Neznám variabilnější pokrm, než jsou palačinky. Je to jídlo, které nezruinuje váš rozpočet, zvládne ho i začátečník, skoro všichni ho mají rádi (děti nejvíc) a když si dáte záležet, lehce ho proměníte v nutričně vyvážený oběd. Já palačinky připravuji na spoustu různých způsobů - slané, sladké, zapečené, z různých druhů mouky, ... Hádám, že nepřicházím s žádnou převratnou novinkou, přece jen si ale myslím, že tady u mě na blogu by neměly chybět. V článku najdete lety prověřený základní recept, jeho obměny a tipy, čím palačinky naplnit.
Druhy mouky, které se mi do palačinek skvěle osvědčily:
Pšeničná hladká - i v celozrnné variantě
Špaldová jemně mletá - i v celozrnné variantě
Pohanková - varianta vhodná pro celiaky, v Bretani potom palačince z pohankové mouky říkají galetka
Žitná - je dobré nakombinovat ještě s jiným druhem, sama o sobě je poměrně hutná
Skvělé jsou i kombinace výše zmíněných.
Moje tipy, čím palačinky naplnit.
Náplně sladké:
Jablíčka opečená na másle se skořicí
Marmeláda
Čerstvé ovoce - perfektní jsou banány s medem, lesní ovoce
Citrusy - recept na Crêpes Suzette už tu někde je
Ořechy, sušené ovoce
Jogurt, tvaroh
Javorový sirup
Čokoláda, Nutela
Domácí šlehačka
Lemon curd
Náplně slané:
Špenát se sýrem - perfektní je blue cheese, ricotta, chedar, gouda, ...
Šunka se sýrem a žampiony
Creme fraiche, uzený losos a kopr
Vajíčko
Rajčatový základ a maso (skvělé je mleté)
Základní recept na 10 kusů:
2 vejce
špetka soli
200 g mouky
30 - 50 ml vody (nejlépe s bublinkami)
Postup:
1. V míse si metličkou prošleháme vejce s mlékem a solí. Po částech přisypáváme mouku a vytvoříme hladké těsto bez hrudek. Necháme 10 minut stát na místě, aby mouka stihla nabobtnat.
2. Rozpálíme pánev na palačinky - tak akorát, nesmí být tak horká, že se těsto hned připeče a nejde po ní rozlít, lehce vymastíme tukem (pokud máte kvalitní pánev, obejdete se úplně bez tuku). Tešto zředíme vodou, dobře promícháme a naléváme do pánve. Na to mám grif, na stŕedně velkou pánev je to menší naběračka plná těsta, vliju na jednu stranu pánve a krouživým pohybem rozprostřu po celé ploše. Opatrně u kraje palačinku nadzvedneme, pokud je světle hnědá, obrátíme na druhou stranu a dopečeme.
3. A potom už je to na vás - plníme a nebo třeba zapékáme.
A tady je recept na jednu z mých nejoblíbenějších variant.
Pohankové galetky s krémovým špenátem a vajíčkem
Ingredience:
500 ml mléka
2 vejce
špetka soli
200 g pohankové mouky
500 g čerstvého špenátu
Sůl a pepř
Trochu smetany je šlehání
Stroužek česneku, pokud ho máte rádi
Vajíčka
Postup:
1. Postupujeme podle základního receptu.
2. Špenát si omyjeme, spaříme vařicí vodou, zchladíme a vymačkáme přebytečnou voudu. Na pánvičce prohřejeme s trochou smetany, dobře osolíme a opepříme, příp. přidáme česnek. Stáheme z plamenu.
3. Palačinku naplníme špenátem a navrch položíme volské oko.
Musím si někdy udělat palačinky na slano, uvědomila jsem si, že jsem to ještě nikdy nejedla :D A to palačinky dělám docela často, je to jedno z jídel, které lze realizovat i v bojových podmínkách vysokoškolských kolejí.
OdpovědětVymazatMy jsme si je v Bretani dávali jen s máslem a cukrem. Nevěřila bych, že něco tak jednoduchého může být tak dobré :)
OdpovědětVymazatTo vypadá krásně, zrovna dnes jsem měla na oběd špenát, mohla bych ho jíst denně =)
OdpovědětVymazatBože to vypadá nádherně :-))))
OdpovědětVymazatTerezko, palacinky su uzasne. Uz som mala kopu receptov s cukrom, maslom, olejom, ale tymto sa nic nevyrovna. Netrhaju sa pri peceni a su uzasne makkucke, nevyschnute, fantasticke. Dakujem za recept :)
OdpovědětVymazatTo vypadá skvěle :) Palačinky jsem dlouho znala jen nasladko, ale slaná verze bývá kolikrát ještě daleko lepší :)
OdpovědětVymazat__________________________
Mimochodem, u mě na blogu se koná GIVEAWAY o keramické mističky, kdyby ses chtěla zúčastnit :)
Po dlouhé dobře jsem si připravila palačinky na slano a musím říct, že recept je opravdu výborný :)
OdpovědětVymazat