neděle 29. září 2013

Jak jsem pekla makronky

Byl pátek, víkend přede mnou a najednou z minuty na minutu přišel ten moment, kdy jsem se rozhodla poprvé vyzkoušet makronky. Četla jsem už desítky receptů a taky jsem byla smířená s tím, že první pokus v zásadě bývá propadák. Nicméně navštívit Paříž (http://www.foodlover.cz/2013/09/10-tipu-co-ochutnat-v-parizi.html) a nezkusit si je potom doma vyrobit, to bych nebyla já. Začala jsem teoreticky, studium receptů, videa na youtube, nákup. Připadala jsem si jako nejlepší makronkový teoretik a pustila se do toho. 



Nakonec jsem si vybrala recept, který používá Chez Lucie. Rozhodla jsem se pro citronové a malinové.

Na skořápky jsem potřebovala:


138 g mandlové mouky
125 g cukru moučka
105 g bílků
105 g cukru krupice
žluté a růžové potravinářské barvivo

Ztroskotala jsem už u nákupu mandlové mouky, sáhla jsem tedy po blanšírovaných mandlích s tím, že si mouku doma vyrobím sama. V robotu jsem si na jemno nasekala mandle, smíchala je s moučkovým cukrem, krátce je spolu promixovala a přesila přes sítko. Příště už si určitě seženu hotovou mouku, nechci totiž tohle absolvovat pokaždé znovu. Oddělila jsem bílky od žloutků a nechala je dojít pokojové teploty. Do robotu jsem nalila bílky a nasypala cukr krupici, nejdříve jsem vše balonovou metlou šlehala pár minut na nejmenší otáčky, než se cukr rozpustil, potom jsem přidala otáčky a pár minut šlehala, až bílky byly lesklé, bílé, ale stále ještě tekuté. Potom jsem otáčky nastavila na maximum a šlehala ještě asi dalších 8 minut než bílky byly úplně tuhé, připomínaly konzistenčně pěnu na holení. Těsně před koncem jsem přisypala žluté/růžové potravinářské barvivo. 

Do směsi jsem opatrně vysypala mouku s cukrem a stěrkou jsem vše míchala a obracela. Tohle je údajně nejdůležitější moment, když mícháte málo, makronky popraskají, když moc, máte je ploché a nenabudou. Optimální mi přišlo asi 50 míchnutí, ideální konzistence prý je tekutá a když se vyndá stěrka, udělá se špička, která pozvolna zase klesá dolů.  

Nutno podotknout, že s cukrářským sáčkem jsem naprosto levá, pořídila jsem si proto něco, co vypadá jako obří injekční stříkačka, má to hladkou koncovku a pracuje se mi s tím o mnoho lépe. Naplnila jsem svou stříkačku makronkovým těstem a na plech vyložený pečící papírem jsem stříkala ze shora z pravého úhlu kolečka o průměru cca. 3 cm. Pod papír jsem vsunula papírovou šablonu na makronky, seženete ji všude na internetu, když zadáte "macaron template". S každým plechem jsem uhodila asi 4 x o stůl a makronky nechala asi 30 minut zaschnout. Potom jsem pekla jeden plech po druhém na 160°C asi 15 minut. Tohle bude hodně individuální údaj, každá trouba peče jinak. 

Pečící papír jsem hned sundala z plechu a trochu zchladlé makronky od papíru odloupla.


Náplň jsem na začátek nechtěla překombinovat, na citronové makronky jsem tedy utřela jen trochu másla s cukrem, citronvou šťávou a kůrou. Na jahodové smíchala mascarpone s domácím malinovým džemem a trochu osladila

Na poprvé jsem byla spokojená, jasně, některé popraskaly, některé byly úplně šišaté, ale zato objevil se na nich pověstný rantl a byly úplně první a hlavně moje! Vysledovala jsem, že na plechu praskají pořád ve stejném místě, to přisuzuji mojí hrozné troubě.

Nejvíc ze všech dostupných materiálů mi asi pomohlo jakési "makronkové sedmero", třeba pomůže i vám.

1. Mandlovou mouku a cukr moučka je vždycky třeba přesít.
2. Bílky musí být před šleháním vždy pokojové teploty, někdo dokonce radí, že by se od žloutků měly oddělit až 4 dny předem a nechat je v lednici.
3. Nikdy nepoužívat barvivo, které je tekuté, nejlépe gelové, případně v prášku.
4. Konečná konzistence směsi - o té píšu v článku.
5. Uhodit s plechem alespoň 3x, aby unikl vzduch zevnitř.
6. Nechat makronky zaschnout alespoň 30 minut na vzduchu.
7. Péct každý plech zvlášť, nikoli víc najednou, a potom prohodit. 



Pokud někdo doma makronky pečete, máte rady, tipy, budu ráda, když mi je necháte v komentáři pod článkem. Díky!

