pondělí 17. března 2014

Květákový krém s čedarem

Typická scénka - přijdu do obchodu, tam za pár korun leží perfektní květák, koupím ho, donesu domů, a tam teprve začnu přemýšlet, co s ním udělám. Jasně, sázkou na jistotu je určitě trojobal nebo těstíčko, snažím se ale smažené jíst co nejméně to jde. Obvykle ho tak napresuju do malých mističek a zapeču (jako tady). Teď v poslední době mám ale slabost pro husté a krémové polévky, a tahle květáková s čedarem určitě splňuje. Kombinace méně výrazné chuti květáku spolu s vyzrálým čedarem je skvělá.

Za zapůjčení krásných misek, příborů a textilu mnohokrát děkuji skvělé rodinné firmě - Krámeček u podloubí v Táboře.


Ingredience:


1 květák rozebraný na růžičky
1 větší mrkev
asi 5 cm špalíček pórku
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
50 ml smetany
800 ml zeleninového vývaru (nebo i hovězího či kuřecího)
300 ml mléka
100 - 150 g čedaru (najemno nastrouhaného)


Postup:


1. Olej zahřejte v v hrnci, přidejte na růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou mrkev a pórek, asi 5 minut opékejte. Přidejte na plátky nakrájený česnek, ještě chviličku opékejte, přilijte mléko a vývar. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 30 minut. 

2. Polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem. Pokud se Vám polévka zdá příliš hustá, ještě ji po mixování můžete zředit vývarem. Polévku znovu přiveďte k varu, vsypte do ní nastrouhaný čedar a nechte rozpustit.

3. Podávejte teplé s pečivem, nastrouhaným sýrem navrchu, doplněné pažitkou a čerstvým pepřem.


11 komentářů:

  1. Tak tohle nádobí prosím na dnes :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten vypadá naprosto báječně, mňam! :P Květák já tuze ráda, takže tento krém by byl pro mě jako stvořený. :)) Teď jenom, aby mi ho někdo připravil. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá báječně, určitě někdy vyzkouším :o)
    PS: krásně nafocené ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Dělám ji hodně podobně. Nejlepší využití květáku ever (:

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá kombinace! Vařila jsem včera, byť ve vlastní úpravě, a zítra jdu do ní zase. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Milujem polievky! A túto musím určite vyskúšať, vyzerá delikatne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je skvělá. Jen se po ní zaprášilo.

    OdpovědětVymazat
  8. Jakou smetanu jsi prosím použila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použijte, jakou máte radši :) S tučnou (31%) je to chutnější, ale pokud šetříte kalorie nebo nechcete jíst tučné, s 12 % si taky hezky vystačíte :)

      Vymazat