úterý 28. října 2014

Těstoviny s lososem a rajčaty

A je tady další recept ze série pro vytížené, kteří si nedokáží odpustit kvalitní jídlo. Krůček po krůčku překonávám svůj odpor k rybám a v posledních týdnech objevuji nepoznaný svět. Mořský vlk, losos, tuňák, krevety a co je na tom nejlepší - všechno mi chutná. Tyhle těstoviny vznikly naprostou náhodou, jsou hotové za 20 minut a já je tenhle týden dělám už podruhé. Tolik mi zachutnaly, že se z nich pomalu stává můj oblíbený recept.


O té červené grilovací pánvi Staub jsem snila opravdu dlouho. Před 14 dny jsem si udělala radost, za odměnu objednala v eshopu kulina, druhý den už jsme si ji vyzvedávala na poště a teď se z ní stalo moje nejpoužívanější kuchyňské nádobí. Má to jen jednu nevýhodu, už pošilhávám i po rendlíku.

Ingredience pro 4 osoby:


400 g kratších těstovin - nejlépe čerstvých
sušená rajčata - podle velikosti cca. 10 kusů
2 filety čerstvého lososa (cca. 250 g)
parmazán nebo pecorino
olivový olej
1 menší cibule
3 stroužky česneku
půl - 3/4 plechovky drcených rajčat
lžička třtinového cukru
lžíce másla
čerstvá bazalka
3 hrsti baby špenátu
sůl, pepř
sušené oregano
citron

Postup:


1. Cibuli a lososa si nakrájíme na kostičky, česnek si pokrájíme na jemno. Do vroucí a dobře osolené vody si dáme vařit těstoviny. 

2. V mezičase si připravíme omáčku. Na olivovém oleji opečeme cibuli, přihodíme lososa a nakonec i česnek. Dobře osolíme opepříme a až bude losos zlatavý zakápneme citronovou šťávou a přihodíme lžičku másla. Zalijeme rajčaty a necháme chviličku provařit, až omáčka trochu zhoustne. Omáčku podle chuti trochu dosladíme, dosolíme, dopepříme a přidáme sušené oregano. Na závěr do omáčky přidáme těstoviny (s trochou vody, ve které se vařily) a nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, promícháme a na závěr přidáme i baby špenát. Špenát teplem hezky zavadne a zmenší svůj objem. Vše zamícháme s trochu nastrouhaného sýra.

3. Servírujeme s parmazánem nebo pecorinem zakápnuté trochou olivového oleje a s čerstvou bazalkou.  


Můj tip:


Omáčce vůbec neuškodí, když k rajčatům přidáte lžíci mascarpone nebo těstoviny na závěr dochutíte ještě lžící bazalkového pesta.

14 komentářů:

  1. V názvu je uveden tuňák ale v receptu losos ... ?

    OdpovědětVymazat
  2. Vpadá to krásně, určitě vyzkouším! Jenom malá chybka- oprav si nadpis na lososa ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen malá poznámka...v názvu je tuňák, v seznamu ingrediencí a na fotkách losos...

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada to velmi cutne, az jsem z toho dostala hlad! :-D Ja jsem mela vcera testoviny s pazitkou, tunakem z konzervy a cerstvymi rajcaty, hmmm :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem zase někam vlezla! Vypadá to úžasně! http://sweetmeansdirty.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Jednoduché a přitom tááááák dobré. Taky si je dělávám, mňamka :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to opravdu moc hezky, jen ten parmazán tam prostě nepatří!

    OdpovědětVymazat
  8. Pro rajčatofilní osobu, jako jsem já je recept jako dělaný :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mnaam, lososa miluji, vypadá to pěkně =)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňamm ..vypadá to parádně. Zbožňuji rychlá a jednoduchá jídla zahrnující těstoviny. Mít doma lososa hned bych recept vyzkoušela. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Cestoviny, losos, parmezán. Nie je o čom :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem majitelkou dekorativní kohoutové utěrky "It's all about the farm" zakoupené v Německu na jakémsi trhu, marně sháním další věci od stejné firmy, poraďte prosím, kde jste přišla k té chňapce ... Díky a ať Vám to vaří! Alena S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běžte rychle na Národní třídu do Domov a styl, mají celou sadu :)

      Vymazat