Vánoční pečení. Máte ho rádi? Já jo, ale snad ani ne tak pro ten výsledek, ale spíš kvůli tomu procesu. Vánoce bez cukroví přežiju, snažím se ho stejně moc nejíst, ale ta vůně vanilky a skořice všude doma, rozvalování těsta, vykrajování každého kousku, to mám na tom všem nejraději. Tyhle švédské vánoční perníčky úžasně voní. Jsou křupavé a plné koření. K Vánocům se hodí dokonale, zkuste je.
Ingredience:
65 g medu120 g cukru
½ polévkové lžíce mletého zázvoru
½ polévkové lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička kakaa
120 g másla
1 dcl smetany ke šklehání
500 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
1. Med s cukrem, kořením a máslem dobře promícháme, přidáme smetanu a dobře zašleháme. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fóli a necháme ho odležet alespoň tři hodiny.
2. Těsto vyválíme, vykrájíme a upečeme na 180°C asi 8 – 10 minut. Vychladlé perníčky necháme odležet v suchu a chladu alespoň dva týdny.
Ahoj. Muzu poprosit o radu ohledne medu? Mam sklenici medu, ale je tuhy, skrabu ho lzici. Jak si ho mam pred pripravou testa rozpustit? Ve vodni lazni, v mikrovlnce, ...? A jde takovy med rozpustit natrvalo? Diky moc. (Med jsem 25 let nemohla ani citit, takze se s nim teprve ucim :))
OdpovědětVymazatHezký den, med rozpustit ve vodní lázni - velmi pomalu, aby se nezničily látky, co jsou v medu, v mikrovlnce určitě ne. Měl by Vám takto rozpuštěný zase chvli vydržet :) Tereza
VymazatNádherná fotka! Miluji evropský sever... odkud je ten mramorový hmoždíř, já stále ten svůj hledám. Děkuji, Tereza
OdpovědětVymazatMramorový hmoždíř asi nebude úplně mramorový, je z vietnmské večerky u nás na Žižkově, občas se tam najdou neuvěřitelné poklady :)
Vymazatmňam vyzerajú perfektne :) perníky milujem a akurát sa chystám nejaké upiecť tak dik za tip :)
OdpovědětVymazatAť se povedou :) Tereza
Vymazat