A je tady léto! Babička má plný skleník rajčat, z řeckého salátu se pomalu stává cliché a na scénu přichází rajčatová polévka. Je ostřejší, plná chuti a k létu se prostě hodí! V kombinaci s domácím pečivem bych pár dní nemusela jíst nice jiného. Úžasně jednoduchý chléb, který si doma upečete bez kvásku, s minimem námahy, času a zkušeností mě stále nepřestává okouzlovat. Kdo by recept ještě neznal, ať se podívá tady a bez obav se do něj pustí, stojí to za to!
Ingredience:
kilo rajčat nebo i víc
2 malé cukety
půl plechovky sekaných rajčat
100 ml smetany ke šlehání
zeleninový vývar podle uvážení
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 menší nebo 1 velká cibule
sůl, pepř, oregano
případně cukr
Postup:
1. Rajčata nakrojíme po celém obvodu nožíkem do kříže, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Necháme chvíli ve vodě, a potom jedno po druhém zbavíme slupky a nakrájíme na osminy. Cukety si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
2. V hrnci si na dvou lžících oleje a kousku másla zpěníme cibulku a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme cuketu a krátce opečeme. Přihodíme rajčata, podlijeme asi půl litrem vývaru a necháme pozvolna provařit asi 20 minut. Raději ze začátku podléváme méně, a potom případně ještě rozředíme vývarem než naopak.
3. Tyčovým mixérem polévku promixujeme, sem tam necháme nějaký kousek rajčete a cukety celý. Na konec pro lepší barvu a ostřejší chuť přidáme půl plechovky sekaných sterilovaných rajčat a přilijeme smetanu. Vše ještě pár minut spolu povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Kdo má raději sladší polévky, osladí ještě lžící nebo dvěma cukru.
4. Polévku podáváme zakápnutou trochou smetany, perfektně hraje s hoblinkami nebo nastrouhaným parmezánem.
To určo vyzkouším...:-)
OdpovědětVymazatRajčata, cukety, parmazán co víc si na léto přát.
Jen tam vidím aspoň jednu chilli papričku.
Díky za ispiraci :-)
Vidíte, chilli paprička by mě v téhle kombinaci vůbec nenapadla! :)Je perfektní, kolik inspirace vaření v sobě skýtá.
VymazatUrčitě vyzkouším, tyhle polévky můžu. A úžasně nafoceno!
OdpovědětVymazatDíky moc! :)
VymazatCuketa do rajčatové polévky by mě nenapadla. Vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatPro mě je to moc fajn kombinace, cuketa polévku moc hezky zahustí!
VymazatMyslíte, že by šla udělat dnes večer a v lednici nechat do soboty? Budu mít návštěvu, takže by se mi hodilo vše připravit trošku dříve...... Lenka
OdpovědětVymazatOsobně bych si ji připravila jen den předem, tedy v pátek, přece jen dva dny u polévky se mi zdá dost :) Ať se vydaří! :)
VymazatByla bezvadná! Jedly jsme ji druhý den. Ještě jsem se rozšoupla a udělala k ní bagety s bylinkovým máslem. Lenka
Vymazatkrasna! a myslim, ze konecne jednou v posledni dobe uvolnim troubu od ovocnych kolacu a pujdu i do chleba..
OdpovědětVymazatDo toho! :)
Vymazatnakoupeno, zitra varim, uz ted se tesim :-)
OdpovědětVymazatTak tohle je nááádhera:) Krásné fotky a rajčatovou polévku miluji :)
OdpovědětVymazatrajčatovou polévku jsem dřív úplně nesnášela, ale v poslední době jsem pozměnila názor, záleží kdo ji připraví a jak, tohle vypadá že bude taky ta lepší varianta
OdpovědětVymazatJa bych ted osobne skocila po tom chlebu v pozadi! :) A rajcatove polevky miluju! S cuketou jsem ale nikdy nezkusila. Dekuji za inspiraci :)
OdpovědětVymazatmňam!a ten chleba vypadá luxusně,to je domácí?
OdpovědětVymazatAno ano, domácí :) Mrkněte tady http://www.foodlover.cz/2013/05/testuju-chleb-bez-hneteni.html
VymazatVýborná je! Určitě vyzkoušejte. Mňam :)) snědla jsem skoro celou sama :D
OdpovědětVymazatchlebík je super.....luxusní
OdpovědětVymazat