Žahour je moje dětsvtí. Borůvky, cukr a trochu mlíka, prázdninová specialita, která mi dodneška vyloudí úsměv na tváři. Je skvělý jen tak samotný a nebo s ovocnými knedlíky. Zatímco k jahodám a meruňkám mám radši tvarohové těsto, borůvkám prostě pasuje nadýchané kynuté. A nebojte se, tohle zvládne i začátečník!
Ingredience na 10 knedlíků:
150 ml mléka
jeden vanilkový cukr
1 žloutek
špetka soli
půl kila borůvek
cukr moučka, tvrdý tvaroh a máslo k podávání
borůvky, cukr a trochu mléka na žahour
Postup:
1. Do trochu nahřátého hrníčku nalijte 50 ml vlažého mléka, přidejte droždí, lžičku cukru a lžíci mouky, zamíchejte a stranou nechte vzejít kvásek.
2. Do hluboké mísy si připravte mouku, přidejte cukr, žloutek, zbylé vlažné mléko a špetku soli, přidejte kvásek. Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte na teplém místě zdvojnásobit svůj objem, trvá to v závislosti na teplotě asi hodinu.
3. Těsto si rozválejte na pomoučněném vále, rozkrájejte na 10 čtverců, na každý dejte asi lžíci borůvek a zabalte. V osolené vroucí vodě vařte asi 8 minut.
4. Na žahour v míse rozmačkejte hrst borůvek, přidejte cukr podle libsti a rozředte mlékem, aby vznikla omáčka. Knedlíky podávejte pocukrované, s tvarohem, rozpuštěným máslem a žahourem.
Žádné komentáře:
Okomentovat