Musím k něčemu přiznat. Upekla jsem linecké, půlka je snědená a nic dalšího jsem vůbec nestihla. Mezi prací, vánočními setkáními, odesíláním tašek, výzdobou bytu jehličím už prostě na pečení nezbyl čas. Tyhle vanilkové rohlíčky jsou vzpomínka na focení pro mouku Babiččina volba. Nejsou moje nejoblíbenější, ale tahle verze s máslem a lískovými ořechy je moc dobrá. A obalte je v pravé vanilce, získáte úplně jiný rozměr!
Ingredience:
140 g hladké mouky
40 g cukru moučka
1 žloutek
100 g másla
50 g opražených a umletých lískových ořechů
vanilková esence (já si ji dělám doma tak, že vanilku nechám vylouhovat ve vodce)
pravý vanilkový cukr na obalení (ve sklenici nechám stát cukr moučku a čerstvou vanilku)
Postup:
1. Lískové ořechy nasucho opečeme v troubě a z ještě teplých oloupeme v utěrce obaly. Máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, cukr moučka, lžičku vanilkové esence, mleté ořechy, žloutek a špetku soli. Zpracujeme rychle s ostatními surovinami v pevné těsto. Těsto necháme hodinu odpočinout v lednici.
2. Z těsta odkrajujeme kousky a tvarujeme rohlíčky. Troubu předehřejeme na 180 °C,plech vyložíme pečícím papírem. Rohlíčky klademe na plech a pečeme cca. 15 minut (hlídáme!). Po upečení je necháme na plechu krátce zchladnout, a potom ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Krásný recept, klasika, která nezklame:-). Smíchám vlašské i lískáče a atmoška je tady...O počtu druhů cukroví to fakt není - stačí udělat vaječný koňak, z bílků pak chlebíček a všichni se budou olizovat. Hezké Vánoce přeju...Dana
OdpovědětVymazatVanilku jednoducho milujem a bez tohto receptu vianoce nemôžu byť :)
OdpovědětVymazat