Kulajda obvykle budí u lidí dva druhy emocí - jedni ji nesnášejí, druzí ji milují. Já osobně patřím k druhé skupině a musím říct, že kulajda je zřejmě jedno z mých opravdu nejoblíbenějších jídel. Zvláštností je, že univerzální recept prostě neexistuje a každá rodina má svou vlastní verzi. Moje máma například připravuje kulajdu úplně jinak než já, nepřidává bobkový list ani nové koření, místo vývaru používá jen vodu, polévku zahušťuje až nakonec a vejce vaří přímo v polévce. Já jsem to dělala taky tak, než jsem jednou ochutnala hodně výraznou a hustou kulajdu v Cafe Imperial a začala tuhle verzi tak trochu kopírovat.
Jak dělám kulajdu já:
2 - 3 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (nejlépe kuřecího nebo jiného masového) nebo vody
velká lžíce másla, asi 2 lžíce oleje
5 středních brambor
větší hrst čerstvých hub (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených)
kelímek smetany ke šlehání (31 %)
2 - 3 lžíce octa
cukr
čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
bobkový list, nové koření, kmín
sůl a pepř
1. V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje - abychom měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprášíme 2 - 3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, mouku opékáme, než začne vonět a směs lehce! zhnědne. Moje práce s jíškou není úplně obvyklá, jíška se má prý zalévat studeným vývarem, mně se tam ale vždycky udělaly hrudky, za to horká jíška a vařící vývar mi funguje vždycky, jen musíte dát pozor, abyste si párou neopařili ruce. Do rozpálené jíšky tedy přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme.
2. Do směsi přidáme brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby můžete předem v rozpálené pánvi orestovat a až potom přidat do polévky, není to ale podmínkou. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10 - 15 minut.
3. Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na Vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.
Vejce:
Obvykle vejce uvařím ve skořápce zvlášť, typicky se ale má kulajda podávat se zastřenými vejci. Zastřená vejce připravíte tak, že do kastrůlku nalijete asi tři čtvrtě litru vody, osolíte a přidáte asi lžíci octa, vodu přivedete k varu a snížíte příkon tepla. Vejce rozklepnete do naběračky, vodu v kastrůlku zamícháte tak, aby se vytvořil jemný vír (ne moc rychlý, bílek by se rozcupoval na kousky a vejce vlijete doprostřed víru. Vejce můžete lehce nadnášet v naběračce, aby mělo hezký tvar. Vaříte jen pár minutek. Vejce vyndáte pomocí naběračky.
určitě vyzkouším,pěkný recept
OdpovědětVymazatDěkuji mockrát za skvělý recept. Kulajdu jsem jedla výbornou před měsícem, to byla má první opravdu dobrá a od té doby na ni myslím! :)
OdpovědětVymazatPS: Krásné fotky! :)
parádní fotky :-) recept také zkusím. Bára
OdpovědětVymazatno to né dostala jsem hlad mnam miluju kulajdu !
OdpovědětVymazat