Jablkových receptů teď na podzim není nikdy dost. Jasně, stačí lístkové těsto a štrůdl máte na stole hned. Problém je, že málokteré kupované lístkové těsto mi opravdu chutná, a když si ho vyrábím doma, je to poměrně časově náročné. Občas tedy jablka páruji s těstem kynutým, mezi kynutím si připravím jablkovou náplň, navíc jsou potom moučníky takové nadýchanější.
Všechno krásné nádobí na focení mi ochotně zapůjčil táborský Krámeček u podloubí. Děkuji moc! http://www.kramecekupodloubi.cz/index_cz.html
Ingredience cca. na 20 ks:
Na těsto:
1/4 litru mléka
500 g hladké mouky
100 g rozpuštěného a vychladlého másla
30 g čerstvého droždí
špetka soli
2 žloutky
100 g cukru
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Na náplň:
skořice
plátek másla
třtinový cukr podle chuti
voda podle potřeby
vanilka nebo vanilkový cukr
volitelně mleté ořechy, rozinky
1 vece na potírání kapsiček
Postup:
1. Nejdříve si připravíme těsto. 4 lžíce vlažného mléka rozmícháme se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobeným droždím. Necháme asi 15 minut stát na teplém místě, než kvásek vzejde. Zbylou mouku, mléko, cukr, žloutky, máslo, sůl, citronovou kůrů a vzešlý kvásek zpracujeme v míse. Pokud máte hnětací robot, svěřte tuhle práci jemu. Pokud robot na hnětení nevlastníte, nejdříve vařečkou v míse hněťte těsto minimálně 10 minut, až se do těsta dostane dostatek vzduchu a je úplně hladké, lesklé a nelepí se ke stěnám mísy! (Nutno říct, že je to docela fuška). Úroveň prohnětení určuje výslednou konzistenci těsta, proto hnětení opravdu nepodceňte, a hněťte, dokud vám síly stačí, jinak budou výsledné kapsičky tuhé. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme podle teploty kynout hodinu až hodinu a půl (těsto musí zdvojnásobit svůj objem). Během kynutí těsto jednou prsty smáčkneme a dostaneme tak z něj ven vzduch.
3. Zatímco těsto kyne, připravíme si jablkovou náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky. Do těžší pánve dáme jablka, zalijeme asi 2 lžícemi vody, osladíme podle chuti, přidáme skořici a plátek másla. Jablka dusíme, až jsou měkká a hlavně se z nich vyvaří všechna tekutina, to může trvat asi 20 minut. Do náplně taky můžeme přidat mleté ořechy nebo rozinky.
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát. Těsto osobně válím silné asi tři až 5 milimetrů. Plát těsta si rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na pravidelné čtverce. Záleží na vás jak velké chcete kapsičky mít, já jich většinou z uvedeného množství udělám asi tak 20 kusů. Jablečnou náplní plníme těsto, které po okrajích vždycky potřeme vejcem. Okraje k sobě dobře přitlačíme (můžeme použít i vidličku). Kapsičky ze shora propícháme vidličkou, naskládáme v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout. Kapsičky na povrchu potřeme zbylým vajíčkem.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, až je těsto hezky světle hnědé.
ach nee, Terez! A to jsem chtěla péct, apple pie, teď jsem kvůli tobě začala váhat :D
OdpovědětVymazatTenhle recept přichází v pravou chvíli, zrovna se mi ve sklepě tísní několik bedýnek jablek z chalupy a po těch štrůdlech už to opravdu chce změnu :) Až budu mít čas, určitě vyzkouším, díky! B.
OdpovědětVymazatÚžasný recept, kapsičky nemají jedinou chybu :) Můžu všem doporučit.
OdpovědětVymazatTuhle dobrotu si dopřáváme každý víkend, když se sejdeme větší část rodiny =)
OdpovědětVymazatPouštím se do nich, jen doufám, že zbytek mléka jsem měla taky šupnout do těsta:D
OdpovědětVymazattaky v to doufam :D
VymazatHezký den oběma, ano, zbytek mléka do těsta, děkuji za upozornění, v receptu opravím. Tereza
Vymazat