Znáte ten okamžik, kdy už opravdu nevíte, co si máte uvařit k večeři nebo třeba do krabičky do práce? V tu chvíli je pro mě skvělou volbou kuskus. Hezky dochucený se hodí buď jako lehčí jídlo a nebo jako skvělá příloha k masu nebo třeba rybě. Můžu ho dělat na spoustu způsobů, obvykle přidávám, co najdu doma v ledničce, vždycky ale dávám pozor na to, aby byl dobře dochucený, jinak mi totiž nechutná. Tahle varianta se spoustou koření, bylinkami a grilovanou zeleninou je jedna z mých nejoblíbenějších.
Ingredience cca na 3 porce:
250 g kuskusu
1 avokádo
1 menší lilek
1 červená paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
koření - sůl, pepř, sladká paprika, římský kmín, mletý koriandr, sušený česnek, chilli, kurkuma, pepř, skořicecitronová šťáva
čerstvá petrželka a máta na posypání
voda
Postup:
1. Nejprve si namíchám směs koření. Do mističky si nasypu sladkou papriku, římský kmín, mletý koriandr, chilli, kurkumu, mletou skořici, trochu sušeného česnkeu a pepř. Všeho tam dám menší špetku, není dobré to zase s kořením příliš přehnat. Vždycky se tam dá něco přidat, naopak to jde ale špatně. Směs si hodím do pánvičky a nechám ji krásně rozvonět. Přisypu kuskus, krátce vše opražím, zaliju vodou v poměru cca 2:1 (voda: kus kus). Vždycky se ale řidím poměrem, co píší na obalu. Vše přiklopím poklicí a nechám odstát asi 10 minut.
2. Lilek si nakrájím na kostičky společně s paprikou. Cibuli pokrájím nahrubo. Do jiné pánve přidám olivový olej, opeču si na něm cibuli, přidám lilek a papriku, vše opeču hezky do tmava. Lilek totiž vůbec není dobrý, když je málo opečený. S olivovým olejem nešetřím. Na konec přidám dva stroužky česneku, které si posekám. Ještě chvíli všechno opeču a dobře osolím.
3. Na závěr si smíchám kuskus se zeleninovou směsí, ještě případně vše dosolím, bohatě zakápnu citronovou šťávou. Podávám společně s vyzrálým avokádem a čerstvou mátou a petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat