Mám ráda výzvy a co víc, mám pocit, že je ke spokojenému životu dokonce potřebuju. Obvykle to začíná otázkou v mé hlavě, zda něco zvládnu, dokážu. A potom už většinou následuje můj osobní boj a dokazování, že na to mám. Pamatuju si, jak jsem tímhle způsobem dostudovala vysokou, uběhla půlmaraton, založila blog, ... To jsou velké výzvy v mém životě, potom jsou tu ještě malé výzvy, kterýma se každodenně ráda obklopuju, je to taková moje hra, obrana proti nudě. Když mi přišla nabídka od Pivovarů Lobkowicz, zda bych v rámci jejich partnerství s Prague Food Festival dokázala vymyslet několik receptů, kde jednou z hlavních surovin má být pivo, nechtěla jsem odmítnout. Jasně, všichni známe pivovarský guláš a buřty na černém pivě, ale právě o to šlo, aby to byla jídla o něco nápaditější. Potom už jsem jen vyrazila na nákup vlajkové lodi pivovarů - piva Lobkowicz Premium a dostala multipack Kolekce pivních znalců. Vybrala jsem si piva z regionálních pivovarů, která mi byla osobně nějakým způsobem nejsympatičtější (já totiž rozhodně pivní znalec nejsem), a pustila se do toho.
Fish & chips v pivním těstíčku
Spousta oleje, moje vzpomínka na Brighton, prsty ulepené od majonézy a jídlo, se kterým domů vždycky přijde vlna radosti. To je pro mě Fish & chips.
Ingredience pro 4 osoby:
Hranolky/pečené brambory:
800 g brambor
rostlinný olej
sůl
Těstíčko:
75 g hladké mouky
1 vejce
větší špetka soli
pepř
lžička cukru
125 ml Lobkowicz Premium
4 filety mořské ryby (typicky treska)
citron, majonéza a jablečný ocet k podávání
Postup:
1. Nejdříve začneme pracovat na bramborách, máme dvě možnosti, jak je připravit. Pokud preferujeme zdravější variantu, nakrájíme je neoloupané na osminky, dobře osolíme, opepříme, pokapeme olejem, rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je v troubě rozpálené na 220 °C asi 20 – 30 minut. Pokud zvolíme opravdové hranolky, brambory si nakrájíme na plátky, a potom na hranolky. Hranolky zbavíme škrobu tak, že si je v sítku propláchneme studenou vodou. Brambory dobře osušíme utěrkou. Do vyšší pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje, který necháme rozpálit, hranolky po částech smažíme do hněda. Čas od času je obrátíme. Pokud by se zdálo, že se rychle připalují, vařící olej zředíme studeným a ztlumíme teplotu. Celková doba fritování by měla být cca. 15 minut.
2. Těstíčko připravíme tak, že do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl a pepř. Přilijeme Lobkowicz premium a žloutek, metličkou si směs krátce prošleháme. Vedle v míse si do tuha vyšleháme jeden bílek a opatrně vmícháme k moučné směsi.
3. Filety si omyjeme, necháme okapat a dobře osušíme, nakrájíme na plátky široké asi 4 cm a osolíme. Kousky ryby obalíme v těstíčku, necháme dobře okapat a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany pár minut do hněda.
Medová krkovička pečená na pivu a hrubozrnné horčici
Med, hořcice, chilli a pivo Démon z pivovaru Vysoký Chlumec. Pořádný kus masa, co ocení hlavně muži, ale nejen oni. Rychlovka, co je do půl hodiny na stole.
Ingredience na 4 porce:
4 větší plátky krkovičky
1 lžíce hrubozrnné horčice
1 menší lžíce medu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olivový olej
2 deci piva Démon z pivovaru Vysoký Chlumec
petrželka a chilli paprička k podávání
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200°C. Plátky masa omyjeme, osušíme, z obou stran osolíme a opepříme. Opečeme zprudka na olivovém oleji a vyndáme stranou. Ve výpeku si opečeme nasekanou cibuli a na chvíli přidáme i nasekaný česnek. Zalijeme pivem, necháme vyvařit alkohol, přidáme horčici, protlak a med. Omáčku necháme pozvolna vařit asi deset minut, až zhoustne. Do omáčky vrátíme plátky masa, navrstvíme na ně vzniklou směs a dáme péct do trouby cca na 20 minut. Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou a papričkou.
Dnes jsem vyzkoušela váš užásný recept na FISH and CHIPS a musím říct,že se ryba povedla na jedničku. Moc dík za tip. Těstíčko je rychlejší než pracné obalovaní a báječně křupavé. Zkusila jsem v něm i brokolici a byla taky výborná.
OdpovědětVymazatTěstíčko je skvělé, sem ráda, že se povedlo! T.
VymazatFish & chips jsou opravdu výborné, přidali jsme ještě hráškové pyré a moc si pochutnali :-)
OdpovědětVymazatHráškové pyré k nim patří, to máte pravdu! Příště ho také udělám, děkuju za inspiraci :) Tereza
OdpovědětVymazat