pondělí 9. listopadu 2015

Domácí pizza

Tenhle recept na pizzu už tu jednou mám, je to ale shodou okolností jeden z úplně prvních receptů na blogu. Mám čas od času ráda koukat se na úplně starý příspěvky, jak špatně byly vyfocené a v duchu si říkat, jak bych je vyfotila s odstupem 3 let.

Pokud si chcete zavzpomínat na léto, upečte si tuhle pizzu ozdobenou štědrou porcí čerstvé rukoly. Já si k tomu naliju sklenku italského vína a budu vzpomínat na níš podzimní výlet do Toskánska, který pořád nemůžu dostat z hlavy.


Ingredience na 1 pizzu:


150 g hladké mouky
75 ml vody
10 g čerstvého droždí
půl lžičky soli
1 lžička cukru krupice
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce rajčatové pasaty
hrst rukoly 
80 g prosciutta
125 g mozzarelly
česnek



Postup:

1. Mouku si smícháme v míse se solí, přidáme 2 lžíce olivového oleje a nakonec vlijeme vlažnou vodu, ve které jsme dobře rozmíchali droždí a cukr. Trochu si vše v míse promícháme, a potom vysypeme na pracovní plochu, těsto dobře hněteme a postupně zpracujeme v kouli hladké konzistence. Bochánek těsta vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 až 40 minut vykynout.

2. Pomoučníme si pracovní plochu, z bochánku vyválíme v kruh. Těsto musí být opravdu tenké! Přeneseme na pečící papír. Pizzu pokapeme olivovým olejem, potřeme tenkou vrstvu rajčatové pasaty smíchané s prolisovaným česnekem, mozzarellu roztrháme prsty a poklademe navrch. Část prosciutta poklademe taktéž navrch, část si ponecháme na finální dozdobení.

3. Plech si necháme v troubě rozehřát asi 10 minut. Na rozpálený plech přesuneme pizzu připravenou na pečícím papíře. Pečeme v troubě předehřáté na maximum, dokud nebudeme mít okraje těsta zlatavé. Každá trouba peče jinak, ale v průměru by pečení nemělo zabrat víc jak 10 minut. Hotovou pizzu nakonec ozdobíme rukolou a prosciuttem.

4 komentáře: