Podle dnešního receptu si můžete upéct své vlastní ovesné sušenky, které chutnají báječně ke kávě nebo kakau. Pokud máte rádi cereálie, můžete si ze stejného receptu vyrobit domácí müsli, o kterém přesně víte, co si do něj přidáváte. Já vždycky sušenky napeču a několik jich zabalím do pečícího papíru, který převážu přírodním provázkem. Tyhle balíčky potom rozdávám a dělám radost lidem v mém okolí (na jaře ráda dělám dobré skutky). Zkuste to taky.
Ingredience:
na cca. 35 kusů sušenek
250 g jemně mletých ovesných vloček
60 g špaldové mouky hladké
60 g pšeničné mouky celozrnné
150 g rozpuštěného másla
150 g rozpuštěného másla
půl lžičky jedlé sody
špetka soli
120 g třtinového cukru
lžíce medu
100 g nasekaných mandlí
100 g sušených brusinek
2 vejce
4 lžíce studené vody
špetka skořice
Ráda ještě někdy přidám jeden dobře vyzrálý banán.
Postup:
1. Smícháme všechny sypké ingredience - vločky, mouku, cukr, sodu, skořici a brusinky.
2. Máslo necháme rozpustit a přilijeme k sypké směsi. Potom do směsi přidáme ještě 2 vajíčka, 4 lžíce vody a lžíci tekutého medu, těsto vařečkou zpracujeme. Výsledná hmota není tekutá ani sypká, spíše navlhlá, prsty byste v klidu měli vytvarovat kuličku, která by měla držet hezky pohromadě a neměla by se rozpadnout.
3. Vytvarujeme sušenky - já používám vykrajovačky na linecké, které položím na plech s pečícím papírem a prsty do nich směs napresuji, a potom lehkým tlakem sušenky vytlačím a sundám vykrajovačky. Nejjednodušší jsou kolečka, u tvarů jako jsou hvězdičky nebo kytičky, počítejte, že budete potřebovat více času. Určitě se ale obejdete bez vykrajovaček a vytvarujete sušenky i prsty, například uděláte hrudky.
4. Sušenky pečeme na 170°C asi 30 minut.
Můj tip:
Moje oblíbená kombinace jsou brusinky, mandle a banán, ale lehce je můžete vyměnit třeba za sušené meruňky nebo úplně jiné druhy ořechů. Můžete přidat kokos, čokoládu nebo semínka, je to na vás.
Müsli vyrobíte tak, že těsto rozdrobíte na plech a pečete ho o něco kratší dobu než celé sušenky.
Sušenky nikdy nestihnu uchovat, pokud vy budete úspěšnější, použijte plastovou krabičku nebo sklenici s v víčkem.
Inspiraci jsem získala ve čtenářském receptu ona dnes, uvedený recept jsem si přizpůsobila a změnila poměry surovin.
ty vypadají božsky! ňam! :) určitě zkusím, děkuji
OdpovědětVymazatA kolik se tam dává toho másla? Dík
OdpovědětVymazatKoukám, že se mi vloudila chybička a neuvedla jsem množství másla, už jsem to napravila - je to 150 g rozpuštěného másla.
VymazatMiluji domácí sušenky i domácí müsli. Od doby, co jsem je ochutnala, mám problém, že když si nějaké koupím, není to úplně ono. Výborná je i výhoda, že člověk přesně ví, co do receptu dává a případně si ho obmění podle sebe.
OdpovědětVymazatvypadají nádherně, ty taky vyzkouším, díky za tip :-)
OdpovědětVymazatBára
Jů...
OdpovědětVymazatJe možné něčím nahradit vejce?
Abych pravdu řekla, nikdy jsem vejce nenahrazovala, ale zkusila bych třeba navýšit množství másla tak o 25 g a přidat třeba 3 nebo 4 lžíce mléka, ale opravdu netuším, jestli těsto bude fungovat.
VymazatDěkuju za tip, zkusím to. Při nejhorším - pokud bude směs sypká, upeču z ní müsli. :)
Vymazateste skuste psylium - netreba pridat tolko muky a zmes bude drzat pokope.
VymazatNedávno jsem viděla vanilkovou hrašku, kterou se prý dají nahrazovat vejce. Ale zatím jsem to nezkoušela.
VymazatJá dávám víc másla a nedavam vajíčka.
VymazatJá dávám víc másla a nedával vajíčka.
VymazatTak jsem je dnes pekla a jsou luxusní! Nedala jsem teda brusinky, ale přidala slunečnicové semínka a nasekanou hořkou a mléčnou čokoládu.
OdpovědětVymazat