čtvrtek 26. listopadu 2015

Vánoční hruškový koláč

V úterý jsme se vrátili z Londýna. Poprvé v tomhle roce na mě padla opravdu vánoční nálada. Osvětlené ulice, vánoční stromečky, venku zima a vevnitř teplo, čaj a sušenky. 

Tenhle hruškový koláč je taková přípravka na vánoce. Recept patří mé skvělé kamarádce Janičce z blogu popečeníčko. Letos jsme spolu měly za úkol vymyslet a nafotit recepty pro nové druhy mouky od Babiččiny volby, a tohle je jeden z nich. 

Ingredience:


300g hladké mouky
140g másla
1 vejce
špetka soli
trošku studené vody

3 hrušky
125 g másla
2 lžíce hladké mouky
6 lžic třtinového cukru
lžička mletého hřebíčku
lžička skořice
voda

Postup:


1. Z mouky, másla, vejce soli a studené vody vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo příliš rozpouštět.Vodu přidejte v takovém množství, aby vzniklo vláčné těsto, co nelepí (asi 2 lžíce). Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte na hodinu do lednice.

2. Na pánvi rozehřejte máslo a zaprašte moukou. Nechte chvíli zasmahnout. Poté přidejte cukr a koření, zalijte troškou vody a svářejte v hustý sladký sirup. V případě potřeby přilijte ještě trochu vody.

3. Hrušky si nakrájejte na kostičky. Rozdělte těsto na dvě poloviny. Z první vyválejte placku a vyložte s ní dortovou formu (velikost přibličně 28 cm) tak, aby vznikly okraje vysoké asi 3 cm. Koláč naplntě hruškami a zalijte sirupem. Z druhé půlky těsta vyválejte druhou placku, do které můžete vykrájet hvězdičky.

4. Pečte přibližně 45 min na 220°C prvních 10 min a poté stáhněte na 170°C. Vyndejte až bude povrch zlatavý. Poprašte koláč cukrem a podávejte

2 komentáře:

  1. Tak s tímto koláčem jsem měla bohužel samé trable. Těsto se rozpadalo, sirup se mi přismahl (ale to byla má vina), z hrušek přes formu kapala šťáva a navíc jsem ho musela péct o polovinu času déle, než je uvedeno. Doufám, že bude stát za to. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Verčo, tak to mě mrzí. Těsto je klasické, mělo by fungovat hezky, kdyžtak stačí přidat trochu másla. Pečení záleží vyloženě na troubě, to je nutné vždycky přizpůsobit. A s tou šťávou, to vždycky záleží, jak jsou hrušky šťavnaté, taky mi trošičku vytekla, ale ničemu to nevadilo. Doufám, že bude chutnat, mně chutnal moc. Tereza

      Vymazat