středa 14. května 2014

Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou

Na začátek omluva. Na konci května dělám ve škole státnici, učím se, každým dnem jsem nervóznější a na blogování mi bohužel zbývá méně času, než bych chtěla. Venku je jaro a já bych ho chtěla trávit úplně jinak, než zavalená v zákonech. Momentálně mám tedy stejně pocit, že nejlépe ovládám zákon schválnosti. Jinak si nedovedu vysvětlit, že už čtvrtý den mi usilovně roste zub moudrosti a to k učení není úplně veselá kombinace. Ale už konec stěžování! Hledám teď rychlá, ale zároveň dobrá jídla. V časovém presu si dokážu odpustit ledacos, rozhodně ne ale oběd nebo večeři. Gnocchi jsou ve své podstatě bleskové jídlo, jen po nich zůstane nádobí na uklízení. 



Ingredience na 3 porce:


Noky:


600 g brambor
1 vejce
100 g hladké mouky + na podsypání
sůl

Na omáčku:


plechovka sekaných rajčat
pár cherry rajčátek
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 menší cibule
lžíce třtinového cukru
čerstvá bazalka
trochu plnotučné smetany na zjemnění omáčky - volitelné

rukola
parmazán


Postup:


1. Brambory si předvaříme vcelku, podle velikosti asi 10 - 15 minut. Vevnitř musí zůstat ještě trošku tuhé. Ještě horké brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme v lisu na brambory. Důležité je postupovat opravdu rychle, než vychladnou. Přidáme dostatek soli, mouku a vejce. Rukou vše v míse zpracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál. Celá akce musí být blesková, dlouhé propracování těstu škodí, postupně řídne a lepí se vám na ruce. S noky je to totiž jako s bramborovými knedlíky, čím je těsto studenější a déle ho necháváte na vzduchu, řídne a lepí se, přidáváním mouky se to ale nevyřeší. Až těsto drží pohromadě, rozdělíme ho na 4 části, z každé vytvarujeme dlouhý váleček, rozkrájíme nožem na kousky dlouhé asi 1 centimetr. Každý nok obalíme v mouce, můžeme v něm také udělat rýhu vidličkou po celém jeho obvodu. 

2. Noky vaříme v osolené vodě jen chviličku (asi 3 minuty), než vyplavou na povrch.

3. Omáčku připravíme tak, že v hluboké pánvi necháme rozpálit 2 lžíce oleje, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku. Restujeme cibulku, až zesklovatí, potom přidáme na plátky nakrájený česnek a pár cherry rajčátek a rajčata z plechovky. Vše necháme na mírnějším plameni probublávat cca. 15 minut, vidličkou čas od času rozmáčkneme cherry rajčátka. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem, lžící třtinového cukru, čerstvou bazalkou a jedním rozetřeným stroužkem česneku. Kdo má rád jemnější a krémovější omáčky, může zjemnit kapkou smetany ke šlehání.

4. Dozdobíme rukolou a parmazánem.

Můj tip:


Noky můžete podávat taky se špenátem a ricottou nebo v sýrové omáčce. Mám ráda všechny varianty.

4 komentáře:

  1. Tak tohle je ideálná jídlo pro mě :) Jendnoduché , domácí a výborné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně! Přeju hodně štěstí u státnic!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné! Pustím se do nich, jakmile bude chuť :)

    OdpovědětVymazat
  4. akurát som ich dovarila, robila som síce jedno vajce cca 50 gr muky, a 180 gr zemiakov, čiže množstva také všelijaké, ale chutia dobre..:)

    OdpovědětVymazat