úterý 20. prosince 2016

Tvarohová štola

Nejvyšší čas upéct štolu, zabalit ji do alobalu a vytáhnout na Štědrý den. S horkým kakaem neznám nic lepšího. My už jsme tu naši upekli s mým tátou minulý víkend a teď se těšíme. Hezké Vánoce.


Ingredience:


500 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 vanilkové cukry
150 g měkkého másla
100 g jemně plátkových mandlí
180 g cukru krupice
kůra za ½ biocitronu
2 vejce
vanička polotučného tvarohu
50 g kandovaného ovoce
50 g rozinek
špetka soli
máslo a moučkový cukr na finální potření


Postup:



1. Do mísy nasypeme mouku, kypřící prášek, cukr, přidáme změklé máslo, mandle na plátky, citrónovou kůru, sůl, vejce, tvaroh, rozinky a ovoce. Vše ručně propracujeme v hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme obdélník, který stočíme do tvaru štoly. Pokud by se štola zvrchu připalovala, zabalíme ji a pečeme v alobalu.

2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Ještě teplou štolu potřeme máslem a zasypeme moučkovým cukrem. Nejlépe chutná, když se uleží alespoň týden.


3 komentáře:

  1. Taky ji miluju,narozdíl od vánočky je hutná a šťavnatá(letos se nestihla ani uležet)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Terezo, poprvé letos jsem místo vánočky vyzkoušela štolu. Inspirovala jsem se Vaším receptem, a myslím, že se opravdu povedla - už odpočívá v alobalu a čeká na Štědrý den :) Děkuji Vám za inspiraci a přeji pohodové vánoční svátky. Pavlína
    P.S. Fotky u Vašich receptů mě vždy dostanou, jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Pavlíno, moc děkuji za milý komentář. Snad štola chutnala :) Hodně štěstí v novém roce. Tereza

      Vymazat