Vaření mě baví mnohem víc, když potom to jídlo má kdo sníst. Když jsem doma úplně sama, ráda si sice připravím věci, které jsme už třeba dlouho neměla, protože je mám ráda spíš jen já, ale spíš se obvykle trochu odbývám a nevařím vůbec nic. Tahle svatomartinská husa je ale úplně něco jiného. Hostina pro celou rodinu, nedělní oběd, který se protáhne na dlouho. Příští týden už je na ni čas, tak se nechte inspirovat, husu pečte pomalu, pořiďte mladé víno a užijte si ten milý podzimní čas s těmi, které máte nejblíž a třeba se jim chvilkama nevěnujete tak moc, jak byste chtěli.
Ingredience:
Na husu:
1 husa
2 jablka
1 láhev cideru
sůl, kmín
Na karlovarské knedlíky:
10 starších rohlíků nakrájených na kostičky
250 ml mléka
3 vejce
50 g másla
sůl
posekaná hladkolistá petrželka
Na chlupaté knedlíky:
750 g brambor
1 vejce
250 g polohrubé mouky
sůl
Na zelí:
2 balení červeného kyselého zelí
1 velká cibule
cukr podle chuti
olej
sůl
Postup:
1. Husa
Troubu předehřejeme na 130°C. Husu si dobře nasolíme a nakmínujeme (i zevnitř), přendáme do pekáčku prsy dolů. Jablka nakrájíme na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a nacpeme dovnitř husy. Pekáček zakryjeme alobalem a dáme pomalu péct. Husu podléváme ciderem, asi po 3 hodinách husu otočíme. Nakonec zvedneme teplotu asi na 150°C a necháme dopéct hodinu odkrytou, aby se udělala křupavá kůrka.
2. Zelí
Větší cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, cibuli pomalu orestujeme dozlatova. Přidáme sterilované červené zelí, zalijeme ho trochou vody a dusíme asi 20 minut doměkka. Na závěr dochutíme cukrem a solí.
3. Karlovarské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme si žloutky a bílky. V míse smícháme mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Rohlíky zalijeme tekutou směsí, osolíme, přidáme posekanou petrželku a promícháme. Ušleháme sníh z bílků, vmícháme ho k rohlíkům. Utrhneme si kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneseme na fólii a mokrýma rukama vytvarujeme knedlík, zabalíme dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujeme i se zbylými knedlíky. Knedlíky vaříme asi 18 minut ve vroucí vodě.
4. Chlupaté knedlíky
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno. Vymačkáme pečlive přes utěrku z brambor všechnu tekutinu. Do brambor přidáme mouku, vejce a sůl. Mokrou rukou vytvarujeme menší šišky, opatrně vhodíme do probublávající vody a vaříme. Až knedlíky vyplavou na povrch, počkáme ještě asi 3 minutky, poté je vyndáme.
Žádné komentáře:
Okomentovat