Klasika klasik, cheescake. Je to taková jistota, ke který se někdy vrátím, protože bezpečně vím, že ji všichni mají rádi. Přeci jen každý den nemusí člověk přijít s nějakou převratnou novinkou, někdy je to staré a osvědčené prostě nejlepší. A právě začala sezóna ostružin, takže kombinace je jasná.
Ingredience na dort o průměru 20 cm:
200 g sušenek (já používám klasické anglické digestive cookies, jsou sušší a s menším obsahem másla)
80 g rozpuštěného másla
špetka skořice
500 g Philadelphie nebo jiného krémového sýra
50 ml smetany ke šlehání
4 vejce
cukr krupice podle chuti (cca 100 g)
2 lžičky vanilkového extraktu
hrst ostružin
Postup:
1. Sušenky vložíme do pytlíku a válečkem roztlučeme na hrubší prášek, dá se použít i sekací nože kuchyňského robotu. Směs zalijeme rozpuštěným máslem, přidáme špetku skořice, vše dobře promícháme. Směs natlačíme do formy (spodek vyložíme pečícím papírem), dobře zvedneme boky a necháme předpéct asi 10 minut na 190°C.
2. V míse si smícháme cream cheese se smetanou a vejci, přidáme vanilkový extrakt a cukr. Množství upravíme podle chuti, optimální je asi 100 g krupicového, pro někoho to ale může být málo, pro někoho zase hodně. Vše dobře promícháme, použijeme metlu nebo ruční šlehač.
3. Bílou směs navrstvíme na korpus, teplotu v troubě snížíme na 180°C a na dno trouby položíme pekáček s vodou. Nejprve dort pečeme asi 10 minut na 180°C, potom dopékáme na 130°C asi hodinu. Cheescake musí zůstat světlý, uprostřed se trošičku třást, ale boky musí být krásně zpevněné. Troubu vypneme, otevřeme dvířka a dort necháme uvnitř úplně vychladnout.
4. Ostružiny překrájíme na půlky, vložíme do rendlíku a svaříme s trochou vody a cukrem (asi jedna lžíce, také je dobré upravit podle chuti). Výsledkem je taková hustší ostružinová marmeláda, kterou navrstvíme na vychladlý korpus. Asi 5 kusů čerstvých ostružin si necháme na dozdobení.
Boží recept, díky!
OdpovědětVymazatM., není zač, ať chutná! :)
VymazatHned jak jsem viděla tenhle recept mi došlo, že musím zajet na naší zahrádku ostružiny posbírat. A těď už vím, co s nimi pak vykouzlit, díky! :o)
OdpovědětVymazatJeštěže mě máte, Deniso :) Ať se podaří!
VymazatMám ještě jednu otázku - omluvte mě, pokud jsem jen slepá. Recept je na formu o jakém průměru? Díky.
OdpovědětVymazatHezký den M., je to napsáno hned nahoře u ingrediencích :) Průměr 20 cm. Tereza
VymazatDobry den, vim, ze je to laicky dotaz, ale philadephii jsem na malem meste za boha nemohla sehnat, ale mam mascarpone (250g). Myslite ze je velky risk dalsich 250g doplnit a smichat s lucinou? :-) Dekuji za odpoved
OdpovědětVymazatvypadá božsky!
OdpovědětVymazatAhoj, mám doma půl kila mascarpone a ráda bych se tě zeptala, zda bych to mohla zkusit udělat z něj? Nevím, jestli to můžu zaměnit. Poradíš? Děkuju:)
OdpovědětVymazatAhoj Ivano, určitě to zaměnit jde. Mascarpone je tučnější, takže cheescake bude hutnější, ale zase o to chutnější. Tereza
VymazatDíky, zkusím to a dám vědět, jak to dopadlo:)
Vymazat