neděle 23. září 2012

Křupavé tofu se sladkou chilli omáčkou


Poslední dobou jsem nějakou zvláštní shodou okolností jedla pořád maso, až jsem jednoho večera dostala hroznou chuť na TOFU. Tofu – sojový sýr, vhodný i pro vegany, asi netřeba dlouze představovat. V Asii hojně využívané, v našem prostředí sice opomíjené, ale v dnešní době ho koupíte už ve většině supermarketů. Stojím si za názorem, že i zapřísáhlému masožravci by chutnalo, když se dobře připraví. Jedním z mnoha receptů je křupavé tofu smažené v sezamové krustičce, podávané se sladkou chilli omáčkou. Mám ho ráda!


Ingredience pro dvě osoby:


300 g tofu
2 lžíce solamylu
Sojová omáčka a popř. rybí omáčka
Olej na smažení
Sezamová semínka

Rýže
Sweet chilli omáčka
Sojová omáčka

Pokud je tohle vaše první setkání s tofu, doporučovala bych pro začátek například tofu uzené nebo marinované, je už samo o sobě ochucené. Když máte tofu bez chuti – natural, nakrájejte si ho na plátky a 2 hodiny před smažením si každý plátek potřete směsí sojové a rybí omáčky, nechte namarinovat. Pokud si chcete hodně pochutnat, udělejte to samé i s uzeným nebo marinovaným tofu. Před smažením smíchejte solamyl a sezamová semínka, každý plátek ve směsi obalte a dobře oklepejte. Smažte ve větší vrstvě rozpáleného oleje, dokud nebudou mít plátky z obou stran hezkou krustičku.

Podávejte s rýží. Příprava je závislá na druhu rýže, který máte. Já většinou připravuju rýži v troubě spolu s 1 celou cibulí, peču spolu zakryté na nejvyšší výkon, dokud se všechna voda neodpaří. Dosáhnete hodně podobného efektu jako z rýžovaru.

Tofu před pojídáním namáčejte do sojové a sladké chilli omáčky. Sladkou chilli omáčku já osobně kupuju v mé oblíbené dejvické vietnamské prodejně, ale jednoho dne si rozhodně udělám do zásoby omáčku vlastní.

Třeba podle tohoto receptu, který vypadá skvělě:
http://adelineandlumiere.com/2012/02/29/homemade-sweet-chilli-sauce/





2 komentáře:

  1. Zrovna jsem dojedl svoje smažený tofu marinovaný v tamari omáčce a zakápnutý onlivovým olejem atrochu citronu...tohle je taky dobrá alternativa..vyzkouším

    OdpovědětVymazat