neděle 18. května 2014

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt, snídaňová klasika, kterou má rád Zdeněk Pohlreich a já. Abych to uvedla na pravou míru, přes týden snídám ovesnou kaši slazenou medem nebo sirupem z agáve, pečivo, lučinu, sýr nebo domácí müsli. O víkendu ale rádi vstáváme později a jsou to jediné dva dny, kdy si můžeme dopřát dlouhou a vydatnou snídani. Tenhle víkend jsme strávili u rodičů na jihu Čech. Strýc z vedlejšího stavení chová slepice, které celý den pobíhají po zahradě, a potom snesou skvělá vejce. A právě na vejce Benedikt jsou čerstvá vejce potřeba. Jedinou komplikací v receptu je holanská omáčka, pokud si ale budete dávat pozor, určitě se vám nesrazí. Já ji na vejce ráda připravuji hustší, aby z žemle tolik nestékala, klasicky má být ale řidší. A pokud recept nevyužijete k vejci, určitě se Vám bude hodit teď ve vrcholící sezóně chřestu.


Na holandskou omáčku:


50 ml smetany ke šlehání a nebo taky bílého vína
70 g másla
2 žloutky
polovina citronu
sůl
bílý pepř
půl lžíce octa


K podávání:


3 co nejčerstvější vejce
lžíce octa
žemle rozkrájené napůl a opečené v toasteru
3 plátky dobré šunky
čerstvá pažitka


Postup:


1. Nejdříve si začneme připravovat omáčku. Smetanu s octem, solí a pepřem necháme přejít varem a následně necháme dobře vystydnout. Máslo rozpustíme a dáme stranou. 

2. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, vřít musí tak akorát, aby vám var vejce nerozmetalo, až ho tam vhodíte. Do hrnečku rozklepneme vejce, vařečkou v kastrolu uděláme mírný vír a vlijeme do něj vejce. Chce to trochu cviku, ale myslím, že třeba napodruhé už to zvládnete s přehledem. Vaříme jen 2 minuty, potom vyndáme děrovanou naběračkou a hned hodíme do studené vody, aby se vejce vlastním teplem nedovařilo.

3. Na kastrůlek s vodou posadíme mísu, přivedeme pod ním vodu k varu, začneme poctivě šlehat žloutky a smetanovou směs. Plamen ztlumíme, mísu čas od času z hrnce sundáme, problém totiž je, že když do mísy zespoda jde příliš tepla, udělají se vám de facto míchaná vajíčka. Šleháme 4 nebo 5 minut, směs by měla viditelně zhoustnout. Po kouskách zašleháváme máslo, nakonec ještě dochutíme citronovou šťávou, množství je na Vás. Pokud se vám omáčka zdá moc hustá, stačí zředit trochou smetany. 

4. Všechno dohromady sestavíme. Žemle, šunka, vejce, omáčka, pažitka.




1 komentář:

  1. Mhmm, jen když vidím fotky tak mi tečou sliny :o). Vejce Benedikt taky můžu, je to pro mě lahoda, kterou si bohužel nedopřávám moc často.. O to víc si je ale pokaždé užívám! Skvělý recept, dělám je téměř úplně stejně :o)

    OdpovědětVymazat