Už poměrně před dlouhou dobou přišla do Čech jakási makronková vlna, o makronkách se hodně píše, mluví a je to zkrátka módní trend. Ač nejsem úplný milovník cukrovinek, je pravda, že jak tvrdí cuketka tady http://www.cuketka.cz/?p=2958, tak i můj gurmánský život se nadále dělí na období „před makronkami“ a po „makronkách“. Líbí se mi jejich velikost, jen tak se z nich nepřesladíte, pokud zrovna nesníte celé balení. Jsou mi sympatické svou barevností a hlavně stovkami variací, v jakých se dají udělat. Pro mě jsou makronky takový top, co se jednou chci sama dobře naučit, zatím jsem ale ve stádiu ochutnávání.
Ochutnala jsem:
Makronky od Paul Bakery – nebyly špatné, ale některé trochu vysušené, ve standartních barvách za normální cenu – 199 Kč za asi 12 makronek, ale žádný velký „odvaz“ to nebyl. Když makronky u Paula, tak spíš doporučuju ty ve větší velikosti, vyzkoušenou mám hlavně čokoládovou. Jedna stojí tuším 59 Kč, ale je o moc lepší než ty malé, je nevysušená a je docela ucházející.
Makronky od Pierre Hermé – Pierre Hermé je skutečně král mezi velkovýrobci makronek, všechny se úplně rozplynuly na jazyku, kombinace byly neuvěřitelně vyladěné, barvy nádherné, kolečka na pohled krásná a chuť prostě božská, možná tomu dodal ještě fakt, že byly dovezené do Prahy přímo z Paříže. Bohužel to se podepsalo na ceně, když 4 kousky stály něco okolo 10 EUR. Na druhou stranu Pierre Hermé vytváří několik makronkových kolekcí ročně, udává trendy a jejich prodejny jsou prý neuvěřitelně krásné, a tak si určitě takovéhle ceny může dovolit, platíte za kvalitu a značku.
Makronky od Chez Lucie – zcela náhodou jsem na facebooku blogerky Chez Lucie objevila její nabídku 11 domácích makronek za cenu 200 Kč. To mě obrovsky potěšilo, protože jsem se bohužel nedostala na letošní Apetit piknik, a tudíž jsem její proslulé macarons zatím neměla šanci ochutnat. Mimo to, že Lucie je moc milá, její makronky jsou prostě skvělé. Lucie má můj respekt za to, jak její macarons jsou na povrchu úplně hladké, skvěle jí ladí kolečka s náplní, navíc chuť je neuvěřitelná, opravdu takhle dobré jsou! Můj favorit byl slané karamelové máslo a kozí sýr s lemon curd. Makronky s čokoládou byly jediné trošku tužší, ale možná chtěly nechat jen víc rozležet a nesníst je celé hned hodinu potom, co jsem si je vyzvedla. Navíc jsem dostala dvě levandulové zdarma, že prý se úplně nepovedly, nemůžu souhlasit, i ty byly perfektní. Pokud Lucie zase bude nabízet na blogu svoje makronky, neváhejte, a určitě ochutnejte.
Pokud byste se někdo chtěl pustit do výroby domácích makronek, můžu doporučit právě blog Chez Lucie, kde najdete plno variací a hezky popsané postupy. Je zkrátka expert a nejen na makronky...
Pokud byste se někdo chtěl pustit do výroby domácích makronek, můžu doporučit právě blog Chez Lucie, kde najdete plno variací a hezky popsané postupy. Je zkrátka expert a nejen na makronky...
Ladurée jsou taky výborné! V paříži jsem je jedla každý a den a od té doby mě ty od Paula zas tolik neuspokojujou. :D
OdpovědětVymazatLadurée mi taky chutnaly, byly zase trochu jiné než od Pierra, hlavně mě potěšila limitovaná žužu edice. Mám pocit, že bych do Paříže zase jela hned klidně jen kvůli makronek :D
OdpovědětVymazatMoc díky za tipy na Laudrée :) V Paříži jsem ještě nebyla, je to ostuda, ale až tam jednoho dne vyrazím, bude z toho gurmánský výlet plný makronek, croissantů, baget, sýrů a všeho, co k Francii patří.
OdpovědětVymazatLadurée sladce doporucuji ! Jejich makronky jsou me nejoblibenejsi, pro me osobne o fous predci i ty od Pierre Hermé. Navic jejich butiky s tea room jsou uzasne !
OdpovědětVymazatTip na gurmansky vylet do Parize: stoji za to si zajit na odpoledni caj, mini-makronku a zakusek do Ladurée v ulici Bonaparte :-)
A kdyz kliknes na slideshow na http://www.laduree.fr/en/maisons/details#101 tak urcite odjedes do Parize na debuzirovani jeste driv ;-)
Anýzovko, odkaz super, ty obchody vypadají překrásně!
Vymazattak primo tam jsem mela makaronky taky. Jedine Ladurée :) doporucuji "rosé"
OdpovědětVymazatTak asi budu muset do Paříže na makronky od Ladurée, přesvědčily jste mě! :)
VymazatSouhlasím, že od ochutnání pravé pařížské makronky mohu svůj dosavadní gastronomický život rozdělit na období před a po:) Ten kro nebyl v Paříži, nepochopí. U nás je Paul špička mezi pekaři....značka luxusu, ale v Paříži je téměř na každém kroku, na každé stanici metra...zkrátka pro francouze taková "naše" Pannerie. Neříkám, že nedělají výborné pečivo i zákusky, ale rozhodně nemohou soutěžit s menšími rodinnými pekaři a cukráři, které najdete po Paříži nespočet. Pokud tedy chcete dopřát svým chuťovým buňkám s makronkami vyjímečný gastronomický orgazmus, vyražte na Montmartre, kde je jedna z poboček úžasného pekařství Delmontel, které získalo v Paříži i několik vysoce ceněných gastronomických ocenění. No řekněte, dá se tumoto odolat?:) http://www.arnaud-delmontel.com/upload/catalogue/catalogue-arnaud-delmontel.pdf Nechte si chutnat, Petr:)
OdpovědětVymazat