Momentálně se nacházím na asijském kontinentě, myslím, že dovolenou na Srí Lance si oba s Markem opravdu zasloužíme. Brzy se pokusím pro Vás sepsat pár základních postřehů o tom, co se tu každý den jí, a jak se tu žije. Tenhle dort jsem upekla těsně před naším odletem. Důvodů k oslavě bylo hned několik. Ve třech dnech jsem úspěšně po pěti letech získala akademickáý titul (hurá!), má maminka oslavila 50. narozeniny a navíc jsme s Markem měli výročí, deváté.
Nebudu předstírat, že tohle je osvědčený recept na Sacher dort, jediný pravý najdete ve Vídni a rozhodně se tam vyplatí vydat už jen kvůli jednomu kousku, který si spolu s kávou dáte ve slavné cukrárně hotelu Sacher. Na internetu najdete stovky receptů, tohle je variace kterou jsem si oblíbila já.
Nebudu předstírat, že tohle je osvědčený recept na Sacher dort, jediný pravý najdete ve Vídni a rozhodně se tam vyplatí vydat už jen kvůli jednomu kousku, který si spolu s kávou dáte ve slavné cukrárně hotelu Sacher. Na internetu najdete stovky receptů, tohle je variace kterou jsem si oblíbila já.
Ingredience:
160 g másla
160 g hořké čokolády - vyšší podíl kakaa
80 g cukru moučka
80 g cukru krupice
6 vajec
160 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
meruňková marmeláda na potření
smetana ke šlehání
smetana ke šlehání
Postup:
1. Ve vodní lázni (mísa na hrnci, kde pozvolna vře voda) si necháme rozpustit kvalitní čokoládu. Mísu odstavíme a necháme směs lehce zchladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny nejdříve spolu s moučkovým cukrem, a potom také se žloutky, které do směsi přidáváme jedno po druhém. Nakonec zašleháme také čokoládu s vanilkovým extraktem.
2. V druhé míse si dobře ušleháme bílky spolu s krupicovým cukrem. Prosijeme mouku a na střídačku do čokoládové směsi velmi opatrně stěrkou vmícháme bílky a mouku. Trvá poměrně dlouho, než se všechno hezky spojí.
3. Do vymazané formy o průměru cca. 22 cm nalijeme husté těsto, stěrkou srovnáme, aby bylo ve formě rovnoměrně a dáme péct na 175 C asi 50 minut.
4. Dort necháme perfektně vychladnout, pokud se na povrchu vyboulí, seřízneme vršek, poté rozkrojíme na půl promažeme meruňkovou marmeládou (i na bocích a zvrchu). Naneseme čokoládovou polevu a necháme ztuhnout. Na talíři dozdobíme kopečkem šlehačky.
Můj tip:
Já jsem zvyklá připravovat čokoládouvou polevu klasicky z kvalitní čokolády a trochy tučné smetany. Dlouhou dobu se snažím přijít na kloub tomu, jak připravit polevu, aby na dortu byla úplně bez chybičky a hladká. Zapátrala jsem a zdá se, že tajemství tkví v cukrovém rozvaru. Nestihla jsem to bohužel vyzkoušet, ale pokud to chcete vyzkoušet vy, tady je recept z apetitu, který by myslím mohl fungovat.
Ingredience:
160 g kvalitní čokolády
200 g krupicového cukru
125 ml vody
Postup:
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si svaříme cukr se 125 ml vody - vaříme zhruba pět minut a odstavíme. Až trochu rozvar vystydne, přimícháme čokoládu. Takto připravenou polevu necháme trochu zchladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejeme (nepřivádíme k varu) a přelijeme jí celý dort. Vršek i strany by měly být dokonale pokryté.
Hmmm, to vypadá moc pěkně, já osobně ale Sacher moc nemusím, je na mě hodně čokoládový, mnohem raději mám Foret Noir ;-) bára.kára blog
OdpovědětVymazatAhoj, vim, ze je to trochu off topic, ale je pravda, ze je na Sri Lance hodne pavouku a velkych??
OdpovědětVymazatSacher jsem ještě upéct nezkoušela, ale určitě to dle tvého receptu zkusím. S pečením jsem začala asi před 2 roky a jedním z prvních impulzů byl i tvůj blog. Většinou se mi i vše povedlo (až na makronky-potvory). Dodatečně gratuluji k výročí blogu a těším se na nové recepty. P.S.: taky se jmenuju Terka a mám přítele Marka :-D a dokonce jsem na tuhle náhodu přišla až po nějakém čase čtení tvého blogu :-D
OdpovědětVymazatmoc pěkný food styling :)
OdpovědětVymazatSacher! Mňam, můj nejoblíbenější dezert. Škoda, že bydlím v malém městě kde ho nikde nemaj :D Ale upéct jsem ho ještě nezkoušela. Jinak čokoládová poleva, to je u mě taky vždycky boj :D
OdpovědětVymazatMiluju tvůj blog, chodím sem snad každý den a kontroluju kdy bude nový recept :))
http://lovelylady6.blogspot.cz/