čtvrtek 18. dubna 2013

Ovesné sušenky s brusinkami

Podle dnešního receptu si můžete upéct své vlastní ovesné sušenky, které chutnají báječně ke kávě nebo kakau. Pokud máte rádi cereálie, můžete si ze stejného receptu vyrobit domácí müsli, o kterém přesně víte, co si do něj přidáváte. Já vždycky sušenky napeču a několik jich zabalím do pečícího papíru, který převážu přírodním provázkem. Tyhle balíčky potom rozdávám a dělám radost lidem v mém okolí (na jaře ráda dělám dobré skutky). Zkuste to taky.

Ingredience:

na cca. 35 kusů sušenek

250 g jemně mletých ovesných vloček
60 g špaldové mouky hladké
60 g pšeničné mouky celozrnné
150 g rozpuštěného másla
půl lžičky jedlé sody
špetka soli
120 g třtinového cukru
lžíce medu
100 g nasekaných mandlí
100 g sušených brusinek
2 vejce
4 lžíce studené vody
špetka skořice

Ráda ještě někdy přidám jeden dobře vyzrálý banán.

Postup:


1. Smícháme všechny sypké ingredience - vločky, mouku, cukr, sodu, skořici a brusinky.

2. Máslo necháme rozpustit a přilijeme k sypké směsi. Potom do směsi přidáme ještě 2 vajíčka, 4 lžíce vody a lžíci tekutého medu, těsto vařečkou zpracujeme. Výsledná hmota není tekutá ani sypká, spíše navlhlá, prsty byste v klidu měli vytvarovat kuličku, která by měla držet hezky pohromadě a neměla by se rozpadnout.

3. Vytvarujeme sušenky - já používám vykrajovačky na linecké, které položím na plech s  pečícím papírem a prsty do nich směs napresuji, a potom lehkým tlakem sušenky vytlačím a sundám vykrajovačky.  Nejjednodušší jsou kolečka, u tvarů jako jsou hvězdičky nebo kytičky, počítejte, že budete potřebovat více času. Určitě se ale obejdete bez vykrajovaček a vytvarujete sušenky i prsty, například uděláte hrudky.

4. Sušenky pečeme na 170°C asi 30 minut.

Můj tip: 


Moje oblíbená kombinace jsou brusinky, mandle a banán, ale lehce je můžete vyměnit třeba za sušené meruňky nebo úplně jiné druhy ořechů. Můžete přidat kokos, čokoládu nebo semínka, je to na vás.

Müsli vyrobíte tak, že těsto rozdrobíte na plech a pečete ho o něco kratší dobu než celé sušenky.

Sušenky nikdy nestihnu uchovat, pokud vy budete úspěšnější, použijte plastovou krabičku nebo sklenici s v víčkem.


Inspiraci jsem získala ve čtenářském receptu ona dnes, uvedený recept jsem si přizpůsobila a změnila poměry surovin.

13 komentářů:

  1. ty vypadají božsky! ňam! :) určitě zkusím, děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. A kolik se tam dává toho másla? Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že se mi vloudila chybička a neuvedla jsem množství másla, už jsem to napravila - je to 150 g rozpuštěného másla.

      Vymazat
  3. Miluji domácí sušenky i domácí müsli. Od doby, co jsem je ochutnala, mám problém, že když si nějaké koupím, není to úplně ono. Výborná je i výhoda, že člověk přesně ví, co do receptu dává a případně si ho obmění podle sebe.

    OdpovědětVymazat
  4. vypadají nádherně, ty taky vyzkouším, díky za tip :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
  5. Jů...
    Je možné něčím nahradit vejce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, nikdy jsem vejce nenahrazovala, ale zkusila bych třeba navýšit množství másla tak o 25 g a přidat třeba 3 nebo 4 lžíce mléka, ale opravdu netuším, jestli těsto bude fungovat.

      Vymazat
    2. Děkuju za tip, zkusím to. Při nejhorším - pokud bude směs sypká, upeču z ní müsli. :)

      Vymazat
    3. este skuste psylium - netreba pridat tolko muky a zmes bude drzat pokope.

      Vymazat
    4. Nedávno jsem viděla vanilkovou hrašku, kterou se prý dají nahrazovat vejce. Ale zatím jsem to nezkoušela.

      Vymazat
    5. Já dávám víc másla a nedavam vajíčka.

      Vymazat
    6. Já dávám víc másla a nedával vajíčka.

      Vymazat
  6. Tak jsem je dnes pekla a jsou luxusní! Nedala jsem teda brusinky, ale přidala slunečnicové semínka a nasekanou hořkou a mléčnou čokoládu.

    OdpovědětVymazat