Podzim, podzim, podzim! Když svítí sluníčko a listy začnou mít magické barvy, je to moje nejmilejší roční období. Dýňová polévka je trend několika posledních let, receptů je nepřeberné množství, pro mě je to ale klasika, která k podzimu patří. Dělám ji na dva způsoby - dnešní je úplně jednoduchý - z pečené zeleniny, která polévce dodá trochu jinou chuť, než kdy ji prostě jen rozvaříte. Druhý má trochu exotický nádech, do krému přidávám kokosové mléko, kari pastu, chilli, trochu zázvoru a je to vlastně skoro stejný recept jako tady http://www.foodlover.cz/2013/05/batatovy-krem-s-kokosovym-mlekem.html.
Ingredience:
600 g oloupané a na kousky nakrájené dýně (nejlepší je hokaido nebo máslová)
1 cibule
2 stroužky česneku
150 ml smetany ke šlehání
700 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
muškátový oříšek
olivový olej
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 220°C. Dýně hokaido se nemusí loupat, já mám ale ráda dýňovku opravdu jemnou, a tak ji většinou oloupu. Dýni nakrájíme na měsíčky, cibuli na klínky (osminky), stroužky česneku oloupeme. Vše poklademe na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
2. V troubě pečeme asi 30 minut, dokud dýně není měkká. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Směs rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, přidáme tučnou smetanu a ještě chvilku provaříme. Na závěr dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, kdo chce, může zakápnout trochou citronové šťávy.
Můj tip:
Variant podávání je nesčetně - s kapkou tučné smetany, čerstvě namletým pepřem, zakysanou smetanou, s trochou dýňového nebo olivového oleje, s chilli, s opečenými krutónky, s kousky slaniny, s parmazánem a nebo prostě jen tak bez ničeho.
Kastrůlek mi vyvolal úsměv :) Takové exempláře máme v kuchyni taky a jsem na ně moc pyšná :)
OdpovědětVymazatDýňovou polévku jsem dělala nedávno poprvé a byla jsem moc spokojená. :) Příště zkusím tvůj recept a upeču ji. Asi až příští rok.
Magdaléno, nčekejte na příští rok, dýně jsou teď na každém rohu v perfektní kvalitě. To by byla škoda nechat to až na za rok :)
VymazatBudu mít hloupý dotaz, ale kolika procentní smetanu tam dáváš? A ten zeleninový vývar děláš jak?:) Díky za odpověď..:)
OdpovědětVymazatTo vůbec není hloupý dotaz, ba naopak, zapomněla jsem napsat, že do polévek jedině smetanu ke šlehání, méněprocentní se v teplé tekutině sráží. Jinak ohledně vývaru - do polévky se hodí i masový, pokud ho máte po ruce. Jak udělat zeleninový se dozvíte například tady http://www.cuketka.cz/?p=11788
VymazatA na závěr se musím přiznat... když nestíhám udělat domácí nebo zrovna nemám žádný v mrazáku, kupuji si zeleninový bujón bio bez glutamátu v kostce.
Děkuji!:) Asi ji tenhle týden vyzkouším. Bude to moje premiéra...:)
VymazatHezka polevka, urcite bude vyborna! Moc taky ocenuji krasne fotky! Ja jsem loni na Halloween publikovala taky recept na dynovou polevku, ale jak na to ted koukam, budu muset vymenit fotky za nove, nejak jsem na to zapomnela...:/ http://psychologiechuti.blogspot.cz/2012/10/pumpkin-paradise.html?m=1
OdpovědětVymazatAhoj, dynovou polevku mam moc rada a casto ji doma delam, dokonce presne tak, jak popisujes v receptu :-) jen bych rada dostala radu, jestli jde dyne naporcovat nejak bezbolestne. Vzdycky s ni hrozne valcim.. na muj vkus je strasne tvrda.
OdpovědětVymazatObávám se, že trik neexistuje:) Máte pravdu, slupka bývá tvrdá.
VymazatZa vyzkoušení stojí ještě se zázvorem - opět luxusní záležitost :-)))
OdpovědětVymazatIv, o zázvoru píšu hned na začátku. Máte pravdu, je luxusní :)
Vymazatuvařeno, snědeno, spokojenost :-)...naprosto úžasný recept, jinak už dýňovou polévku nevařím :-) všem doporučuji a děkuji za recept :-) Bára
OdpovědětVymazatSuper! Jsem ráda, že jste si recept oblíbila ;)
VymazatDělávám stejnou, akorát přidám brambor na zahuštění a všichni ji milujeme. Variantu s pečenou dýní určitě o víkendu vyzkouším, máme spousty domácích dýní. Už teď se těším! Mňami :)
OdpovědětVymazatDnes jsem vyzkousela pecenou verzi polevky a je perfektni.Dekuji Vam za krasny a perfektne vedeny blog .
OdpovědětVymazatSkúsili sme exotickú verziu a je vynikajúca. S každou lyžicou sa vynára chuť odlišnej prísady :-) krásny blog a veľká vďaka za inšpiráciu :-)
OdpovědětVymazatLahůdka :) pravděpodobně sním sama celý hrnec. Díky za recept :)
OdpovědětVymazatDnes jsem dělala poprvé s dýní :). Polévka dle Vašeho receptu je vynikající a chutnala i taťkovi. Doporučuji vyzkoušet.
OdpovědětVymazatje boží !
OdpovědětVymazatKdo má problém s krájením dýně tak ji dejte celou do trouby a trochu pečte.Až změkne takk ji dobře nakrájíte.
OdpovědětVymazatVynikajicí polévka,mnohem lepší než z vařené dýňe.Během 14 dní jsem ji vařila dvakrát a poprvé jsem snědla skoro celý kastrol sama a to jsem měla dýni 1,3 kg.Jedním slovem je to báseň.
OdpovědětVymazatúžasná! Chtěla jsem dělat polévku určo z pečené dýně a jen jsem hledala inspiraci a toto přesně splnilo moje očekávání jednoduchýho a funkčního receptu. Díky, Terezko!
OdpovědětVymazatNení zač Terez, jsem ráda, že se povedla :) Tereza
Vymazat