Jakmile začne podzim, mám najednou o dost větší potřebu jíst, mám chuť na maso a často vařím syté polévky, které člověka zahřejou, když na okna bubnujou kapky deště. Francouzská cibulačka mezi ně určitě patří...
Všechno krásné nádobí na focení zapůjčil Krámeček u Podloubí v Táboře. Díky! http://www.kramecekupodloubi.cz/
Ingredience:
6 cibulí (4 žluté a 2 červené)
1 litr vývaru (já jsem si udělala čerstvý zeleninový, dobrý je ale i kuřecí či hovězí)
2 lžíce mouky
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
2 deci suchého bílého vína
bylinky - rozmarýn, tymián, bobkový list, případně i šlavěj
sůl a pepř
30 g másla
1 lžíce olivového oleje
francouzská bageta
Gruyère nebo Comté
Postup:
1. Cibule oloupeme, nakrájíme na proužky. V tlustostěnném hrnci rozehřejeme máslo, přilijeme lžíci olivového oleje, zprudka opečeme cibuli. Ztlumíme plamen na minimum a cibuli pomalu restujeme ještě hodinu. Je možné, že cibule dost ztmavne a třeba se ke dnu i trošku přichytí, to vůbec nevadí! Čím déle cibuli restujeme, tím je polévka tmavší a výraznější. Po hodině přisypeme cukr a ještě chvilku karamelizujeme, plamen přidáme, cibuli zalijeme částí bílého vína, lžící octa a počkáme až se všechna tekutina vyvaří, vlijeme zbytek vína a opět počkáme, až se vyvaří.
2. Cibuli zaprášíme moukou a vše spolu dobře opečeme, vznikne jíška. Jíšku zalijeme vařícím vývarem, dobře rozmícháme, přihodíme bylinky - bobkový list, tymián, rozmarýn, možno i šalvěj. Vše spolu vaříme ještě asi 20 minut. Pokud se nám polévka zdá hustá, zředíme ještě vývarem.
3. Bagetu nakrájíme na plátky, ty posypeme nastrouhaným sýrem. Správně by se měla polévka rozlít do mističek, bagetku dát přímo do polévky a zapékat vše pod grilem v troubě. Já jsem ale zapekla jen samostatně bagetu a potom přendala do polévky a zasypala ještě trochou sýra, (bála jsem se o krásný talíř).
Cibulačku teď máme minimálně jednou týdně! :)))
OdpovědětVymazatNádherné fotky! Dostala jsem na ni okamžitě chuť! Ve středu zkusím, jen nevím jestli vydržím hodinu připravovat cibuli, bude to tak krásně vonět! Každopádně děkuji za inspiraci! Veronika
OdpovědětVymazatTak cibulačka to je jedna z nej polévek na podzim!:) Hlavně tahle tmavá je výborná
OdpovědětVymazatTerezko, ta vypadá naprosto luxusně! :P
OdpovědětVymazatHmm... Mnamka. Dělala jsem ji předevčírem a vůbec se mi nepovedla. Určitě vyzkouším tu tvoji... S takovou péčí se povést prostě musí!!!
OdpovědětVymazatNezadařilo se mi zkaramelizovat cukr, když se přidal přímo do cibule, jak je v receptu. Akorát to polévku dost osladilo... Má být sladko-kyselá?
OdpovědětVymazatAno, trochu nasládlá díky cukru a přirozené sladkosti cibule :)
VymazatTento víkend chci cibulačku udělat, tak jí zkusím! :-) L.P.
OdpovědětVymazatByla výborná! M. Š.
OdpovědětVymazatCibulačku jsem zkoušela, vydržela jsem i tu dobu u cibule, je krásně hněda, nasládlá, chuť dobrou. Jen některý kousky se víc osmažily a tím má chuť do lehce připálena, to asi být nemá?!
OdpovědětVymazatVýborný recept, úžasná polévka. Děkuju!
OdpovědětVymazatJen by mě nenapadlo, jak těžké bude u nás sehnat slušný sýr (takže jsem pro něj nakonec jela až do Prahy do francouzské sýrárny)
J.
Tak dnes jsem ji dělal. Opravdu výborná:-)
OdpovědětVymazatVýborná:-)
OdpovědětVymazatVynikající ;) Udělal jsem ji doma pro marody, ještě s nastrouhaným křenem a všichni si libovali... Skvělý recept děkujeme ;)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, že se povedla! :) Tereza
VymazatI my jsme si jí s pritelem zamilovali ❤
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda! :)
Vymazat