pondělí 29. ledna 2018

Pomazánka z červené čočky

Přiznám se. Občas už mi dochází inspirace, co mám snídat. Nikdy mi moc nepřirostly k srdci sladké snídaně. Občas si udělám dobrou kaši nebo jogurt s ovocem a spoustu semínek. Ale stejně mám nejradši plátek dobrého chleba namazaný pomazánkou, čerstvým sýrem nebo třeba s avokádem a vajíčkem. Tahle pomazánka je něco na způsob hummusu, ale z červené čočky a víc ochucená. Zakápnutá olivovým olejem, zasypaná bylinkami a oříšky je moc dobrá.

Ingredience:


1 mrkev
70 g červené čočky
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olivový olej
kukrkuma
1 lžička tahini pasty - nemusí být
máta, ořechy na ozdobení



Postup:


1. V pánvi si rozehřejeme olej, opečeme na něm cibuli, stroužek česneku, přihodíme mrkev. Vše společně opemečeme, přidáme červenou čočku, zalijeme vodou. Vše dobře osolíme, opepříme, přidáme lžičku kukrukumy a vaříme tak dlouho, až bude mrkev i čočka měkká. 

2. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme citrónem a lžičkou tahini pasty. Dozdobíme sekanými mandlemi a čerstvou mátou, podáváme zakápnuté olivovým olejem.


9 komentářů:

  1. To se mi líbí, určitě vyzkouším, červená čočka mě poslední dobou dost baví...díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji mám moc ráda, i jako příloha je skvělá a moc zdravá :) Tereza

      Vymazat
  2. hoodně podobná menu domu, tam je ještě sušené rajče a doporučuji ;-) je tam skvělé!! a smetana naopak netřeba... http://www.menudomu.cz/az-prilis-velke-sousto/

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám neskutočne rada avokádovú nátierku, ale určite vyskúšam aj túto. Vyzerá veľmi dobre ♥

    Petra

    OdpovědětVymazat
  4. tak tohle musím vyzkoušet...čočku mám koupenou a stále si říkám co s ní kromě přílohy nebo polévky...díky za super tip.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám za sebou měsíce, kdy jsem jela neustále na sladkých snídaních a taky už mě to začíná nudit. Takže asi po dlouhé době vyzkouším něco jiného, vypadá to vážně výborně.)

    OdpovědětVymazat
  6. vyzkoušeno a zařazeno mezi oblíbené pomazánky, díky za skvělý recept
    a ty krásné fotky...někdy si blog prohlížím jen tak pro radost jako když listuji v oblíbené kuchařce ☺
    Romana

    OdpovědětVymazat