V životě jsou chvíle, kdy nic nestíháte a taková chvíle nastala u mě právě teď. Nějakou souhrou mnoha životních událostí (diplomka, zkoušky ve škole, stěhování, Vánoce, práce, ...) se stalo, že poslední měsíce se u mě odehrávají v poklusu. A přesně takhle přišel na řadu banana bread, na který se už dlouho chystám. Koupila jsem trs banánů a ten ležel v kuchyni tak dlouho, až zčernal. Nerada něco vyhazuju, ale zároveň banány mám ráda jenom akorát tak zralé, rozhodla jsem se je tedy zužitkovat v banánovém chlebíčku. Banana bread je jeden z nenáročných a rychlých receptů, na kterých se nemůže téměř nic pokazit. Pokud jste tedy v časovém presu jako já nebo jste pekaři začátečníci, určitě ho zkuste a pokud ne, zkuste ho taky, chutná moc dobře.
Ingredience:
285 g hladké mouky (já část nahrazuji jemně mletou celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou)
1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody
půl čajové lžičky soli
110 g másla
225 g krupicového nebo třtinového cukru
2 vajíčka
4 přezrálé banány
85 ml podmáslí nebo mléka smíchaného s čajovou lžičkou citronové šťávy či octa
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. V míse si smícháme sypké ingredience. Prosijeme mouku, přidáme sůl a jednou sodu. Vidličkou si rozmačkáme 4 přezrálé banány.
2. V robotu nebo druhé míse utřeme máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme i obě vajíčka. Do směsi přilijeme mléko a esenci, přidáme banány a ještě chvíli mícháme. Pokud jste se rozhodli recept trochu vylepšit, teď je vhodná chvíle, kdy můžete přidat ořechy, rozinky, sušené ovoce, ... Do tekuté směsi po lžících vmícháme sypkou směs, dokud vše nebude hladké. Já používám robot a metlu ve tvaru písmene K, nejdřív utřu máslo a potom už jen všechno přihazuji a nechám míchat.
3. Směs nalijeme do formy na chlebíček, která je 22 cm dlouhá, pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu. Propečení zkontrolujeme párátkem či špejlí. Chlebíček necháme zchladnout na mřížce.
Recept je s drobnými úpravami převzat z BBC FOOD.
mleko smichane s citronovou stavou? :O a to se nesrazi? Market
OdpovědětVymazatJe tam třeba něco kyselého - ocet nebo šťáva, aby fungovala jedlá soda. Nesrazí :)
OdpovědětVymazatSkvělý recept. Doplnila si chlebík něčím, nebo ho jíš samotný? :)
OdpovědětVymazatEpické! Voní mi tu na koleji a je to strašně příjemný, neb tu máme jen dvě elektrický plotýnky, takže pečení se tu neprovozuje. A chutnat bude určitě božsky! :-) Lenka
OdpovědětVymazatZkusila jsem a musím říct, že je moc dobrý a určitě zařadím do oblíbených receptů :-)
OdpovědětVymazatParááda, nerad snídám, ale od té doby co jsem upekl tento NEBÍČKOVEJ chleba jsem se to naučil. Každý ráno si dám kakao a kousek této banánové dobroty. Přítel mě nutí ho dělat obden.
OdpovědětVymazatDíky za recept
Jovan
milujem banana bread! robim sice trosku iny, cele mnozstvo muky zamenim za spaldovu celozrnnu a nedavam maslo. niekedy pridam aj nasekanu horku cokoladu alebo orechy:) ten tvoj vyzera uzasne btw.
OdpovědětVymazatxxxx
A podaří se i když dám jen špaldovou celozrnnou, ano?
VymazatA to s tou čokoládou je dobrý nápad :) díkes za inspiraci
Katko, já v poslední době peču jen ze špaldové, ale ne ze špaldové celozrnné a podaří se hezky. Podle mě budete do té celozrnné varianty muset přidat ještě kousek prášku do pečiva, abyste z toho neměla beton. Vyzkošejte a dejte vědět :) T.
Vymazatno ja zvycajne robim len z celozrnnej a vzdy sa podari. niekedy polovicu zamenim za ovsenu/pohankovu muku a podobne, podla toho ako su na tom zasoby v kuchyni :)
VymazatTerezo Děkuji za inspiraci. Na banana bread se chystam už dlouho, ale zatím deti vzdy snedly banány dříve než byly cerne ;)) ted k otázce - kde, prosim, kupujete necelozrnnou spaldovou mouku? Já zatím viděla všude jen tu celozrnnou a aktualne peču pro batole, které ji ještě hůř travi.. Děkuji moc,Lenka
Vymazatvypadá skvěle, zkusím si ho upéct přes svátky k snídani:)
OdpovědětVymazatUž ho musím konečně vyzkoušet, vypadá skvěle:-)
OdpovědětVymazatMáš úžasný blog! Tolko neodolatelných receptov na jednom mieste, neviem sa od toho odtrhnuť :) Dneska si ho určite celý prejdem :) Teraz sa musím učiť ale miesto toho tu behám hore dole po blogoch. To som celá ja :D Banánový chlebík mám veľmi rada a ked som ho piekla prvýkrát tak každému veľmi chutil :)
OdpovědětVymazatNení tam ten cukr už zbytečný?! Vždyť je tam plno banánů.
OdpovědětVymazatJe to určitě na vás, když to budete zkoušete, dejte vědět, jak to dopadlo. Každý má tu míru sladkosti jinde a cukr je tam důležitý i kvůli konzistenci, ale nebála bych se ho tam dát třeba míň, pokud tolik nesladíte. Tereza
VymazatJe tam moc cukru a chleba je hodne sladky. Za me bych tam dala mozna 80gr cukru. Ale kazdy jak kdo sladi.
VymazatHezký den, 80 g mi přijde málo, ale je to na vás. Tereza
VymazatDobrý den, tento chlebíček jsem dělala už 2x a musím říct, že se mi těsto pokaždé v určité fázi srazí. Nicméně je fajn, že na výsledek a chuť to nemá žádný vliv :)
OdpovědětVymazatBlanko, to mě mrzí, jak přesně vypadá po tom sražení? Tereza
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatUpekla jsem na Velikonoce jako beránka a luxusníííí :)
OdpovědětVymazatTo je skvělý nápad, příští tok třeba také vyzkouším! Tereza
VymazatDneska jsem ho zkoušela a je opravdu výborný! Ještě jsem tam nasekala vlašské ořechy a hořkou čokoládu... dokonalost! Akorát jsem tam dala o polovinu míň cukru a bylo to sladké akorát :-).
OdpovědětVymazat