Miluju jíst venku. U rodičů na jihu Čech trávíme vlastně celé léto na zahradě (pokud tedy zrovna neprší). Táta tam zbudoval takovou provizorní letní kuchyň, kde vaříme marmelády, obědy, večeře, prostě skoro cokoliv. V Praze nejradši piknikuju, vlastně jsem přeborník přes pikniky. Už několik let doufám, že mi někdo k narozeninám nadělí nějakej lusuxní piknikovej koš, zatím nic, když nad tím tak přemýšlím, asi si ho koupím sama. A pak je tady grilování, pro to mám slabost. Trochu to svádí ke stereotypu - steaky, párečky, zelenina, ... Tyhle špízy s arašídovou omáčkou vás z něj spolehlivě vyvedou. Zkuste je, pokud máte rádi asijské tóny a změnu.
Omáčka satay
Ingredience na 4 porce:
160 ml kokosového mléka
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lžička rybí omáčky
1 najemno nasekaná chilli paprička
1 lžička chilli vloček
hrst koriandru
1 malý stroužek česneku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička kokosového oleje
šťáva z 1 limetky
Postup:
Arašídy si na pánvi nasucho opražíme do zlatava, osolíme a dáme stranou vystydnout. V mixéru si umixujeme oříšky, kokosové mléko, sojovou a rybí omáčku, chilli papričku, chilli vločky, koriandr, prolisovaný česnek, cukr, kokosový olej a limetovou šťávu. Řídíme se podle chuti, paprička může hodně pálit nebo naopak nepálit skoro vůbec. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme trochou vody nebo kokosvého mléka.
Kuřecí špízky
Ingredience na 4 porce:
600 – 800 g kuřecích prsou
1 stroužek česneku utřený najemno
1 chilli paprička nasekaná na jemno
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička medu
1 lžička limetkové šťávy
Postup:
Kuřecí prsa si očistíme a nakrájíme na tenké filety. Napícháme je na špejle a osolíme. Marinádu si připravíme tak, že smícháme kokosový olej, papričku, sojovou omáčku, med a šťávu z limety. Každý filet dobře potřeme marinádou a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Grilujeme krátce, aby se prsa nevysušila.
Satay milujeme. Ještě do marinády strouhám kus zázvoru.
OdpovědětVymazatPetr
To vypadá krásně!
OdpovědětVymazatDobrý den, nemáte prosím náhodou recept ještě na salátek, který se běžně v Thajsku k satayum (kromě arašídové omáčky podává)? Dávají to v malé mističce vedle, je tam okurka, cibule, chilli paprička a zálivka - a to je právě to co mi vrtá hlavou, jsme právě v Thajsku a můžeme se utlouct hlavně po tom salátku;) a místní nám to neumí nebo nechtějí prozradit :( Předem děkuji ;)
OdpovědětVymazat