, pridam cokoladu a pote postupne vsechen prosaty cukr, dokud nemam hladkou hmotu. Kdyz je korpus studeny pridam polevu a potahnu cely vrchni dil dortu.
Marketa Tichavska - marketa.tichavska@gmail.com
Ahoj,
OdpovědětVymazatjá také ráda s pivy vařím a vlastně i peču :)) Jak pivo světlé, tak i tmavé najde často v mé kuchyni uplatnění.. Nejraději máme králíka na černém pivu, přidávám ho i do těstíčka k obalování - např. květákových růžiček, atd. Avšak po Tvé výzvě mě hned "naskočil" recept na kuře na pivě. Podělím se ráda o recept:
4 kuřecí stehýnka
2 dl světlého piva (lépe 12°)
5 až 6 žampiónů (nožky se také využijí)
2 šalotky
800 ml domácího kuřecího vývaru
2 dl smetany (alespoň 31 %)
sůl, pepř
lžíce hladké mouky
lžíce másla
3 lžíce rostlinného oleje
citrónová šťáva (dle potřeby)
nasekaná petrželka na ozdobu
Kuřecí stehýnka rozdělíme na dva kusy, osolíme a opepříme. Ve větším litinovém hrnci si rozpálíme olej a kuřecí maso na něm opečeme dozlatova ze všech stran. Poté z hrnce vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku vhodíme nakrájenou šalotku a krátce orestujeme. Přidáme nožky žampiónů a ještě restujeme. Následně vše zalijeme pivem a necháme tekutinu vyvařit na tuk. Zaprášíme jednou lžící hladké mouky, zasmahneme a vložíme zpět porce kuřete. Zalijeme vývarem zhruba do dvou třetin masa. Přivedeme k varu, poté oheň stáhneme a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni dusíme zhruba 45 min (dle velikosti stehýnek). Mezitím si nakrájíme žampióny na plátky a zakápneme citrónem, osolíme a opepříme je. V rendlíčku rozpálíme lžíci másla a žampióny na másle chvilku orestujeme. Jakmile je kuře měkké, vlijeme smetanu a jen minutku povaříme. Stáhneme z ohně. Maso vyjmeme a do rendlíku s orestovanými houbami přecedíme, propasírujeme omáčku, ve které se dusilo kuře. Omáčku osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec metličkou vmícháme do omáčky lžíci chlazeného másla.
Servírujeme tak, že porce kuřete přelijeme omáčkou a posypeme nasekanou petrželkou. Nejlépe chutná s těstovinami (např. tagliatelle), ale určitě k tomu půjdou špecle či dobrý žemlový knedlíček. Samozřejmě sklenicí vychlazeného pivka k tomu neuděláte chybu :)
Ať chutná stejně jako nám :)))
Marie Fořtová - maruskafortova@seznam.cz
Přidám můj oblíbený recept s pivem: Brownies se dvěmi vrstavmi
OdpovědětVymazat"Sušenková" vrstva se peče cca 15 min jako první a přidáme do ní:
6 lžic másla,
1 1/2 šálky hnědého cukru
2 velké vejce
1 čajová lžička vanilkový extrakt
1 šálek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
Tmavší vrstva se peče 25 min na vyšší počet stupňů a pokládáme na první:
necelý šálek nasekané kvalitní hořké čokolády
4 lžíce másla
1 šálek krystalového cukru
2 velké vejce
1 čajová lžička vanilkový extrakt
1 šálek tmavého výrazného piva
1 šálek polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
Ach <3
Tradá!
OdpovědětVymazatVítězem soutěže o vstupenku na Prague Food Festival se stává paní Vlaďka Dvořáková, která soutěžila na FB foodlover, se svou pivní zmrzlinou. Začíná léto a já jsem strašně zvědavá, jak by se s přípravou pivní zmrzky paní Vlaďka popasovala.
Všechny ostatní nápady jsou boží. Pivní dort, cupcakes, ... Zní to perfektně. Takže vy ostatní nebuďte smutné, pořád můžete v neděli pro své recepty vyhrát multipack piv z produkce pivovarů Lobkowicz.
Díky všem za účast.