neděle 20. října 2013

Polévka z pečené dýně

Podzim, podzim, podzim! Když svítí sluníčko a listy začnou mít magické barvy, je to moje nejmilejší roční období. Dýňová polévka je trend několika posledních let, receptů je nepřeberné množství, pro mě je to ale klasika, která k podzimu patří. Dělám ji na dva způsoby - dnešní je úplně jednoduchý - z pečené zeleniny, která polévce dodá trochu jinou chuť, než kdy ji prostě jen rozvaříte. Druhý má trochu exotický nádech, do krému přidávám kokosové mléko, kari pastu, chilli, trochu zázvoru a je to vlastně skoro stejný recept jako tady http://www.foodlover.cz/2013/05/batatovy-krem-s-kokosovym-mlekem.html.



Ingredience:


600 g oloupané a na kousky nakrájené dýně (nejlepší je hokaido nebo máslová)
1 cibule
2 stroužky česneku
150 ml smetany ke šlehání
700 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
muškátový oříšek
olivový olej



Postup:


1. Troubu předehřejeme na 220°C. Dýně hokaido se nemusí loupat, já mám ale ráda dýňovku opravdu jemnou, a tak ji většinou oloupu. Dýni nakrájíme na měsíčky, cibuli na klínky (osminky), stroužky česneku oloupeme. Vše poklademe na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

2. V troubě pečeme asi 30 minut, dokud dýně není měkká. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Směs rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme tučnou smetanu a ještě chvilku provaříme. Na závěr dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, kdo chce, může zakápnout trochou citronové šťávy.


Můj tip:


Variant podávání je nesčetně - s kapkou tučné smetany, čerstvě namletým pepřem, zakysanou smetanou, s trochou dýňového nebo olivového oleje, s chilli, s opečenými krutónky, s kousky slaniny, s parmazánem a nebo prostě jen tak bez ničeho.

22 komentářů:

  1. Kastrůlek mi vyvolal úsměv :) Takové exempláře máme v kuchyni taky a jsem na ně moc pyšná :)
    Dýňovou polévku jsem dělala nedávno poprvé a byla jsem moc spokojená. :) Příště zkusím tvůj recept a upeču ji. Asi až příští rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdaléno, nčekejte na příští rok, dýně jsou teď na každém rohu v perfektní kvalitě. To by byla škoda nechat to až na za rok :)

      Vymazat
  2. Budu mít hloupý dotaz, ale kolika procentní smetanu tam dáváš? A ten zeleninový vývar děláš jak?:) Díky za odpověď..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec není hloupý dotaz, ba naopak, zapomněla jsem napsat, že do polévek jedině smetanu ke šlehání, méněprocentní se v teplé tekutině sráží. Jinak ohledně vývaru - do polévky se hodí i masový, pokud ho máte po ruce. Jak udělat zeleninový se dozvíte například tady http://www.cuketka.cz/?p=11788

      A na závěr se musím přiznat... když nestíhám udělat domácí nebo zrovna nemám žádný v mrazáku, kupuji si zeleninový bujón bio bez glutamátu v kostce.

      Vymazat
    2. Děkuji!:) Asi ji tenhle týden vyzkouším. Bude to moje premiéra...:)

      Vymazat
  3. Hezka polevka, urcite bude vyborna! Moc taky ocenuji krasne fotky! Ja jsem loni na Halloween publikovala taky recept na dynovou polevku, ale jak na to ted koukam, budu muset vymenit fotky za nove, nejak jsem na to zapomnela...:/ http://psychologiechuti.blogspot.cz/2012/10/pumpkin-paradise.html?m=1

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, dynovou polevku mam moc rada a casto ji doma delam, dokonce presne tak, jak popisujes v receptu :-) jen bych rada dostala radu, jestli jde dyne naporcovat nejak bezbolestne. Vzdycky s ni hrozne valcim.. na muj vkus je strasne tvrda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že trik neexistuje:) Máte pravdu, slupka bývá tvrdá.

      Vymazat
  5. Za vyzkoušení stojí ještě se zázvorem - opět luxusní záležitost :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iv, o zázvoru píšu hned na začátku. Máte pravdu, je luxusní :)

      Vymazat
  6. uvařeno, snědeno, spokojenost :-)...naprosto úžasný recept, jinak už dýňovou polévku nevařím :-) všem doporučuji a děkuji za recept :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  7. Dělávám stejnou, akorát přidám brambor na zahuštění a všichni ji milujeme. Variantu s pečenou dýní určitě o víkendu vyzkouším, máme spousty domácích dýní. Už teď se těším! Mňami :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes jsem vyzkousela pecenou verzi polevky a je perfektni.Dekuji Vam za krasny a perfektne vedeny blog .

    OdpovědětVymazat
  9. Skúsili sme exotickú verziu a je vynikajúca. S každou lyžicou sa vynára chuť odlišnej prísady :-) krásny blog a veľká vďaka za inšpiráciu :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Lahůdka :) pravděpodobně sním sama celý hrnec. Díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes jsem dělala poprvé s dýní :). Polévka dle Vašeho receptu je vynikající a chutnala i taťkovi. Doporučuji vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  12. Kdo má problém s krájením dýně tak ji dejte celou do trouby a trochu pečte.Až změkne takk ji dobře nakrájíte.

    OdpovědětVymazat
  13. Vynikajicí polévka,mnohem lepší než z vařené dýňe.Během 14 dní jsem ji vařila dvakrát a poprvé jsem snědla skoro celý kastrol sama a to jsem měla dýni 1,3 kg.Jedním slovem je to báseň.

    OdpovědětVymazat
  14. úžasná! Chtěla jsem dělat polévku určo z pečené dýně a jen jsem hledala inspiraci a toto přesně splnilo moje očekávání jednoduchýho a funkčního receptu. Díky, Terezko!

    OdpovědětVymazat