Jsem pověrčivá osoba, žiju se svými zaběhlými rituály a ty ze zvyku (a občas asi i ze strachu) neopouštím. Jedním z nich je, že po úspěšné zkoušce doma něco upeču. Je to pro mě moment, kdy si můžu dovolit vypnout mozek a v hlavě mi neběhají informace pořád dokola. Vážím, míchám, šlehám, soustředím se a hlavně mám naprosto vypnuto. Dneska jsem byla moc unavená na nějaké velké pečení, tak jsem si alespoň vyrobila zásobu sňídaňového müsli. Velkou výhodou je, že oproti kupovaným variantám si sami zvolíte, jak sladké ho chcete mít. Přidáte co máte zrovna po ruce nebo co máte nejradši, vyvarujete se ztužených tuků a celkově budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco tzv. "homemade".
Základní ingredience:
250 g ovesných vloček (a nebo i jiných)
80 - 100 g másla (Čím více másla, tím lépe se vám tvoří hrudky a müsli se méně sype. Vegani místo másla použijí v přiměřeném množství rostlinný olej.)
2 lžíce medu
+ já přidávám ještě pár lžic pšeničných otrub, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, ale jinak než v chlebu či müsli mi nechutnají
Komu se bude zdát základ málo sladký, libovolně si dosladí.
Další ingredience:
Semínka - dýňová, lněná, chia, slunečnicová, ...
Ořechy - pekanové, vlašské, mandle, lískové, makadamové, para, nesolené pistácie, ...
Sušené ovoce - rozinky, višně, švestky, meruňky, brusinky, jablka, banán, datle, ...
Hořká čokoláda
Koření - mletá skořice, koření do perníku, ...
Kakao
Vanilková esence
Mák
Strouhaný kokos
Sladila - cukr, třtinový cukr, datlový sirup, agáve sirup, med, javorový sirup, rýžový sirup, ...
Jablečný, pomerančový džus
Jablečné pyré
Pokud se směs rozhodnete doladit sirupem či medem, přidat džus nebo pyré, můžete ubrat trochu másla. Údajně máslo jde i vynechat a dá se kompletně nahradit právě třeba jablečným pyré, to jsem ale ještě nezkoušela.
Moje varianta jsou brusinky, mandle, vlašáky, slunečnicová semínka, skořice, kakao a jedna měkká na jemno nastrouhaná hruška.
Postup:
1. Med a máslo si nalijeme do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejeme.
2. Do mísy nasypeme všechny sypké ingredience, přilijeme máslo s medem. Směs dobře promícháme.
3. Pekáč si vyložíme pečícím papírem, nasypeme na něj směs a pečeme na 180°C asi 20 minut (individuální údaj). Müsli vyndané z trouby je měkké, až po chvíli ztvrdne.
Skladujeme v uzavřené sklenici, mělo by vydržet určitě měsíc, já to ale nikdy nestihnu vyzkoušet. :)
Skladujeme v uzavřené sklenici, mělo by vydržet určitě měsíc, já to ale nikdy nestihnu vyzkoušet. :)
joo, tohle je vec :) s tim jablkovym pyre to funguje, potvrzuju, resp. s nastrouhanym jablkem jsem delala, taky s rozmackanym bananem, moc dobra vec. Taky mi docela vyhovuje v podstate nesladit, az pak do misky pridat med. Udela to perfektni kontrast a med neprejde teplem. Jinak ten mesic, no to by me zajimalo, kdo mel moznost to overit :D
OdpovědětVymazatDíky za ten tip s medem, určitě vyzkouším :)
VymazatJe to blbý dotaz, ale nemůžu přijít na to, jak je to s tou čokoládou - přidává se ještě před pečením nebo až po? Díky za odpověď, Lucka
OdpovědětVymazatLucko, přidejte před pečenim, jen trochu uberte teplotu a dávejte pozor, ať se čokoláda nespálí :)
VymazatPořád se bojím, ale musím to někdy zkusit
OdpovědětVymazatDomácí musli jsem nikdu nezkoušela,ale láká mě to:) určitě je skvělé to,že človęk přesně ví,co do toho dá:)
OdpovědětVymazatZkoušela jsem tento recept. Musli jsou pro mě naprosto výborné. Když jdu kolem, ráda uždibuji, hrábnu si:)
OdpovědětVymazatAhoj Terko, ráda sleduji Tvůj blog. Nedávno jsem založila svůj blog http://powerplatelife.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatMůžeš se přijít podívat. Momentálně jsem vyhlásila oříškovou soutěž. J.
