neděle 1. prosince 2013

Nejen foodlover, ale i winelover!

Víno je moje velká záliba, a pokud ho pijete v rozumném množství, dokáže podle mě navodit krásné okamžiky a atmosféru. Když nad tím tak přemýšlím, velký podíl na tom mají moji milí rodiče, kteří jsou podle mého názoru velcí znalci. Už delší dobu se snažím v téhle vinné oblasti vzdělávat, chvíli jsem si vedla i svůj vinný deník, ráda chodím na řízené degustace a vůbec moje nejoblíbenější parketa je párování jídla s vínem, o tom zase ale jindy... Nutno podotknout, že nejsem žádný sommeliér, mám ve víně prostě jen zálibu, a proto jsem se rozhodla sepsat pár základních informací, které je dobré znát.



1. Kategorizace vína


Měla jsem vždycky zmatek ve všech těch českých označeních (víno jakostní, zemské, myslela jsem si, že výběr z hroznů a výběr z bobulí je synonymum, …) a možná ho Vy máte taky.

Zemské víno


Je vlastně nejnižší kategorií a hlavní výhodou po vinaře je, že nemusí projít tzv. procesem zatřiďování u Zemědělské inspekce. Pro vinaře to znamená, že když má menší šarži vína, nemusí podstupovat velkou administrativu, nenese žádné náklady navíc, označí šarži jako zemské víno a nemusí se o víc starat. Tudíž i v této kategorii můžete najít skvělá vína.

Jakostní víno


Musí projít tzv. procesem zatřiďování, musí splňovat limity pro cukernatost, je kontrolována jeho odrůda, označení, provádí se u něj analýza v laboratoři a na konec ho posuzuje senzoricky komise odborníků.

Víno s přívlastkem


Dá se říct, že je to nejvyšší kategorie, zásadním ukazatelem je tu cukernatost moštu, při sběru hroznů musí být přítomen důvěrník Zemědělské inspekce, ten ověřuje právě cukernatost moštu. Závisí tedy na obsahu přirozeného cukru ve vinném moštu a podle toho tuto kategorii dále členíme.

Vína kabinetní – minimálně 19 °NM

Pozdní sběr – minimálně 21°NM

Výběr z hroznů – minimálně 24°NM

Výběr z bobulí – minimálně 27°NM a požadavek ruční sklizně

Výběr z cibéb – minimálně 32°NM a požadavek ruční sklizně

Ledové víno – minimálně 27°NM, požadavek ruční sklizně, hrozny byly sbírány při teplotě minimálně -7°C

Slámové víno – minimálně 27°NM, požadavek ruční sklizně, plus hrozny musely být minimálně 3 měsíce přirozeně sušeny na slámě, rákosu nebo zavěšení

2. Jak degustovat


O tom, jak degustovat víno, by se dalo napsat mnoho. Pokud ale nechcete ztropit při degustaci faux pas, nejdříve zkoumejte vzhled vína, sklenici dejte proti světlu, posuďte barvu, viskozitu, jestli jsou ve víně nějaké usazeniny, … Potom sklenicí "zavíněte", zabořte nos hluboko do sklenice a přičichněte. Až nakonec si dejte malý doušek a zkoumejte chuť.








3. Teplota vína


Teplota vína je moc důležitá, není nic horšího než sklenička bílého vína v pokojové teplotě nebo naopak úplně přechlazené víno, kde se nemohou správně rozvinout aromatické látky, víno potom správně nevoní a jste ochuzeni o mnoho chuti. Ať už máte láhev za stovku nebo za tisíc, věnujte teplotě dostatečnou pozornost. Osobně mám úplně jednoduchý teploměr do vína za pár korun, který funguje perfektně, rodiče si pořídili elektrický chladič, kde si přímo teplotu nastaví a on ji udržuje během celého večera, jsou moc spokojeni. Samozřejmě jednoho dne, až si doma udělám vysněnou novou kuchyň, ráda bych sem zařadila i lednici na víno, ty mají oddělenou sekci na víno bíle i červené, a to je ideální.

Bílé víno - cca. 7° - 11°C, přičemž lehká bílá vína mají v tomto rozmezí spíše méně, velmi kvalitní bílá vína mohou mít i více (až 13°C)

Růžové víno - cca. 10°C

Červené víno - cca. 15°-16°C, mladší vína mohou mít méně (až 13°C), starší naopak více (18°C)

Sekty a perlivá vína - cca. 8°C

4. Co k vínu jíst


Snoubení vína a jídla je má nejoblíbenější kategorie, samozřejmě existuje mnoho pouček a hlavně je to téměř samostatná disciplína, kterou se zabývá mnoho odborníků. Skvělá kombinace je dobrý sýr, dobré pečivo, poctivý kus masa. 




 5. Co k vínu pít


Jednoznačně vodu! Existuje jednoduchá poučka, že na deci vína byste měli vypít minimálně dvě deci vody. Pokud byste za večer tedy vypili celou láhev, měli byste do sebe dostat litr a půl vody k tomu. Zásadní výhodou je, že pokud tohle pravidlo dodržíte, zřejmě se vám nestane, že se ráno probudíte s bolehlavem a navíc nebudete "pod vlivem" už po třech deci. Víno jako každý jiný alkohol dehydruje Vaše tělo a je třeba vodu vrátit zpátky do organismu.

Ač se to nezdá, velkou magií je i správně zvolit typ vody. Při nejlepších degustacích se vybírá voda přímo ke konkrétnímu vínu. V laických podmínkách to tolik neřešte a k vínu si kupte láhev kvalitní pramenité vody či minerálky. Voda by měla mít neutralizační charakter, každý doušek omyje patro a chuťové pohárky připraví na další doušek vína. Voda podávaná k vínu z tohoto důvodu nesmí mít rušivou chuť, proto není dobré pít vodu z kohoutku, a to především kvůli obsahu chlóru a jiných látek, které mohou hodně ovlivnit výslednou chuť vína. Minerálku k vínu vybírejte spíše neperlivou nebo jemně perlivou, s neutrální, hladkou chutí, spíš méně mineralizovanou. Naopak do vinného střiku zvolte vodu perlivou. Důležitá je taky teplota vody, ta má být vždycky teplejší než je samo víno, nikdy ne přímo vytažená z lednice. 

5 komentářů:

  1. Super článek a hlavně pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano ano, voda k vínu... Dost často se v noci po ovíněném večeru probouzím žízní (minulý týden jsem ji zahnala tím, co bylo nejblíž = dost přeslazenou šťávou a pak jsem prozvracela půl dne, což se mi opravdu nestává... ale nedivím se, k vínu jsem zakousla dost velký kus sýra brie), takže od teďka voda musí být poblíž :) Lucka

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, hned jsem se do článku se zaujetím začetla a taky se mi moc líbí fotky.
    Bydlím ve Valticích. Říká se jim Město vína a leží u Mikulova na Moravě. A já vlastně o vínu nic nevím. Je fakt, že nerada si kupuju láhev, kterou piju doma, bambus (kofola + víno) nesnáším :D a maximálně si dám střik. Ale když už si teda nějaké to víno dát mám, jednoduše zavítám do vinárny. Těch je u nás na tak malé město dost, takže o výběr není nouze. :D

    Děkuju za takové ponaučení. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek a musím říct, že fotka Pavlova mě zahřála u srdce..;) Koukám, že nejsem jediná, koho uchvátil odraz náměstí ve sklence ;):D.

    OdpovědětVymazat