Chléb, ten tradiční český, s pořádně křupavou kůrkou, hezky vypečený a voňavý, to je moje láska. Je to jedna z věcí, které bych se nechtěla nikdy vzdát. Podle Klasy je chléb potravinou měsíce března. Víc než u kterékoliv jiné suroviny je tady totiž rozhodující jeho kvalita. Já mám raději ten klasický kyselejší s vyšším podílem žitného kvasu a žitné mouky. Na ten mi babička mazala poctivou dávku másla a dodnes je to snad mé nejoblíbenější jídlo vůbec.
Ukrojte si krajíc, opečte ho dokřupava a namažte na něj svěží hráškovou pomazánku. Je to můj tip na příjemnou jarní snídani. Mimochodem, všimli jste si, že jaro je tu?
Ingredience:
50 g čerstvého smetanového sýra
150 g mraženého či čerstvého hrášku
šťáva z 1/2 citronu
4 lístky máty
sůl, pepř
4 krajíce dobrého chleba
lžíce másla
2 vařená vejce
Postup:
1. Hrášek necháme rozmrznout, přidáme smetanový sýr a mátu, dobře osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávu. Vše rozmixujeme do hladka (v robotu či tyčovým mixérem).
2. Krajíce chleba namažeme slabou vrstvou másla. Opečeme na grilovací pánvi z obou stran, potřeme pomazánkou a pokladame nakrájeým vejcem. Dobře opepříme, posypeme lístky máty.
Žádné komentáře:
Okomentovat