pondělí 30. prosince 2013

Zázvorová limonáda s medem

Další Vánoce jsou za mnou, loni jsem ležela doma v 40stupňové horečce, letos se mi nemoc vyhnula, za to mnoho členů naší domácnosti skolila chřipka. Když cítím, že na mě leze takové to počáteční nachlazení, začínám smrkat a není mi dobře, sahám po zázvoru. V zimě si ho připravuji v podobě čaje, v létě je skvělá zázvorová limonáda. Recept na limonádu se podle mě moc hodí ale i teď v zimních měsících, ráda ji připravuji, když vařím nějakou větší večeři a je potřeba i nealkoholické pití pro víc lidí. Myslím, že ji udělám i teď na Silvestra, když limonádu doliji perlivou minerálkou, je to moc příjemný nealkoholický drink, který je zároveň nabitý látkami, které jsou účinné proti chřipce a nachlazení.



Na výluh:


400 ml vody
2,5 lžíce medu
60 g zázvoru
šťáva z 1 citronu

Na dolití:


kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami (množství podle potřeby a chuti)

Hned na začátek je třeba podotknout, že uvedená množství v receptu jsou víceméně orientační, vyhovují mě, ale nemusí vyhovovat Vám. Zázvor je hodně aromatická až štiplavá ingredience a ne každému sedne. Limonáda trošku pálí, použité množství zázvoru tedy záleží v zásadě na Vaší chuti. Některé recepty počítají až s 200 g zázvoru na 200 ml vody, což je pro mě opravdu "smrťácké" množství a bohatě si vystačím s uvedenými 60 g téměř na litr tekutiny. Taktéž si můžete přizpůsobit dobu výluhu a množství citronové šťávy. Množství medu (či jiného sladidla) berte také s rezervou a upravte si ho případně podle Vašich návyků a chuti.


Postup:


1. Zázvor oloupeme pomocí obyčejné čajové lžičky. Část závoru nastrouháme na hrubším struhadle (díky vláskům to nejde nejlépe) a další část nakrájíme na tenké plátky. Všechen zázvor dáme do kastrůlku (včetně vlásků, které nejdou nastrouhat) a zalijeme 400 ml vroucí vody, necháme louhovat asi 10 minut. Tekutinu slijeme přes sítko, zázvor vyhodíme, výluh okyselíme citrónovu šťávou a dostatečně osladíme - já sladím domácím medem (kdo nemá rád med, může použít třtinový cukr, případně i bílý cukr a nebo jiné náhražky - snad by šla použít i stévie). Teď jsme získali velmi aromatický a výrazný koncentrát, který necháme vychladnout a potom ho budeme skladovat v lednici (lze i několik dní). 

2. Až budeme chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Bublinky limonádě dodají příjemný říz a chuť, minerály rozpuštěné ve vodě zase doplní důležité prvky, které Vaše tělo potřebuje. Já obvykle míchám koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400 - 500 ml minerálky. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusů (citron, limetka, pomeranč, ...).

7 komentářů:

  1. Taky zázvor miluju, ale nesmí být až příliš koncentrovaný... někde jsem četla, že ve velkém množství je dokonce toxický. 200g na 200 ml je opravdu smrťácké :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Ta je jednou z mích nejoblíbenějších :)

    OdpovědětVymazat
  3. Limonádu jsem vyzkoušela a přinesla ji na silvestrovský večírek, abychom měli i něco nealko. Limonáda všem zúčasněným moc chutnala, jen jsem do receptu přidala více zázvoru. Takže zařazuji mezi oblíbené :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Elizabeth: Toxický určitě není, ale je to stejné jako se všemi přírodními látkami sloužícími jako léčivo nebo k podobným účelům. Každý jich snese jiné množství a každý si musí odzkoušet sám, jak vysoká dávka u něj přemění pozitivní účinek v negativní (zvýšení krevního tlaku, ovlivnění srdeční činnosti atd.). Prostě všeho s rozumem i mírou a hlavně ohledem na vlastní organismus :-) Nakonec, úspěšně zabít se lze obyčejnou vodou nebo kuchyňskou solí ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. zítra vyzkouším, jde na mě nějaká choroba, tak snad pomůže, a když nic určitě si aspoň pochutnám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu další super recept! Nečekala jsem, že to bude taková mňamka co chutná jako ginger co si přítel vždycky dává jako nealpo po hospodách a tohle je doost zdravější varianta jak kupovaná limča... bez konzervantů, barviv a ještě oslazeno namísto cukru medem.....SUPER!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Limonáda je super!! Díky za recept! Maya

    OdpovědětVymazat