29 komentářů:

  1. Pořád se k nim také odhodlávám a dávám ti jedničku za první super pokus! Snad se mi to taky alespoň trochu povede, nesnáším nezdary :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají krásně. Pořád nemohu sebrat odvahu na to, abych se do nich pustila :-/

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznám se, že je chci zkusit už asi půl roku, dokonce jsem si dala za úkol stihnout to do konce roku, ale po všech těch článcích o neúspěších, mám hrozný strach. Jsou na poprvé krásné!

    OdpovědětVymazat
  4. Před pečením makronek mám stále respekt, hrozně ráda bych se do nich pustila, napekla jich tak sto a pak se tím stravovala následující týden, ale vždy mě od mých smělých plánů odrazují právě recenze a nářky zkoušejícíh na netu. Tvůj postup mi přijde pro mě přijatelný, i proto, že nekombinuješ s cukrářským teploměrem, který nijak zvláště nechci kupovat. :)
    A nevíš, kde by se dala sehnat ta mandlovou mouka? V běžném obchodě, asi ne, viď? Napadá mě možná M&S, ale valtně ani nevím proč:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandlová mouka se dá koupit v cukr. obchodě Fiala Praha na Zličíně

      Vymazat
    2. Hodně často najdeš mandlovou mouku i ve zdravé výživě :)

      Vymazat
    3. vcera jsem si koupila ctyri balickz na vaclavaku v Mark and Spencer, takze muzu potvrdit, ze je maji:)

      Vymazat
    4. vcera jsem si koupila ctyri balicky v Mark and Spencer na Vaclavaku, takze muzu potvrdit, ze je tam maji.

      Vymazat
  5. Krásné, jsi šikulka :) Já se na ně chystám asi rok :/

    OdpovědětVymazat
  6. Na první pokus jsi tedy vážně skvělá! A moc se mi líbí fotky :-) Já si zatím k makronkám nedospěla, zdá se mi to moc práce za "málo" koláčů...a to mě jaksi trochu odrazuje vždycky..

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, jsi asi první blogerka, kterou vidím, že se jí povedly hned napoprvé. Až je někdy ochutnám, pustím se do nich podle tebe :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají hezky! :) Na poprvé jsem jich měla taky pěkných jen pár, ale ty uplně nejhezčí byly minulé Vánoce, když jsem je pekla už potřetí. Takže asi do třetice všeho dobrého, protože ty čtvrté už byly zase špatné :D
    Jinak mandlovou moučku kupuji myslím v Lidlu, ale stejně jí ještě přesiju..
    Pak jsem taky četla, že nejlepší je dát si bílky dva dny předem z lednice ven, aby se z nich právě vypařila voda... A je fakt, že když jsem je měla méně či déle venku, tak to už nebylo ono. 2 dny jsou ideální.
    Taky jsem slyšela, že je dobré přidat do sněhu cukrový rozvar, jak se to dělá na kremrole, ale to ozkoušené nemám.
    Zatím jsem dělala jen malinové, karamelové a čokoládové a teď, když to tak vidím, tak asi taky zkusím citronové :))))))

    OdpovědětVymazat
  9. Můžu se zeptat na radu, kde kupujete potravinářská barviva? Odhodlala jsem se, že makronky vyzkouším :). Děkují za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potravinářská barviva jsem také dlouho sháněla, ale nakonec jsem uspěla v drogerii Teta..takové malé sáčky se základními barvami :-) za pár korun.

      Vymazat
    2. já jsem je sehnala v drogerii Teta:-)

      Vymazat
    3. V jaké Teta drog. u nás je nemají ? :-)

      Vymazat
  10. Díky za recept! Už dlouho jsem je plánovala vyzkoušet:)))

    OdpovědětVymazat
  11. Na poprve a na 1*:) Mě nechutnají, ovšem fotit je, je radost, jsou roztomile:)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky tobě se mi konečně povedly :)

    OdpovědětVymazat
  13. Díky tobě se mi konečně povedly :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já tleskám a záááávidím !! Tři pokusy za mnou a jediný pokrok je, že se mi nespojily do jedné velké placky!!!! Až seberu nervy, tak to zkusím ještě naposled podle tebe - je to chválený postup, tak snad... ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Už je to nějaký pátek, co jsem dostala silikonovou formu na makronky, ale stejně jsem se ještě nepřinutila, ale podle tvého návodu do toho půjdu :) na první pokus vypadají moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  16. můžu se zeptat? kolik jich je z tohoto množství?
    děkuji.. :)

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj,kamaradka mi doporucila tvoje stranky,takze take vyzkousim. Nemas recepty,jak udelat i jine naplne?Pistaciova,vanilkova,cokoladova etc :-) dekuji vsem za rady

    OdpovědětVymazat
  18. Parádní recept :) už jsem je 2x zkoušela a povedlo se na výbornou! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně ráda, makronky, to je taková sázka do loterie!

      Vymazat
  19. Supr recept. Ja jsem misto cukru krupice dala vic mandlove mouky, aby byla konzistence spravne tuha. Mandlovou mouku koupite v bio obchudkach. S plechem jsem nikdy bouchat nemusela. Prvni dve varky se vibec nepovedly, az pri tech dalsich jsem ziskala spravny grif a slo to jako po masle :)

    OdpovědětVymazat