Jsou jídla a kuchyně obecně, do kterých se člověk tzv. vyvine. Pro mě je to třeba koriandr a indická jídla vlastně skoro všechna. Byly doby, kdy jsem je nesnášela, jak koriandr, tak indickou. Dneska je miluju. Tu nejlepší Indii (jasně, nebyla jsem ještě v Indii, to je třeba zohlednit) mají u nás v Táboře na náměstí, vaří jí Nepálci a ještě jsem neochutnala lepší. Doma dělám pokus o butter chicken a kuřecí kormu, jasně, nejsou jako z restaurace, ale jsou fajn.
Ingredience na 4 porce:
půl kila kuřecích prsou
kelímek bílého jogurtu
malá plechovka hustého kokosového mléka (150 ml)
50 g blanšírovaných mandlí
2 lžíce smetany
centimetr zázvoru
olivový olej
půlka cibule
2 stroužky česneku
půlka citronu
koření - celá skořice (2 ks), hřebíček (5 ks), mletá kurkuma, mletý římský kmín, mletý koriandr, černý pepř, bobkový list (2 ks), kardamon (1 ks)
na ozdobu - nepálivé papričky, mandle na plátky, koriandr
Postup:
1. Nakrájíme si kuřecí prsa na kostky, osolíme opepříme a naložíme do 3 lžic jogurtu. necháme v lednici odpočívat alespoň 30 minut. Poté si připravíme pastu - do mixéru vložíme mandle, česnek, cibuli, zázvor, smetanu a tolik vody, abychom vše rozmixovali na hrubší kaši.
2. V těžké pánvi si na troše oleje orestujeme koření - skořici, bobkový list, hřebíček, římský kmín a kardamon. Poté přidáme připravenou pastu, kterou chvíli zarestujeme. Do pánve přidáme jogurt, kuře, kukrumu, koriandr, sůl a pepř. Zalijeme asi deci vody, přiklopíme a necháme probublávat asi 15 minut. Čas od času můžeme směs trochu zředit vodou.
3. Na konec přilijeme kokosové mléko a necháme dost zredukovat - výsledkem má být tak akorát hustá omáčka. Na závěr okyselíme citronem.
4. Podáváme s rýží, ozdobíme koriandrem.
Kormu jsem jeste nedelala, ale vypada super! Doma delam taky rozny pokusy, treba butter chicken. Privezla jsem si ze Sri Lanky spoustu koreni, na yotube nasla recepty od Indu a musim teda rict, ze vyborny :). Indickou kuchyni miluju.
OdpovědětVymazatAutentický recept na butter chicken by se mi moc hodil, kdybyste měla, pošlete mi ho prosím :)
VymazatDělala jsem podle tohoto receptu ;) https://www.youtube.com/watch?v=axjCZADvXNE
VymazatNávštěvu Indie rozhodně doporučuji, u nás tak dobré jídlo opravdu nikdy nedostaneš! Jsou to dva týdny, co jsem se vrátila z radžastánu a už mi jejich kuchyně začíná chybět. Butter chicken a Chicken Korma jsou takové tutovky. Osobně ale používám místo kuřecích prsou raději stehna, ale to je samozřejmě věc chuti. Také obvykle přidávám špetku garam masaly a asafoetidy. Rozhodně doporučuji využít youtube a najít si kanály indických kuchařek (např. Manjula kitchen apod.), naučila jsem se od nich mnohé :) Každopádně se ráda podívám i na další indické recepty pro inspiraci :)
OdpovědětVymazatDíky moc za tip, vyzkouším. T.
VymazatO moj boze, mnam! Ja som sa uplne zamilovala do indickej kuchyne, vlastne tiez tak postupne a neustale hladam nove jedla, ktore by som navarila. Vacsinou do vsetkeho dam kokosove mlieko a kari a tvarim sa, ze je to indicke. Toto urcite vyskusam!
OdpovědětVymazatDoporučuju, občas ještě udělám domáci naan a to je vrchol blaha!
VymazatA v jaké fázi se tam prosím přidává to kuře? Do té zarestované pasty? Díky, dnes zkouším a vypadá to skvěle :)
OdpovědětVymazatKuře spolu s jogurtem, už jsem to opravila. Vyzkoušejte! :) T.
VymazatDobrý den, chybí mi v receptu, v které fázi se přidává maso - to se dá spolu s tím jogurtem?
OdpovědětVymazatDíky Petr
Ano Petře, spolu s jogurtem. T.
VymazatAhoj Terko,
OdpovědětVymazattak mi chutnalo, že jdu kormu dělat už podruhé během týdne. Akorát přidávám pálivé papričky. Díky za recept :).
Gabča K.
To jsem ráda! :) T.
VymazatDobrý den, mohu se zeptat prodáváte stále plátěné tašky? :)
OdpovědětVymazatHezký večer, ano stále prodávám, objednávky na tereza@foodlover.cz, aktuální informace tady http://www.foodlover.cz/p/platene-tasky-foodlover.html.
VymazatDobrý den, myslíte, že můžu nechat kuře marinovat i přes noc? :)
OdpovědětVymazatHezký den, určitě můžete, ba nakopak to bude ještě lepší! Tereza
VymazatVčera jsem po dlouhé době udělala kari s cizrnou a květákem a zase jsem do toho spadla, ty chutě jsou prostě božský! A chtěla jsem se zeptat, Terezko, jak děláš domácí naan? Zkusila bych ho spolu s tímto receptem někdy o víkendu ukuchtit :-) Moc děkuji!
OdpovědětVymazatMilá Terezko, domácí naan dělám kynutý z mouky, vody a sušeného droždí. peču ho nasucho na pánvičce a potírám máslem s česnekem :) Tereza
VymazatAhoj Terezko,
OdpovědětVymazatprosím prosím můžu se zeptat kolik tak dát toho mletého koření? všechno po lžičce?
Děkuji za odpověď a za recept! :)..
Milá Sáro, myslím, že po lžičce to bude akorát :) Ať se korma podaří! T.
Vymazat