Podzim podle mého gusta - venku sluníčko, v lese houby a na zahradě dýně. Začínám víc času trávit doma a na scénu přichází i recepty, na které je třeba vyčlenit delší dobu. V létě mám ráda rychlovky, které nezaberou moc času, protože chci být hlavně venku. S příchodem podzimu ráda trávím volné chvíle v kuchyni a pouštím se i do složitějších jídel jako jsou domácí těstoviny. V lese stále ještě rostou houby a hříbky se skvěle párují s dýňovou náplní. K tomu už jen sklenka kvalitního bílého vína a jsem spokojená.
Víno k domácím těstovinám s dýní mi pomohli vybrat moc milí majitelé (dva švagři) rodinného obchodu s kvalitním maďarským vínem vinorum. Mám ráda víno, pokouším se mu rozumět, ale jsem vděčná za ktereoukoliv radu odborníka. Správné spárování láhve vína spolu s kvalitním jídlem je pro mě krásná událost. K dýni s ricottou se prý hodí tohle lehčí bílé cuvée Loliense 2013 z vinařství Konyári na jižním břehu Balatonu s aromatickým projevem Sauvignonu, který je okořeněn vlašákem a Chardonnay. Měli pravdu, je to skvělá kombinace a já si zase brzy u nich udělám objednávku.
Ingredience:
hladká mouka - pro 4 osoby 400 g mouky
vejce (na 100 g mouky 1 vejce)
voda dle potřeby
sůl
cca. půlka hokaido dýně
lžíce másla
2 stroužky česneku - rozmáčknuté
hrubozrnná sůl, pepř
kelímek ricotty
máslo
čerstvé hříbky
Postup:
1. Nejdříve si upečeme v troubě dýni. Na plech vyskládáme nakrájenou dýni spolu s hrubozrnnou solí, pepřem, čerstvým rozmarýnem a rozmáčknutými stroužky česneku, pokapeme olivovým olejem a pečeme do měkka cca. na 190 °C. Z upečené dýně vyndáme rozmarýn, zbytek tyčovým mixérem rozmixujeme s ricottou, lžící másla. Pokud je směs příliš hustá, rozředíme vodou, smetanou či vývarem.
2. Připravíme si těsto na těstoviny. Odvážíme mouku, do důlku ve středu vyklepneme vejce, dobře osolíme a pokapeme pár kapkami vody. Začneme vidličkou od středu míchat vajíčka s mouku, aby se na vejce postupně nabalovala mouka. Potom začneme zpracovávat rukama, podle potřeby přidáváme vodu - opatrně! Výsledkem je pružná a hladká koule těsta, tu zabalíme do potravinové folie a necháme odpočinou asi hodinu v chladničce.
3. Ve strojku na těstoviny z těsta uděláme pláty nebo použijeme váleček, těsto dobře "pomoučnějeme", aby se nelepilo na strojek. Plníme připravenou směsí - cca. 4 cm od sebe, přiklopíme druhým plátem, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, prsty smáčkneme a nakrájíme rádýlkem - tvořítkem na ravioli prozatím nedisponuju. Vaříme ve vroucí vodě cca. 3 minuty.
4. Na másle opečeme hříbky, až na konec je osolíme - smícháme spolu s uvařenými ravioli a můžeme podávat.
Tedy to je nádhera. Je to trošku patlačka, ale musí to stát za to, dala bych si je okamžitě! Krásné fotky
OdpovědětVymazattedy se strojkem se to muselo dělat parádně, že :). Já mám strojek dočasně vyřazen z provozu, tak jsem s raviolama bojovala ručně - tedy tomu říkám ruční práce :D....ale se strojkem nebo bez strojku domácí těstoviny za tu námahu stojí :)
OdpovědětVymazat