Cheesecake je téma notoricky známé, já jsem si ho oblíbila ale až poměrně nedávno. Hned na začátek je třeba upozornit, že univerzální a jediný správný recept prostě neexistuje. Hlavní odlišnosti receptury závisí na konkrétní lokalitě, ve které se cheesecake připravuje. Ve svých obměnách se s tímto dortem (nebo spíše koláčem?) můžete setkat od sousedního Rakouska, přes Itálii až po severní Ameriku. Můžete ho připravit z jemného tvarohu, z ricotty, můžete přidat hustý jogurt, mascarpone nebo i kozí sýr. V New Yorku se zase neobejdou bez krémového sýra (cream cheese) Philadelphia. Podobné obměny skýtá i korpus. Nejčastěji se připravuje z rozdrcených sušenek a másla, v některých receptech se ale setkáte i se základem, který si vyrobíte úplně sami, většinou z mouky másla a vajec.
Základní dilema při přípravě cheesecake představuje otázka: "Péct nebo nepéct?". Zatímco v New Yorku pečou o sto šest, na Britských ostrovech zásadně jen chladí v lednici. Já mám ráda tu upečenou variantu, která při správném provedení neztrácí svou krémovitou strukturu a navíc je ochuzená o želatinu, ke které mám jakýsi zvláštní odpor. V zásadě připravuji dva druhy cheesecaku - jeden takový slavnostnější z karamelových sušenek a směsi Philadelphie, mascarpone a smetany. Druhá varianta je z jemného tvarohu, je odlehčenější, méně kalorická a také levnější, tu udělám dnes. Cheesecake v sezóně zdobím čerstvým ovocem, teď na podzim vytáhnu z mrazáku zásoby lesního ovoce a svařím hustou ovocnou omáčku.
Na formu o průměru 22 cm
Na korpus:
200 g vašich oblíbených sušenek
75 - 100 g másla (podle toho jak moc máslové sušenky máte, já ráda používám karamelové Lotusky, ty jsou hodně mastné, tak dávám ještě o něco méně než 75 g)
Na náplň:
750 g tvarohu
4 vejce
cukr podle chuti (cca. 100 g)
kůra z jednoho citronu
šťáva z půlky citronu
vanilka/vanilkový extrakt
1.V kuchyňském robotu si na jemno rozmixujeme sušenky a na kousky nakrájené máslo, až vznikne kompaktní hmota. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem, hmotu pomocí lžíce napěchujeme na dno formy, a když trocha hmoty zbude, tak i trochu na boky. Těsto dáme chladit do lednice.
2. Troubu si předehřejeme na 180°C, korpus předpečeme v troubě asi 7 minut. V mezičase si připravíme náplň. Tvaroh si dobře promícháme s vejci, cukrem, vanilkou a citronem. Korpus necháme trochu zchladnout a navrstvíme na něj náplň.
3. Na dno trouby vložíme plný pekáček plný vody (potřebujeme, aby se cheesecake pekl tak trochu v páře), pečeme zpočátku asi 10 minut na 180°C, potom teplotu snížíme na 140°C a pečeme ještě asi 40 - 50 minut. Pečeme opravdu mírně, cheesecake musí na povrchu zůstat světlý. Hotový cheesecake je na bocích pevný, ale veprostřed se ještě trochu třese. Pootevřeme dvířka trouby a necháme v ní cheesecake dobře zchladnout. Asi po 20 minutách chladnutí opatrně nožem objedeme zevnitř dortovou formu a uvolníme od ní korpus (aby upečená náplň při chladnutí nepopraskala).
4. Maliny dáme do kastrůlku, osladíme cukrem, přidáme škrob a necháme chvilku rozvařit. Zásadní je, aby se poměrně dost vyvařila tekutina z malin, to aby nerozmočila náplň. Hustější rozvar navrstvíme na hotový cheesecake.
vanilka/vanilkový extrakt
Na malinovou omáčku:
300 g malin
cukr podle chuti
lžička škrobu
Postup:
1.V kuchyňském robotu si na jemno rozmixujeme sušenky a na kousky nakrájené máslo, až vznikne kompaktní hmota. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem, hmotu pomocí lžíce napěchujeme na dno formy, a když trocha hmoty zbude, tak i trochu na boky. Těsto dáme chladit do lednice.
2. Troubu si předehřejeme na 180°C, korpus předpečeme v troubě asi 7 minut. V mezičase si připravíme náplň. Tvaroh si dobře promícháme s vejci, cukrem, vanilkou a citronem. Korpus necháme trochu zchladnout a navrstvíme na něj náplň.
3. Na dno trouby vložíme plný pekáček plný vody (potřebujeme, aby se cheesecake pekl tak trochu v páře), pečeme zpočátku asi 10 minut na 180°C, potom teplotu snížíme na 140°C a pečeme ještě asi 40 - 50 minut. Pečeme opravdu mírně, cheesecake musí na povrchu zůstat světlý. Hotový cheesecake je na bocích pevný, ale veprostřed se ještě trochu třese. Pootevřeme dvířka trouby a necháme v ní cheesecake dobře zchladnout. Asi po 20 minutách chladnutí opatrně nožem objedeme zevnitř dortovou formu a uvolníme od ní korpus (aby upečená náplň při chladnutí nepopraskala).