Domáce müsli sú skvelá vec, tiež ich pripravujem, skúste aj môj recept
OdpovědětVymazatUž hrozně dlouho se chystám snídat (zase) nějak takhle dobře, výživně a (v podstatě) zdravě a tento postup mě k tomu zase trošku navnadil :). A vlastně krásný blog máš. Nádherný :)
OdpovědětVymazatMňam! Už dlouho chci vyzkoušet pečené müsli:).
OdpovědětVymazatUž třikrát jsem dělal podle tvýho receptu a plně mi vyhovuje, že jsou sladký tak akorát. Chuťově se jim ty kupovaný vůbec nemůžou rovnat. Fakt výbornej recept.
OdpovědětVymazatJediný, co se mi nezdá, jsou rozinky (případně podobné sušené plody). Když je dám do směsi rovnou, tak v troubě začnou karamelizovat a během těch 20 minut zhořknou. Ve dvou přechozích várkách jsem jich musel většinu vybrat a vyhodit. Současnej stav je ten, že je přidám až na posledních pár minut.
Nebo máte někdo jiný tip? Třeba je předem namočit do vody?
Přesně to s těmi rozinkami se mi stalo taky, včetně goji a většiny brusinek - prostě pečením zhořkly. A to jsem pekla ještě na míň stupňů než je uvedeno v receptu. Jediné co mě napadá je přisypat je před koncem pečení nebo až do upečené směsi. Jinak lahůdka! :)
VymazatJa pridavam susene ovoce az po upeceni ;-) a doporucuji zkusit kokosovy olej (kupuji v dm drogerii)-krasne musli ovoni a doda chut :-)
Vymazatja jsem to dnes pekla pouhych 10 minut a vsechno se mi to spalilo :-(( nevite,kde se stala chyba?
OdpovědětVymazatDobrý den, tak uberte, stupně i čas, každá trouba peče jinak. T.
VymazatZdravim, výborný recept😊 ale doporučuji péct bez rozinek a přidat je až po upečení..nikomu nepřeju vybírat uhlíky z upečeného😃
OdpovědětVymazatUpekla jsem vločky s máslem, medem a skořicí a až poté přimíchala rozinky, brusinky, sušená jablka a plátky mandlí. Müsli je výborné a krásně voní, díky za recept k inspiraci, rozhodně jsem nepekla müsli naposledy :)
OdpovědětVymazatMoc se mi nezhrudkovatělo,co sem udělala blbě?
OdpovědětVymazatMě taky moc nezhrudkovatělo. dala jsem 80g másla, tak to asi bude tím? Taky jsem to zřejmě pekla moc dlouho, trochu se mi to připeklo (možná kakao?)
VymazatAhoj, tak dneska jsem to poprvé dělala sama, poprvé jsem to spálila (ačkoli to bylo podle receptu), pak jsem narazila na tento =) Mnohem lepší, ještě jsem do směsi přidala burizony a skořici - když se to peklo, vonělo tak jako perníky =)
OdpovědětVymazatVýborný recept :-)
OdpovědětVymazatAhoj, tak jsem se dneska konečně rozhoupala domácí musli upéct. Sice moc nezhrudkovatěly (dávala jsem minimum másla), ale i tak dopadly na výbornou! Moc děkuji za recept a určitě doporučuji vyzkoušet! :)
OdpovědětVymazatskvělí díky moc =))
OdpovědětVymazatKdy prosím přidat pyré??? V jake fázi? Smíchat s tekutými přísadami?
OdpovědětVymazat