úterý 8. září 2015

Dort červený samet

Narozeninový dort pro mého chlapce, protože narozeniny bez dortu nejsou ty správný narozeniny. Red velvet, jeden z mých nejoblíbenějších, doma jsem ho ale dělala poprvé. Recept se zdá být všeobecně známý, vychází z receptu od Joy of baking, nicméně funguje skvělě. Nakonec jsem nahoru ani neinstalovala ty dvě číslice, které jsem předtím tak pracně sháněla. Tak moc jsem si zamilovala tu jednoduchost, že jsem ji nechtěla kazit. Všechno nejlepší!


Ingredience:


Náplň:


375 g Philadelphie
250 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
cukr moučka podle chuti


Na korpus:


250 g hladké mouky
2 lžíce holandského kakaa
120 g másla - změklého
2 vejce
140 g cukru krupice
240 ml podmáslí
1 lžička vinného octa
1 lžička jedlé sody
špetka soli

červené barvivo - tekuté Wilton

Budete potřebovat dvě dortové formy o průměru 18 cm


Postup:


1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Do mísy prosijeme mouku a kakao, přidáme špetku soli. Změklé máslo utřeme důkladně s cukrem, po jednom zašleháme obě vejce. Podmáslí obarvíme červeným barvivem. Po částech do máselné směsi přidáváme mouku a podmáslí, vždy dobře zamícháme, až vznikne kompaktní červená hmota. Na konec do skleničky nalijeme lžičku octa a přidáme jedlou sodu, směs vypění, v tu chvíli ji dobře zamícháme do těsta.

2. Obě dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem. Těsto rozdělíme do obou forem, povrch uhladíme, pečeme asi 20 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení vytáhneme korpusy z forem, necháme je vystydnout na mřížce - opravdu úplně do pokojové teploty, tenhle krok nejde nijak uspěchat.

3. Připravíme si krém. Ve vychlezené míse ušleháme dobře vychlazenou šlehačku do tuha - nejdříve minutu na nejnižší výkon, potom minutu na střední a nakonec na nejvyšší otáčky, dokud nedosáhneme tuhé konzistence. Těsně před koncem šlehání lze ještě přidat pár kapek citronové šťávy, která ještě více ztuží šlehačku. V míse vedle si prošleháme krémový sýr a mascarpone, osladíme moučkovým cukrem podle chuti a dbáme na to, aby směs byla hladká bez hrudek, pomalu zamícháme i šlehačku. Krém necháme ztuhnout v lednici  - ideálně přes noc.

4. Vyboulené vršky seřízneme a každý korpus rozřízneme podélně napůl. Dbáme na to, aby poslední vrstva byla "dnem nahoru" - vršek dortu bude tak krásně rovný. Všechny vrstvy dobře promažeme ztuhlým krémem, dort sestavíme, potřeme boky (dort nebude ještě perfektně bílý - v krému budou drobečky) a dáme do lednice alespoň na hodinu zthunout. Dáme pozor, aby nám ještě zbylo dost krému na finální úpravu. 

5. Ztuhlý dort nakonec potřeme ještě jednou vrstvou krému, dáme pozor, aby byl dokonale pokrytý a bez drobečků, případně lze celý postup ještě jednou opakovat, tedy dát zase do lednice ztuhnout a nakonec znovu potřít tenkou vrstvičkou krému. Dort by měl v lednici zůstat alespoň jeden den, aby se krém krásně vsákl do korpusu a chutě se spojily. Dozdobíme podle libosti - ovocem, čokoládou, pusinkami, ...

Za skvělou cavu děkuju společnosti Premier wines spirits !

12 komentářů:

  1. Tak to je jedním slovem NÁDHERA! A jestli to nevyzní špatně, tak bych chtěla být tvůj kluk :-D Takový dort dostat, tak jsem v sedmém nebi ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Terez, špatně to nevyzní, taky bych se chtěla mít jako můj kluk :D

      Vymazat
  2. Dokonalé! Netroufla bych si na něj! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je něco tak naprosto esteticky dokonalého :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, není v receptu málo cukru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju za upozrnění, samozřejmě je, vypadla tam 4 - je to 140 g. Tereza

      Vymazat
  5. Máš úžasný blog! Narazila jsem na něj úplně náhodou a budu se sem vracet snad každý den pro inspiraci :-)
    A tento dort taky zkusím (taky pro mého chlapce) a mám teda ještě dotaz: nemohla bys, prosím, napsat recept i na ty pusinky, co jsou nahoře?
    Děkuji moc.
    Majčí

    OdpovědětVymazat
  6. Už se těším na další recepty :-)
    Majčí

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, Váš blog je můj nejoblíbenější o vaření. Je esteticky dokonalý - stejně jako tento dort :) Jen mi chybí jeho fotka na řezu.. Každopádně přeju hodně dobré inspirace a ingrediencí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle je nádhera! :) tohle ti jde .)))


    Zvu tě na Dior giveaway :)
    www.stylesolution.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Bohužel jsem zjistila, že mám jen jednu formu v potřebném průměru. Peču to tedy na risk v jedné najednou. Snad se nic nestane. Doufám, že bude na zítřejší oslavě zářit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karli, jak se povedl v jedné formě? :) Doufám, že dobře. Hezou neděli, Tereza

      Vymazat