čtvrtek 24. října 2013

Fish and Chips

Vzpomínám si na svůj výlet do Brightonu, bylo léto, sluníčko a na pláži prodávali Fish & Chips, stejně jako všude ve městě. Cestou po místním molu jsem ukusovala jednu hranolku za druhou a usmyslela si, že se tam ještě brzy vrátím. Dneska je to už několik let a v Brightonu jsem od té doby nebyla, proto si tuhle klasiku ráda někdy dělám doma a připomínám si tak Anglii.


Ingredience pro 2 osoby:


Hranolky:


500 g oloupaných brambor
rostlinný olej
sůl

Těstíčko:


75 g hladké mouky
1 vejce
větší špetka soli
pepř
lžička cukru
125 ml minerální vody (perlivé)

2 filety mořské ryby (typicky treska)

citron a jablečný ocet k podávání



Postup:


1. Nejdříve si připravíme hranolky, brambory si nakrájíme na plátky, a potom na hranolky. Hranolky zbavíme škrobu tak, že si je v sítku propláchneme studenou vodou. Brambory dobře osušíme utěrkou. Máme dvě možnosti, jak hranolky připravit. Pokud preferujeme zdravější variantu, pečeme je v dobře rozpálené troubě na pečícím papíru lehce pokapané olivovým olejem. Pravé "chips" se ale fritují. Do vyšší pánve (já teď nepoužívám jinou než svou novou GreenPan, kterou jsem si úplně zamilovala) nalijeme vyšší vrstvu oleje, který necháme rozpálit, hranolky po částech smažíme do hněda. Čas od času je obrátíme. Pokud by se zdálo, že se rychle připalují, vařící olej zředíme studeným a ztlumíme teplotu. Celková doba fritování by měla být cca. 15 minut.

2. Těstíčko připravíme tak, že do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl a pepř. Přilijeme minerální vodu a žloutek, metličkou si směs krátce prošleháme. Do těstíčka se mi nejvíce osvědčilo místo obyčejné vody přidat minerálku. Jednak má mnohem lepší chuť (žádný chlor, který nám teče doma z kohoutku), navíc bublinky těstíčko hezky nadlehčí a spolu s bílky zajistí, že směs je lehoučká a ryba se v ní dokonale obalí. Vedle v míse si do tuha vyšleháme jeden bílek a opatrně vmícháme k moučné směsi.

3. Filety si omyjeme, necháme okapat a dobře osušíme, nakrájíme na plátky tlusté asi 2 cm a osolíme. Kousky ryby obalíme v těstíčku, necháme dobře okapat a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany pár minut do hněda. 



13 komentářů:

  1. Dokonalost!:) Hned bych si dala, no nezbývá mi nic jiného, než se inspirovat!:)

    OdpovědětVymazat
  2. To musím někdy zkusit. V Anglii jsem byla několikrát, ale vždycky jsem fish and chips odolala. Myslím, že nastal čas, abych to zkusila podle tvého receptu doma :). Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  3. Jeee to vypadá skvěle!! Díky za recept:))

    OdpovědětVymazat
  4. Skvela inspirace! Ja kdyz jsem byla v Anglii, tak jsem si fish&chips nedala - proste pitomec! :) Takze pri dalsi navsteve rozhodne nezavaham a myslim si, ze je zkusim jeste driv tady v kuchyni!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný styling... :) V Anglii jsem se pohybovala v místech, kde je tohle jídlo dražší než cokoli jiného, nicméně chystám se ho vyzkoušet doma :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, i já jsem byla před lety v Brightonu na letním studijním pobytu a naprosto vím, co čem mluvíš - procházení po Brighton Pier s všelijakými dobrotami, co tam prodávali :) - Kromě fish&chips mám s tím místem spojené čerstvé koblihy obalené v cukru :)

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno to vypadá božsky!!! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Všechno to vypadá božsky :)))) !!

    OdpovědětVymazat
  9. Je na čase si tento recept udělat. Vypadá to výborně.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsme včera vyzkoušeli tento recept a bylo to přímo výtečné! Moc děkuji za insipraci :)

    OdpovědětVymazat
  11. Včera jsme tento skvělý recept vyzkoušeli a bylo to přímo vynikající! Opravdu mě překvapilo, jak moc pomohla ta perlivá voda. Moc děkuji za inspiraci!! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Výborné a jednoduché... díky za supr recept! :) Můj výsledek: http://instagram.com/p/g0UZYVRBJM/

    OdpovědětVymazat