Nejlepší bramboračku dělá moje babička Marie. Se spoustou hub a bylinek, takovou tu poctivou, ve který stojí lžíce. Tohle je elegantnější verze, hustý krém, co na podzim zahřeje.
Ingredience:
1 cibule
3 brambory
1 mrkev
½ celeru
3 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sušená majoránka
sůl, pepř
olivový olej
citronová šťáva
sekaná petrželka
4 plátky anglické slaniny
Postup:
1. Kořenovou zeleninu a brambory dobře očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky, 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, cibuli na jemno. Na olivovém oleji opečeme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a brambory, vše opečeme do zlatova, přihodíme plátky česneku a zbylý 1 stroužek prolisujeme. Opečeme ještě pár vteřin, až se česnek rozvoní. Směs dobře osolíme, opepříme, přidáme asi 1 lžičku majoránky a zalijeme vývarem.
2. Polévku vaříme asi 30 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Vždy je dobré začít s hustějším krémem, který se dá zředit vývarem nebo smetanou. Na závěr polévku dochutíme citronem, podle potřeby dosolíme.
Kupodivu mám doma všechny suroviny, tak se na to chystám.
OdpovědětVymazatPolévka vypadá skvěle, jen já bych místo opražené slaninky přihodila tradiční sušené hříbky:) Jinak běžím vyzkoušet
OdpovědětVymazatM.
Oboje bude skvělé, někdy vyzkouším s hříbky, děkuji za tip :) Tereza
VymazatByla vyborna, pridala jsem susene houby do vyvaru a super!:)
OdpovědětVymazatSuper nápad, vyzkouším :) Tereza
VymazatVýborná opravdu!
OdpovědětVymazat