4. Maliny dáme do kastrůlku, osladíme cukrem, přidáme škrob a necháme chvilku rozvařit. Zásadní je, aby se poměrně dost vyvařila tekutina z malin, to aby nerozmočila náplň. Hustější rozvar navrstvíme na hotový cheesecake.
to je dobrota! dala bych si hned :-) vypadá velmi povedeně. Bára
OdpovědětVymazatWow to je náádhera, pastva pro oči :)
OdpovědětVymazatZajtra hneď musím upiecť, vyzerá famózne :)
OdpovědětVymazatTo je nádhera, ty fotky.. úplně se mi tají dech.. jak krásně každá ta vrstva vynikne, nádhera prostě!
OdpovědětVymazatTak s ovocným rozvarem jsem ještě nezkoušela. Můj favorit je (zatím) :) limetkový cheesecake od Martina Škody
OdpovědětVymazatAhoj, cheesecake vypadá skvěle, hned bych si dala. Jen jsem překvapená, na kolik ho pečeš, zdá se mi to celkem moc. Já ho obvykle peču jen na 110°, Když je vysoký, tak na 130°, aby zůstal opravdu krémový.
OdpovědětVymazatwww.yummy-muffin.com
Já tomu z tvarohu říkám fake cheescake :)
OdpovědětVymazatJen mě mrzí ta "propagace" sýru Philadelphia tady u nás, protože to je jen značka, která ten sýr vyrábí, něco jako např. madeta. Takže chees cake má být z cream cheese a to nemusí být jen Philadelphia, tudíž by ty závorky měly být obráceně.
Markéta
Včera upečeno dneska snězeno! Všem moc chutnal, včetně mě :) Líbí se mi taková odlehčená verze, kterou si můžu dopřát "kdykoliv" :)
OdpovědětVymazatCheesecake vypadá famozně :) jen by mě zajímalo v jakém poměru to děláš když pečeš tu druhou variantu.
OdpovědětVymazatDěkuji za odpověď
Tereza
Philadelphia je příliš drahá ale místo tvarohu bych použila alespoň ricottu nebo 50% Philadelphia a 50%ricotta. Už jsme v několika magazínech a na stránkách četla, že je to chuťově podobné ale za mě tedy rozhodně není. Tvaroh je tvaroh a Philadelphia je Philadelphia.
OdpovědětVymazatJá jsem přeci ale nikdy neřekla, že je to podobné. Jsou to dvě odlišné varianty a já mám ráda obě - jedna dražší a tučnější, varianta s tvarohem potom levnější a taky příznivější pro linii.
VymazatAkurát som dnes robila môj prvý cheesecake. Musím povedať, že tento recept je úplne skvelý. Koláčik chutil všetkým ale robila som ho s jahodami. mňam mňam
OdpovědětVymazatTaktéž můj první cheescake a byl přímo skvělý. :) Místo malin jsem použila jahody.
OdpovědětVymazatvypadá skvostně....tvarohový koláč ...cheesecake je ze sýra
OdpovědětVymazatUzasny! Ted jsem ho dokoncila a je vynikajici! Na korpus jsem pouzila bebe dobre rano kakove.Moc dekuji za super recept:)
OdpovědětVymazatmohu se zeptat, jaký tvaroh jste použila ? :)
VymazatDneska se do něho pustím, díky za tip :-)
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatdělám cheesecake přesně podle vašeho receptu a super. Moc děkuji...
Rád bych se ale také zeptal, jestli bych mohl nahradit tvaroh ricottou a jinak ostatní ponechat.
Moc děkuji Kamil
Hezký den Kamile, můžete, mělo by to fungovat :) T.
VymazatAhoj, můžu se zeptat jaký tvaroh používate? Měkký v alobalu nebo ten ve vaničce?
OdpovědětVymazatděkuji, Radka
Tak za sebe musím říct, že mi koláč podle tohoto receptu nechutnal, hlavně v tom tvarohu mi něco nesedí, asi ten citron, ačkoli jinak citronový věci miluju... příště budu muset zkusit jiný recept...
OdpovědětVymazatZkuste, ať přístě chutná. Tereza
Vymazatbyla jsem nadšená, ale moc se mi nepovedl (ale aspoň jsem ho nespálila :D ) ..chybí info např. jak dlouho vařit to ovoce (mě se po chviličce čerstvé jahody skoro rozvařily :( ) a jak dlouho pak dort v lednici tuhne (mě tuhl dost dlouho) ....no ale dělala jsem cheescake poprvé, tak snad podruhé to bude lepší :) každopádně díky za recept :)
OdpovědětVymazat