neděle 27. listopadu 2016

Švédské vánoční perníčky

Vánoční pečení. Máte ho rádi? Já jo, ale snad ani ne tak pro ten výsledek, ale spíš kvůli tomu procesu. Vánoce bez cukroví přežiju, snažím se ho stejně moc nejíst, ale ta vůně vanilky a skořice všude doma, rozvalování těsta, vykrajování každého kousku, to mám na tom všem nejraději. Tyhle švédské vánoční perníčky úžasně voní. Jsou křupavé a plné koření. K Vánocům se hodí dokonale, zkuste je.



Ingredience:

65 g medu
120 g cukru
½ polévkové lžíce mletého zázvoru
½ polévkové lžíce skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička kakaa
120 g másla
1 dcl smetany ke šklehání
500 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva


Postup:


1. Med s cukrem, kořením a máslem dobře promícháme, přidáme smetanu a dobře zašleháme. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fóli a necháme ho odležet alespoň tři hodiny. 


2. Těsto vyválíme, vykrájíme a upečeme na 180°C asi 8 – 10 minut. Vychladlé perníčky necháme odležet v suchu a chladu alespoň dva týdny.

6 komentářů:

  1. Ahoj. Muzu poprosit o radu ohledne medu? Mam sklenici medu, ale je tuhy, skrabu ho lzici. Jak si ho mam pred pripravou testa rozpustit? Ve vodni lazni, v mikrovlnce, ...? A jde takovy med rozpustit natrvalo? Diky moc. (Med jsem 25 let nemohla ani citit, takze se s nim teprve ucim :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, med rozpustit ve vodní lázni - velmi pomalu, aby se nezničily látky, co jsou v medu, v mikrovlnce určitě ne. Měl by Vám takto rozpuštěný zase chvli vydržet :) Tereza

      Vymazat
  2. Nádherná fotka! Miluji evropský sever... odkud je ten mramorový hmoždíř, já stále ten svůj hledám. Děkuji, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mramorový hmoždíř asi nebude úplně mramorový, je z vietnmské večerky u nás na Žižkově, občas se tam najdou neuvěřitelné poklady :)

      Vymazat
  3. mňam vyzerajú perfektne :) perníky milujem a akurát sa chystám nejaké upiecť tak dik za tip :)

    OdpovědětVymazat