středa 13. srpna 2014

Moje chuť - kulajda

Narodila jsem se v jižních Čechách, v Táboře a mám to tam moc ráda. Jasně, Praha je skvělá, žiju tu každý den a žiju tu ráda, ale stejně tak se hrozně ráda vracím domů. Neznám krásnější léto než léto strávené u rodičů na vesnici. Když mě oslovili pořadatelé festivalu Naše chutě s tím, jestli by se mě jako rodilé jihočešky a blogerky mohli stejně jako ostatních osobností, co mají co dočinění s jídlem, zeptat, co pro mě znamená chuť domova a jižních Čech, i přes nedostatek času jsem kývla. Tábor je zkrátka moje srdeční záležitost, a když přijde parta mladých lidí s myšlenkou spojit jihočeské farmáře s táborskými restauratéry, nemám to srdce u toho chybět :) Klukům fandím a slibuji, že tuhle neděli 17. srpna se vykašlu na učení a půjdu v Táboře na festival. A pokud vy nemáte na neděli plány, udělejte si výlet, Tábor je opravdu krásné, ale někdy neprávem zapomínané město. 

Jednou v neděli ráno jsme se sešli v kuchyni v Táboře a já uvařila kulajdu, protože právě kulajda je pro mě chuť jižních Čech a symbol domova. Vaří jí moje máma, vaří jí i ségra a babička, každá ji vaří jinak, a přesto všem chutná. Zároveň je to jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Brambory ráno nakopané, vejce čerstvě snesené, lišky, co právě rostou v jihočeských lesích. Můj recept už tady na blogu jednou je, ale třeba jste ho ještě všichni nezaregistrovali. 


Ingredience:


2 - 3 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru nebo vody
velká lžíce másla, asi 2 lžíce oleje
5 středních brambor
větší hrst čerstvých hub (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených)
kelímek smetany ke šlehání (31 %)
2 - 3 lžíce octa
cukr
čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
bobkový list, nové koření, kmín
sůl a pepř

4 vejce


Postup:


1. V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje - abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2 - 3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, mouku opékáme, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Moje práce s jíškou není úplně obvyklá, jíška se má prý zalévat studeným vývarem, mně se tam ale vždycky udělaly hrudky, za to horká jíška a vařící vývar mi funguje vždycky, jen musíte dát pozor, abyste si párou neopařili ruce. Do rozpálené jíšky tedy přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme. 


2. Do směsi přidáme brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10 - 15 minut. 


3. Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na Vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.

4. Já vejce vařím ve slupce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.


5 komentářů:

  1. Kulajdu nemusím, ale tahle vypadá fakt moc chutně!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám ji také tak. A souhlasím, že to závěrečné ochucení je alchymie a pokaždé z toho mám respekt.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera!!! Rostou teď na Táborsku houby? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kulajdu mám ráda, i u nás na Ostravsku jí známe. A souhlasím - jedině horká jíška do vařící polévky! Jedině tak nemá hrudky a nikdy se mi nepovedla s "jedním studeným a jedním horkým".

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s Emmou, kulajda se hodně jí i v Ostravě! Ikdyž ji mám moc ráda, ještě jsem ji nikdy nevařila. Většinou jsem ji jedla ve školní jídelně, a teď nám ji vaří v menze :)

    OdpovědětVymazat