pondělí 10. března 2014

Těstoviny s pečenou zeleninou (Roasted vegetable pasta)

Mám pocit, že začalo jaro a moc dobře na mě působí. Raduju se z maličkostí, kupuju si domu čerstvé květiny a dělám velké snídaně. Mimo to se moje milá sestra bude v létě vdávat, a tak chodím po městě a sháním šaty na tu svatbu, vlastně sháním k těm šatům i boty (jdu za svědka, což považuju za velkou zodpovědnost). Šaty se mi nedaří sehnat, za to většinou domu přinesu jiné krásně věci, které jsem si vlastně nezamýšlela koupit. Jednou z nich je tenhle bílý pekáček, který se perfektně hodí na přípravu špaget s pečenou zeleninou. Jsou rychlé, skoro bez práce a hlavně moc dobré, fakt.


Ingredience pro 2 osoby:


Polovina lilku
Polovina menší cukety
4 větší stroužky česnek
1 velká červená cibule
3 rajčata
Parmazán
Olivový olej
Pepř
Hrubozrnná sůl
Sůl
1 chilli paprička
Pár snítek rozmarýnu

Dobré špagety



Postup:


1. Lilek nakrájíme na půlměsíčky, cuketu taktéž, cibuli a rajčata na osminky. Vše hezky vyskládáme do pekáčku, lehce! pocákáme olivovým olejem, posypeme hrubozrnnou solí, opepříme, přidáme rozmarýn a dáme do trouby vyhřáté na 240° C, pečeme cca. 25 minut nebo do té doby, až bude lilek mít krásnou opečenou kůrku a z rajčat bude omáčka. V polovině pečícího času jednou zeleninu otočíme, aby se rovnoměrně propekla.

2. Připravíme si dochucovací olej. Česnek si nakrájíme na plátky, z papričky vyndáme semínka a nasekáme si ji na malé kousíčky. V těžké pánvi si rozehřejeme olivový olej (množství podle libosti), přihodíme česnek a opékáme jen minutku, až bude česnek křupavý, ale ne spálený (ten potom zhořkne).

3. Uvaříme těstoviny, v pekáčku smícháme s upečenou zeleninou, přihodíme česnek a zalijeme olivovým olejem, který získal chilli - česnekovou příchuť. Vše dobře promícháme, naservírujeme do talířů, navrch posypeme parmazánem, dosolíme, dopepříme.

Můj tip:


Dávejte pozor, aby těstoviny nakonec neplavaly v olivovém oleji. Na začátku syrovou zeleninu stačí opravdu jen lehce zakápnout, do těstovin ještě přijde olej s česnekem a chilli.

Můžete zkusit i jiné druhy zeleniny - mrkev, papriku, houby, ...



14 komentářů:

  1. Zeleninu peču, špagety vařím.... ale nikdy mě to nenapadlo dát dohromady :). Až se v létě urodí cukety, bude toho doma plno :) Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle vypadá vážně výborně!
    Přesně takové recepty miluju - rychlé, jednoduché a naprosto vynikající :o).
    Takže určitě vyzkouším, díky moc za tip :o)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá jako dobrota, určitě zkusím! Možná bych přihodila i nějaké ředkvičky a mrkev, ty jsou upečené taky super.

    OdpovědětVymazat
  4. Já hlasuji i pro červenou řepu, ta je pečená skvělá. A s těstovinami už jsem ji také kombinovala. Š.

    OdpovědětVymazat
  5. Jaro je takový kouzelník, vždycky když začíná, mám pocit, jako by svět byl krásnější, život šťastnější a starosti malichernější :) Recept vypadá skvěle, určitě ho vyzkouším. V ingrediencích se mi líbí položka "dobré špagety". Já sama se snažím kupovat většinou čerstvé nebo celozrnné, ale občas potřebuju sáhnout po něčem levnějším. Nemáš vytipovanou nějakou značku, která stojí třeba do třiceti korun, dá se běžně sehnat a hlavně jíst? :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Páni zítra zkusím :-) Sice nemám lilek, ale něco najdu :D

    OdpovědětVymazat
  7. špagety mám moc ráda:) a s tím jarem to mám stejně, úplně mi ty první dvě věty mluví z duše:)

    OdpovědětVymazat
  8. opravdu výborné! česnek a feferonku jsem opekla na slanině a moc jsme si pochutnali :-)

    OdpovědětVymazat
  9. jednoduché, výborné a lehké jídlo! moc děkuji za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Misto spaget jsem pouzila kuskus a bylo to take vyborne!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem to právě dojedla, byla to moc dobré! Díky za recept.

    OdpovědětVymazat