středa 13. dubna 2016

Na piknik!

Piknik je moje nejoblíbenější jarní a letní aktivita. Od té doby, co jsme se přestěhovali a přišli o skvělou terasu, zvykli jsme si chodit každou volnou chvilku do parku. Grilovat, číst si a jentak si povídat o tom, jaký byl den. Na jednu stranu pořád na tu naši starou terasu v Dejvicích musím myslet, na druhou stranu nás to nutí jít ven a to je taky dobře. Já už mám svoje tipy, co všechno s sebou potřebujeme, a tak jsem schopná všechno sbalit v pár minutách. Příprava jídla, to je samozřejmě něco jiného, občas jdeme jen s láhví vína, lotus grilem a pár salsiciama z Naše maso. Jindy to pojmu velkolepěji. Mám pocit, že letos už to období pikniků zase přichází. Tohle je náš první jarní piknik! Se sýrovým sandwichem a jahodou panna cottou, kterou můžete lehce vzít kamkoliv s sebou.


Sandwiche s cibulovou marmeládou a Modřenínem


Ingredience na 4 sandwiche:


lžíce másla
8 krajíců toastového chleba
200 g plísňového Modřenínu
5 červených cibulí
olivový olej
cukr krupice
červené víno
balsamico
polníček
větvička rozmarýnu


Postup:


1. Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibulku. V těžké pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli nakrájenou na kolečka, osolíme a přidáme větvičku rozmarýnu. Na středním plameni restujeme asi 10 minut. Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel. Přilijeme lžíci balsamicového octa, necháme vypařit, zalijeme deci vína a taktéž ho necháme odpařit asi 5 minut, necháme zchladnout.

2. Chléb si jemně opečeme na másle nejdříve z jedné strany, otočíme a navrstvíme na něj sýr, necháme rozpustit. Na sýr navrstvíme karamelizovanou cibulku, polníček a přiklopíme dalším plátem chleba bez sýra.


Jahodová panna cotta


Ingredience na 4 porce:


500 ml tučné smetany
40 g cukru moučka
2 lžičky práškové želatiny
1 vanilkový lusk

400 g jahod
cukr podle chuti


Postup:


1. Do mističky dáme 2 lžíce studené vody a přidáme želatinu, necháme odstát. Smetanu vlijeme do kastrůlku spolu s cukrem a vanilkou a zahříváme na středním plameni. Za občasného promíchání necháme přijít varem. Přidáme želatinu a ještě minutu povaříme.


2. Směs přecedíme přes jemné sítko a vlijeme do skleniček. Chladíme 6 hodin, ideálně přes noc. Jahody svaříme s cukrem, až jsou hezky husté a ne moc vodové, necháme vychladnout a navrstvíme na ztuhlou panna cottu.



Piknik jsem s radostí vyfotila pro Koloniál.cz.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, dáváte do té panna cotty celý lusk, nebo vyškrabáváte zrníčka? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat